vrijdag 30 april 2021

Palestijnse Autoriteit stelt de verkiezingen uit

Palestijnse leiders bijeen in het kantoor van president Abbas. (Foto Wafa)  

De Palestijnse president Mahmoud  Abbas heeft vrijdag bekendgemaakt dat de Palestijnse verkiezingen voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. Aan het slot van een bijeenkomst met leden van Palestijnse partijen in zijn presidentiële kantoor, zei hij dat is besloten ze uit te stellen totdat Israel ermee zal instemmen dat ze ook worden gehouden in Oost-Jeruzalem. 

Abbas onderstreepte dat de Palestijnse verkiezingen in alle Palestijnse gebieden gehouden dienen te worden, wat wil zeggen inclusief Oost-Jeruzalem. Hij riep de internationale gemeenschap op Israel onder druk te zetten om daarin toe te stemmen. Israel heeft weliswaar niet officieel bekendgemaakt dat het tegen het houden van verkiezingen in Oost-Jeruzalem is, maar donderdagavond maakte Abbas bekend dat de Palestijnse Autoriteit berichten uit Amerika en ''Arabische landen'' had ontvangen dat Israel ze niet zal toestaan. Eerder was al gemeld dat Palestijnse leiders dit onofficieel van Israelische autoriteiten te horen hadden gekregen. 

De vice-voorzitter van Abbas' beweging Fatah, Mahmoud al-Aloul, zei voor de Palestijnse radio dat het houden van Palestijnse verkiezingen behalve in Jeruzalem in feite zou neerkomen op het opgeven van claims op Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. ''We zullen daar niet mee akkoord gaan,'' zei hij. ''In de geschiedenisboeken zal niet komen te staan dat we Jeruzalem hebben opgegegeven.''

dinsdag 27 april 2021

Human Right Watch in rapport: Israel is schuldig aan apartheid en vervolging


De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft dinsdag een rapport van 213 pagina's gepubliceerd waarin het Israel beschuldigt van Apartheid. Het volgt daarmee het voorbeeld van andere organisaties die dit al langer geleden betoogden. HRW voegt er echter nog een andere zware inbreuk op het internationale recht aan toe: die van Vervolging.

HRW hanteert bij deze beschuldigingen de criteria van de VN-Conventie tegen Apartheid van 1973 en de criteria van het Statuut van Rome van het Internationale Strafhof. Apartheid wordt daarin beschreven als ''het bedrijven van inhumane daden'' met de bedoeling om de ene raciale (of etnische) groep te laten domineren over de andere.  Vervolging wordt in het Statuut van Rome beschreven als “het in strijd met het internationale recht opzettelijk en in ernstige mate onthouden van fundamentele rechten van een groep of collectiviteit, op grond van ''raciale, nationale, en etnische gronden''.  

In het rapport, ''A Threshold Crossed, Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution''  stelt HRW dat veel landen waar  Israel goede betrekkingen mee onderhoudt, de ''vredesoptie'' steunen en dat die landen mensenrechtenschendingen en incidenten gewoonlijk zien als iets wat inherent is aan een bezetting maar dat die situatie bij een vrede zal worden opgelost. HRW merkt daarbij op dat die schending van de mensenrechten een situatie is die nu al 54 jaar duurt en dat het dus een keer tijd wordt dat die landen hun houding veranderen en hun verantwoording nemen. HRW geeft zelf het voorbeeld getuige de titel van het rapport: Over de Drempel. Dat er veel mis was werd al langer betoogd, en veel organisaties aarzelden nog om het beestje bij de naam te noemen. Maar volgens HRW is Israel de drempel (threshold) dus intussen wel degelijk gepasseerd.

maandag 26 april 2021

Palestijnen in Jeruzalem winnen deze ronde

 
Jongeren vieren feest op de trappen die weer toegankelijk zijn. (Foto Wafa)

De Palestijnen in Jeruzalem hebben een slag gewonnen van de Israelische politie. In alle vroegte heeft de politie van Jeruzalem maandagmorgen de hekken weggehaald die bij het begin van Ramadan waren geplaatst om de trappen van het plein voor de Damascus Poort bij de Oude Stad af te sluitenDeze trappen en het plein waren altijd een plek waar honderden bijeenkwamen. Dat was zeker zo in de vastenmaand Ramadan, wanneer mensen er neerstreken na afloop van het gebed aan het einde van de vastendag in de Aqsa-moskee, of bij de suhur, de maaltijd (en het gebed) die heel vroeg in de morgen plaatsvinden, voordat de nieuwe vastendag begint.

