donderdag 4 maart 2021

Onderzoek: reisfirma's ondersteunen economie van de Israelische nederzettingen

 

Ruïnes van een antieke joodse nederzetting in Katzrin op de Golan. (Foto Wikipedia) 

De Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties bracht in 2020 een lijst uit van bedrijven. die profijt trekken van activiteiten in de illegale nederzetttingen in de door Israel bezette gebieden. Dat gebeurde op basis van het internationaal aanvaarde uitgangspunt dat hiervan profiteren ook illegaal is. Voor de toerisme sector stonden op de lijst Airbnb, TripAdvisor, Booking.com, Expedia, Opodo en eDreams 42. De lijst was echter lang niet volledig, zo maken het Britse Global Legal Actions Network (GLAN) en het Nederlandse SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) bekend .

In een vandaag gepubliceerd rapport worden negen internationaal opererende touroperators genoemd die alle negen reizen (zogenoemde package trips) aanbieden naar Israel, en de bezette gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem, de Westoever en de Golan. Geen van de negen geeft aan dat het hierbij gaat om Palestijns gebied en gebied dat niet aan Israel toebehoort. Firma's als het Britse Audley, het Amerikaanse Globus, het Franse Promoséjours en het Spaanse Viajes Catai organiseren reizen naar het Herodium bij Bethlehem, de Stad van David in Oost-Jeruzalem, de Grotten van Qumran (in de bergen van Judea), of de Herberg van de Goede Samaritaan (in de nederzetting Ma'aleh Adumim). Insight Vacations van de Maagdeneilanden, Kensington uit de VS, en de Nederlands-Duitse TUI-groep bieden daarnaast ook nog trips aan naar de (Syrische) Golan, waar ook illegale Israelische wijn kan worden geproefd.    

Alle negen maken zich schuldig aan misleiding, doordat zij de trips aanprijzen als bezoeken aan Israel zonder de bezette gebieden te noemen. Erger is dat de negen op deze manier bijdragen aan de economie van de nederzettingen, die ten koste gaan van de Palestijnen. Dat is illegaal onder het internationale recht. De reizen worden vaak aangeboden in samenwerking met Israelische toeristenbedrijven, die door de Israelische staat worden gesteund en die op die manier oneerlijke concurrentie bedrijven met de Palestijnse toeristenindustrie. Soms wordt de Palestijnen het werken zelfs geheel onmogelijk gemaakt, bijvoorbeeld aan het strand van de Dode Zee, een van de bestemmingen van de reisorganisaties. Palestijnen worden daar geweerd, in strijd met bepalingen van de Interim Akkoorden van Oslo, waarbij werd bepaald dat Israel en de Palestijnse Autoriteit gezamenlijk de mogelijkheid van joint ventures op het gebied van toerisme zouden bestuderen, inclusief bij de Dode Zee. De World Bank oordeelde dat als de Palestijnen hier hotels konden bouwen, zij vergelijkbare omzetten zouden kunnen  halen als Israel. Een gezamenlijke toerisme-commissie van Israel en de PA is echter al sinds het jaar 2000 niet meer bij elkaar gekomen. 

SOMO en GLAN doen een beroep op de toerisme giganten hun beleid te herzien. Ook doen zij een beroep op de landen van waaruit de firma's opereren om een halt toe te roepen aan activiteiten waarbij profijt wordt getrokken van handel met illegale nederzettingen. Verder zouden die landen misleidende advertenties moeten verbieden.

2 opmerkingen:

Meir zei

Ruïnes van een antieke joodse nederzetting

Is de sjoel op de foto en niets anders.
Was geen 'nederzetting' maar een dorp. Had je zelfs op bolsjewikipedia kunnen opzoeken, ook dat er sinds de 8e niemand meer woonde wegens een aardbeving die alles verwoeste. Met jouw haatterm 'nederzetting' heeft het niets te maken

Een blik op de website laat zien dat SOMO een antisemitische bende is die o.a. samenwerkt met oxfam en icco https://www.somo.nl/nl/ons-netwerk/ Allen haatclubs

GLAN heeft een bds-agenda en zie, zij werken met Al Haq die op zijn beurt weer een filiaal is van de PLFP
https://www.glanlaw.org/single-post/New-report-Business-and-Human-Rights-in-Occupied-Territory

Het zijn niets anders dan ordinaire antisemitische organisaties.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Het CIDI, Christenen voor Israel, en jij waarschijnlijk ook, noemen nederzettingen in bezet gebied vaak ''Israelische dorpen''. Ik op mijn beurt noem een joods dorp uit de oudheid, toen er nog geen bezetting bestond, voor een keer een nederzetting. Wat is daar tegen?
En spaar me ajb je stompzinnige opmerkingen over het feit dat organisaties die de schandalige bezetting aan de kaak stellen ''antisemitisch'' zouden zijn.

Een aanslag in Jeruzalem en tien Palestijnse doden sinds dinsdag

Aanslag in  Jeruzalem. (Wafa) Twee Palestijnse schutters hebben donderdagmorgen in Jeruzalem bij een aanslag drie mensen doodgeschoten en ze...