vrijdag 12 maart 2021

Jeruzalem verwerpt plan, voor 100 huizen in al-Bustan dreigt nu opnieuw de sloop

Al-Bustan (Foto Activestills, 2014)

De gemeente Jeruzalem heeft een afspraak met inwoners van de wijk al-Bustan (in Silwan in Oost-Jeruzalem) afgezegd en een masterplan dat het hen had gevraagd te maken van de hand gewezen. Als gevolg hiervan dreigt opnieuw de afbraak van mogelijk 100 huizen. Daarbij zouden ongeveer 1.550 mensen dakloos worden, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. 

De afspraak met de bewoners van al-Bustan betreft het opschorten in 2012 van de plannen om hun huizen te slopen. om plaats te maken voor een park. De bewoners kregen intussen de tijd een bestemmingsplan te laten opstellen. Dat plan, dat is gemaakt onder leiding van professor Yosef Jabareen van het Technion in Haifa, is nu ingediend maar verworpen door de gemeente. Tevens werd aan de avocaat van de bewoners meegedeeld dat de afspraak is opgezegd om het slopen op te schorten.

Het gedoe om al-Bustan is al oud. Al-Bustan was in 1967 deels groen  met fruitbomen. In 1976 werden in een masterplan de toen nog redelijk schaarse gebouwen goedgekeurd, maar intussen is het gebied  - illegaal - volgebouwd door de inwoners die geen vergunningen kregen om waar dan ook te bouwen maar toch ergens moesten wonen.  

In 2005 lanceerde Jeruzalem een plan voor een nationaal park, ''The King's Garden'' op de plaats van Bustan, dat dan zou overlopen in het aangrenzende ''Jerusalem Walls National Park''.  In 2010 werd dit aangepast. Het zou ook grenzen aan de ''Stad van David'', die bestaat uit opgravingen en een bijbels park in Silwan in de directe omgeving, die worden geëxploiteerd door de kolonistenorganisatie Elad. In The King's Park zouden winkels, restaurants, workshops voor kunstenaars en souvenirwinkels komen. Een groot aantal huizen zou tegen de vlakte gaan. De  bewoners werd gevraagd te verhuizen naar de wijk Beit Hanina, maart die weigerden dat.  

Het verhaal - dat onder meer bij B'tselem wat uitgebreider te vinden is - begint nu weer van voren af aan. Orders voor de sloop van tenminste 35 huizen waren al in 2012  goedgekeurd.  

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...