De afsluiting leidde tot relletjes en botsingen met de politie van Jeruzalem. Afgelopen donderdag hielden vervolgens enkele honderden aanhangers van de racistische Israelische Lehava-beweging een mars door de stad, waarbij in diverse Palestijnse wijken, personen, huizen, en auto's werden belaagd en beschadigd, en waarbij massaal ''Dood aan de Arabieren'' werd geroepen. Dat leide tot een escalatie, waarbij ook protesten op gang kwamen in diverse delen van de Westoever en waarbij een  kleine 40 raketten vanuit Gaza op Israel werden afgevuurd. De Israelische politie besloot daarop eieren voor haar geld te kiezen en de dranghekken weg te halen.
De overwinning van de jongeren, die maandagmorgen onmiddellijk uitbundig werd gevierd, roept herinneringen op aan 2017, toen er een conflict woedde over het plaatsen van ''controlepoortjes'' bij de toegangen van de Aqsa-moskee (en camera's op het terrein om de zaken in  de gaten te hopuden). Ook die werden uiteindelijk verwijderd na een collectief protest van duizenden Palestijnen in en om Jeruzalem. 

zondag 25 april 2021

Onlusten in Jeruzalem breiden zich verder uit

Israelische bereden politie bij de Damascus Poort (Foto Wafa)

De onlusten in Jeruzalem, hebben zich zaterdagavond- en nacht uitgebreid naar de Westoever en Gaza. Er bestaat vrees dat zij de aanleiding kunnen gaan vormen voor een  verdere uitbreiding van het conflict. Zaterdagavond waren er nieuwe botsingen van de Jeruzalemse politie met Palestijnen bij de Damascus Poort (Bab al-Amoud). Daarbij vielen  volgens de Palestijnse Rode Halve Maan 20 Palestijnse gewonden, van wie er vier in een ziekenhuis belandden. 

De onrust breidde zich zaterdagavond verder uit naar het checkpoint tussen Jeruzalem en Ramallah bij Qalandiya, waar honderden de politie bestookten met stenen, vuurwerk en molotov-cocktails. Hier vielen volgens de Rode Halve Maan 13 gewonden. Twee anderen vielen bij het DCO- checkpoint ten noorden van Ramallah  Ook verder waren er op de Westoever diverse andere manifestaties. Zo werd er in Jenin bij het Jalameh-checkpoint met stenen gegooid naar de politie en werden vuilnisbakken in brand gestoken. Ook waren er botsingen bij het Huwara-checkpoint bij Nablus, en in Hebron bij de Bab al-Zawiyeh waar de ''grensovergang''is tussen het door Israeli's  bezette gedeelte en de rest van de stad. 

Eveneens vrijdagnacht werden er 36 raketten aafgevuurd vanuit Gaza in de richting van Ashkelon, en de dorpen Sderot, Eshkol, Sdot Negev, Sha'ar Hanegev en Hof Ashkelon. Israelische afweer onderschepte er zes, maar de rest beschadigde enkele huizen en auto's. Ook deze raketten hielden verband met de rellen in Jeruzalem. Zondagmorgen werden er opnieuw twee afgevuurd, waarvan er één werd neergehaald. 

vrijdag 23 april 2021

105 Gewonden na rassenrellen in Jeruzalem

De racistische jongeren van Zehava (Foto van video/Palestine Chronicle)

 Een serie van gewelddadige clashes tussen Israeli's en Palestijnen in Jeruzalem is donderdagavond en -nacht uitgemond in een uitbarsting van geweld waarbij volgens de Palestijnse Rode Halve Maan 105 Palestijnen gewond zijn geraakt en waarbij zo'n 50 mensen,. meest Palestijnen zijn gearresteerd. Volgens de Rode Halve Maan werden 22 van de gewonde Palestijnen opgenomen in ziekenhuizen.

