vrijdag 12 maart 2021

Israel verbiedt contact tussen Palestijnse goeverneur van Jeruzalem en andere Palestijnse leiders

Adnan Gheith (links) voor de rechter (geflankeerd door een Israelsiche politieman) (foto Palestinian Chronicle.

De Israelische autoriteiten hebben een nieuwe beperking bedacht voor de Palestijnse goeverneur van (Oost)-Jeruzalem, Adnan Gheith.  Na hem te hebben gesommeerd bij de politie in het Moscovia gebouw te verschijnen, lieten ze hem weten dat hij geen contact meer mag hebben met president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit en 50 andere Palestijnse functionarissen, zoals leden van de Centrale Raad van de organisatie al-Fatah. 
Israel heeft Oost-Jeruzalem kort na de Zesdaagse oorlog van 1967 geannexeerd en sindsdien is elke Palestijnse politieke activiteit er  verboden. Zo is Orient House, het PLO-hoofdkwartier in Jeruzalem, en het eigendom van wijlen Faisal al-Husseini, sinds de Tweede Intifada gesloten. De PLO-papieren en de eigendommen van de Husseini familie zijn in beslag genomen. Ook de Palestijnse goeverneur van Jeruzalem wordt voortdurend lastig gevallen. Adnan Gheith is sinds hij in 2018 werd benoemd, in totaal 18 keer voor kortere of langere duur gearresteerd geweest. Hij mag tegenwoordig ook zijn huis in de wijk Silwan niet meer verlaten.  De nieuwe maatregel maakt hem het werken nu in feite vrijwel helemaal onmogelijk. Dat is zeker belangrijk in het licht van de Palestijnse verkiezingen die volgens de plannen  zullen worden gehouden in mei. De Palestijnse Autoriteit is vast van plan ook de Palestijnen in Oost-Jeruzalem daaraan te laten deelnemen en noemt dat zelfs een voorwaarde voor het doorgaan ervan.  Het is alleen hoogst onwaarschijnlijk dat Israel hiervoor toestemming zal gaan geven.

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...