maandag 1 maart 2021

Opnieuw gevangenisstraf voor Palestijnse parlementariër Jarrar

(Foto Addameer)

Khalida Jarrar, een lid van het Palestijnse parlement, is maandag door een Israelische militaire rechtbank veroordeeld tot twee jaar gevangenmisstraf, plus een een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar wegens ''lidmaatschap van een verboden organisatie''. Jarrar is in het parlement gekozen als vertegenwoordiger vanhet Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Israel (en de Europese Unie) beschouwen dat om onduidelijke redenen als een terroristische groepering.

Haar straf kwam tot stand via een ''plea bargain'',  (een bekentenis in ruil voor minder straf), dat een middel is dat Israelische militaire rechters vaak met succes inzetten door te dreigen met een nog veel zwaardere straf (waartegen weinig te doen is. Israelische militaire rechtbanken spreken veroordelingen uit in 99,87% van de gevallen). Jarrar werd opgepakt in augustus 2019, in verband met een bomaanslag in de buurt van een nederzetting waarbij het 17-jarige meisje Rina Schnerb omkwam en haar vader en broer gewond raakten.  Omdat Jarrar als sinds augustus 2019 vastzit, komt ze over  zeven maanden vrij.  

Naar aanleiding van de aanslag op heeft Israel meerdere leden van het PFLP opgepakt, onder wie ook twee (ex)werknemers van de organisatie ''Union of Agrarian Work Committees'' (UAWC), waar Nederland subsidie aan verleende. Uit het vonnis is duidelijk dat Jarrar niets met de aanslag te maken heeft. Er kon haar alleen het lidmaatschap van een Israel onwelgevallige organisatie worden nagedragen. Zij moet ook 4.000 shekel boete betalen (ruim 1.000 euro)  

 Jarrar is een speciaal slachtoffer van de Israelische bezettingsautoriteiten. Zij is opgepakt in 2015, 2017, en 2018 en zat onder meer veertien maanden en twee jaar gevangen, waarvan een groot deel als ''administratieve straf'' (straf zonder dat er een aanklacht bekend wordt gemaakt zodat er ook geen verweer tegen mogelijk is) en de laatse twee jaar eveneens na een plea bargain. Dat was toen ''wegens politieke activiteiten'', waaronder het houden van speeches.  

2 opmerkingen:

Meir zei

'Israel (en de Europese Unie) beschouwen dat om onduidelijke redenen een terroristische groepering'. Wat dacht je van een antisemitische terreurorganisatie?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_terrorist_incidents_in_2002#February

https://en.wikipedia.org/wiki/Geha_Interchange_bus_stop_bombing

https://mfa.gov.il/MFA/ForeignPolicy/Terrorism/Palestinian/Pages/Two_Fogel_family_murderers_arrested_17-Apr-2011.aspx

https://www.nytimes.com/2014/11/19/world/middleeast/killings-in-jerusalem-synagogue-complex.html?_r=0

enz enz

en al eerder veroordeeld wegens aanzetten tot terreur

UAWC is een filiaal van PLFP, diversen werken voor de terreurorganisatie

Israël kan zijn eigen land niet bezetten. Is je misschien ontgaan

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Je stuurde - behalve dit gedoe hierboven - ook nog een andere opmerking (bij een verkeerd item) dat ''alleen omdat ik het DFLP geen terreurorganisatie vindt, het dat niet is''. Wat geen beste beurt zou zijn.
Zoals gewoonlijkk redeneer je weer erg simpel, te simpel. Wikipedia, dat je opgeeft als bron, is onbetrouwbaar (het gebruik is niet geoorloofd op de universiteit). OAndere bronnen die melding maken van deze aanslag zijn allemaal Israelisch, dus eenzijdig. Afgezien daarvan gebeurde de Geva-aanslag in 2003, dat was in de Tweede Intifada waarin alle Palestijnse fracties toesloegen en Israel zelf uitmuntte door vier keer meer slachtoffers te maken dan alle Palestijnen bij elkaar.
mfa.gov.il (het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken) is uiteraard zeker niet objectief. De aanslag op de Fogel familie (zie ook mijn blog), werd gepleegd door jonge jongens, handelend op eigen houtje. Wel was een familielid lid van het DFLP geweest (of had er banden mee gehad).
Het New York Times artikel heb ik even opgezocht. Het stelt dat de plegers van die aanslag in Har Nof (zie ook mijn blog) ''alleen handelden''. Geen sprake dus van banden met het DFLP, wel was een neef van één van de plegers lid (geweest). Allemaal heel overtuigend, met andere woorden omtrent het ''terroristische'' of het antisemitische'' karakter van het DFLP.

Je kunt wat mij betreft nog een hoop teksten aanslepen, maar ik heb de afgelopen 25 jaar geen enkele overtuigend geval gezien van een terroristische aanslag op last van het DFLP. Jammer voor jou. Misschien.

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...