De ergste botsingen deden zich voor bij de Damascus Poort (Bab al-Amoud) van de Oude Stad. De joodse organisatie van racistische extremisten Lehava had onder leiding van zijn leider Benni Gopstein rond 12 uur 's nachts een mars georganiseerd van het Zion Plein naar deze Poort in Oost-Jeruzalem, waar in de vastenmaand Ramadan gewoonlijk veel Palestijnen bijeenkomen. Zo'n 300 joodse jongeren namen deel aan de mars en raakten onder het roepen van ''Dood aan de Arabieren'' en ''Weg met de Arabieren'' slaags met Palestijnen, van wie sommigen hen bekogelden met flessen en stenen. De politie kwam in actie en beschoot vervolgens vooral de Palestijnse tegendemonstranten met traangas, ''stungranaten'' en waterkanonnen, die zogenaamd ''skunk'' water (uiterst smerig ruikend water dat ook na vele wasbeurten nog blijft stinken) spoten. 

vrijdag 16 april 2021

VN meldt: geweld Israelische kolonisten jegens Palestijnen neemt flink toe

Ik ben een aantal maanden geleden gestopt met het melding maken van de meeste gevallen van Israelische inbreuken op de mensenrechten - om twee redenen: 1) het zijn er teveel (zodat het melden ervan ook teveel tijd kost) en 2) omdat het niks uitmaakt, want de Nederlandse publieke opinie, c.q. het parlement en de regering, hebben er niet of nauwelijks belangstelling voor. 

Maar om te vookomen dat lezers van dit blog gaan denken dat het geweld is afgenomen, neem ik dit bericht van een paar dagen geleden toch maar weer een keer mee: Het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN meldt dat het aantal mensenrechtenschendingen door Israelische kolonisten de laatste maanden een opmerkelijke stijging vertoont. In 2020 telde OCHA (het Bureau voor de Coordinatie van Humanitaire Activiteiten) in Palestina niet minder dan 771 incidenten van geweld en vernielingen door kolonisten tegen Palestijnen. Daarbij raakten 133 Palestijnen gewond, werden 9.646 (meest olijf)bomen vernield, en 184 voertuigen beschadigd. Het gebeurde het meest in de omgeving van Hebron, Jeruzalem, Nablus en Ramallah.

Experts van de VN melden nu dat OCHA in de eerste drie maanden van 2021 al meer dan 210 van dergelijke incidenten heeft geregisteerd, zodat de aantallen nog steeds toenemen. Bij dit geweld viel tot nu toe ook een dode. Het vandalisme van de kolonisten wordt in eerste instantie gedreven, aldus de experts, door de begeerte om land af te pakken, maar intimidatie en het terroriseren van Palestijnen is een goede tweede. Het gaat gewoonlijk om het verhinderen van Palestijnen om hun land te betreden of te bewerken, en om hen weg te houden  van bepaalde gebieden. Daarbij wordt vee mishandeld (of gedood), en worden beplante of ingezaaide landbouwgebieden, bomen en huizen beschadigd of vernield. Het dagelijks leven van de Palestijnen wordt zo ondragelijk gemaakt. De achtergrond is de wil om de nederzettingen uit te breiden: als een stuk grond drie jaar lang niet door Palestijnen is gebruikt of gecultiveerd, vervalt het aan de staat, waarna nederzettingen het kunnen claimen. 

donderdag 15 april 2021

Boete voor 'Christenen voor Israel' wegens foute etiketten op wijn uit bezet gebied

Het ''Israel Producten Centrum'' van Christenen voor Israel  (Foto BDS Nederland) 

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit  (NVWA) heeft de winkel van de organisatie Christenen voor Israel (CvI) in Nijkerk een boete opgelegd omdat de organisatie wijn verkoopt uit nederzettingen in de door Israel bezette gebieden en weigert dat, zoals de regels van de EU voorschrijven, op de etiketten te vermelden. CvI moet € 2.100, -- betalen.
De zaak gaat terug tot april 2019. Toen kreeg de winkel in Nijkerk, het ''Israel Producten Centrum", na een bezoek van de NVWA een waarschuwing. Ruim een jaar later constateerde de organisatie BDS Nederland dat CvI nog steeds vermeldde dat de wijn afkomstig was uit  Israel, zij het dat CvI wel de moeite had genomen op het etiket toe te voegen dat de wijn afkomstig was uit ''een Israelisch dorp in Judea en Samaria''. BDS Nederland startte toen een actie om massaal brieven te schrijven naar de NVWA. Zo'n 3.500 mensen deden dat. En dat heeft er vorige week toe geleid dat, twee jaar nadat het feit was geconstarteerd, een boete werd opgelegd omdat CvI ''niet aan de wettelijke eisen voldoet''. 

De zaak toont vooral aan hoeveel tijd en moeite het kost om de Nederlandse autoriteiten te bewegen in actie te komen tegen onjuiste consumenteninformatie als het gaat om het onderscheid tussen Israel en de door Israel bezette westelijke Jordaanoever. En er zijn, om duidelijk te zijn, in Nederland nog heel wat meer ''producten uit Israel'' in omloop die vervaardigd zijn in de illegale nederzettingen. Alleen al de christenzionistische winkel in Nijkerk staat er vol mee. Ook reisorganisaties die reizen naar ''Israel'organiseren waarbij vooral (Oost) Jeruzalem en de Westoever worden beocht, worden meestal ongemoeid gelaten.CvI houdt intussen voet bij stuk, want ook ''Judea en Samaria' behoort tot Israel volgens hen, al kan het Internationaal Gerechtshof niet duidelijker zijn in zijn uitspraken dat het gebied is bezet. CvI heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan.  

woensdag 14 april 2021

Iran reageert op Israelische aanvallen: beschadigt Israelisch schip en gaat uranium verrijken tot 60%

Rouhani (Foto Wikipedia/Mojtaba Salimi)

Iran heeft gereageerd op de aanval met een mijn op zijn schip de Saviz in de Golf van Aden op 7 april. Ook kwam er een reactie op de ontploffing die op 10 april het volledige elektrische systeem van de nucleaire installatie in Natanz (provincie Isfahan) vernielde. 

Dinsdag werd gemeld dat het Israelische schip de Hyperion Ray bij een aanval is beschadigd in de Perzische Golf in de buurt van het emiraat Fujayrah. Israelische militaire kringen bevestigden de aanval en zeiden er zeker van te zijn dat die het werk was van Iran. Het is de derde keer dat een Israelisch schip bij een Iraanse aanval wordt beschadigd. Daar staat tegenover dat Israel eerder tenminste 13 Iraanse schepen heeft aangevallen, waaronder een olietanker voor de kust van Saoedi-Arabië, die zwaar werd beschadigd. 

De Hyperion Ray voer niet onder Israelische vlag en er waren ook geen Israeli's aan  boord, maar het is (deels) eigendom van de Israeli Rami Ungar. Hoe de aanval op het schip is uitgevoerd is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk gebeurde dat door middel van een drone. Het schip is licht 
beschadigd. Het is waarschijnlijk dat de Iraanse aanval een represaille was voor de aanval met een kleefmijn op het schip de Saviz, een commandoschip van de Pasdaran (Islamitische Wachters) dat voor de kust van Jemen en Somalië was gestationeerd om aanvallen van zeerovers tegen te gaan.

De tweede Iraanse reactie was een beslissing om vanaf nu uranium te gaan verrijken tot 60 procent. Iran zet daarmee een extra stap die onder het JCPOA, het nucleaire akkoord dat door Dopnals Trump in 2018 werd opgezegd, verboden is. Iran heeft de bepalingen van JCPOA geleidelijk stap voor stap overtreden om druk te zetten op het in stand houden ervan. Tot dusver waardeerde het uranium niet verder op dan 20%, wat overigens ook verboden is onder JCPOA. 
Iran maakte duidelijk dat de beslissing om tot 60% verrijking over te gaan een reactie is op de Israelische sabotage van het elektrische systeem (inclusief het back-up systeem) van de installatie in Natanz. Iran heeft de sabotage op Natanz - dat regelmatig door het Internationale Atoomagentschap IAEA wordt geïnspecteerd - betiteld als ''nucleair terrorisme''.  De Iraanse president Hassan Rouhani noemde de beslissing om de verrijking naar 60% te verhogen ''een antwoord aan jullie slechtheid''. De ontploffing - met een op afstand bediende springlading - werd uitgevoerd tijdens de onderhandelingen tussen de Amerikaanse regering en Iran in Wenen over het weer in werking stellen van het JCPOA- akkoord  Israel is fel tegen dit akkoord. De sabotage aan Natanz was waarschijnlijk (mede) bedoeld om de Iraanse onderhandelingspositie te verzwakken,. Rouhani doelde hierop toen hij zei: ''Jullie wilden dat we met lege handen kwamen te staan, maar onze handen zijn vol.''

Wat de gevolgen van de aanval op Natanz zullen zijn bij de (indirecte) onderhandelingen in Wenen is nog niet helemaal duidelijk. Iran wil zijn overtredingen van het akkoord wel weer ongegaan maken, maar wil dat eerst de door Trump opnieuw ingestelde Amerikaanse sancties worden opgeheven. De VS (en meerdere andere deelnemers aan JCPOA) stellen echter nieuwe eisen, onder meer betreffende het Iraanse raketprogramma. Intussen is echter wel duidelijk dat de Israelische acties tegen Iran niet zonder meer zonder risico zijn. Verschillende militaire kringen in Israel hebben gewaarschuwd tegen de mogelijkheid van escalatie en zeggen dat Israel ''met vuur speelt''.    

maandag 12 april 2021

Israelische sabotage vernielt elektrische installatie Natanz (Iran)

 Luchtafweer bij het emplacement in Natanz (Wikipedia)

De storing die Iran zondag meldde aan zijn nucleaire emplacement in Natanz is verzoorzaakt door een grote explosie die naar alle waarschijnlijkheid het werk is geweest van Israel. Dat schrijft de New York Times op gezag van twee ongenoemde experts van de inlichtingendiensten. De explosie heeft het hele, zwaar beveiligde elektrische systeem van Natanz vernield. De stroom is afgesloten. Herstel zal naar alle waarschijnlijkheid zo'n negen maanden gaan duren.

Iran had eerde vorige week gemeld dat het een serie nieuwe centrifuges in gebruik had genomen in de fabriek in Natanz, die het verrijken van uranium aanzienlijk zou versnellen. Verrijkt uranium is, als de verrijkingsgraad hoog genoeg is, een bouwstof voor het maken van een atoombom. Iran heeft die drempel nog niet bereikt, Het zegt ook het verrijkingproces daarvoor niet te willen gaan gebruiken. Maar de activiteit is niet geoorloofd onder het akkoord dat Iran in 2015 met vijf landen en de EU, het zogenoemde JCPOA, sloot.  De Amerikaanse president Trump zegde dit akkoord echter in 2018 op en legde Iran opnieuw sancties op. Iran is daarna geleidelijk de bepalingen van JCPOA gaan overtreden om druk te zetten op de overige deelnemers om maatregelen te nemen die de gevolgen van de sancties zouden tegengaan. 

donderdag 8 april 2021

VS hervat de hulp aan de Palestijnen

(Foto UNRWA)

De Verenigde Staten heeft woensdag besloten de hulp aan de Palestijnen, die onder president Trump volledig was gestopt, weer te hervatten. Minister van Buitenlandse zaken Blinken liet bekend maken dat de VS $150 miljoen zullen betalen aan de UNRWA, de organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen. Verder gaat $75 miljoen als economische hulp naar de bezette gebieden, en nog eens $10 miljoen naar de Amerikaane hulporganisatie USAID voor structurele verbeteringen. 
De VS had eerder bekend gemaakt dat het de hulp zou hervatten en er naar zou streven om het kantoor van de PLO, de Palestijnse 'ambassade', in Washington weer te laten openen. De VS zou ook weer willen terugkeren van Trumps pro-Israelische 'vredesplannen' en terug willen keren naar het streven naar een twee-statenoplossing. Maar Washington zou voorlopig nog even afwachten hoe de politieke situatie in Israel zich ontwikkelt na de onduidelijke uitslag van de vierde Israelische verkiezingen in twee jaar tijd.
 Eerder, in maart, droeg de VS al $15 miljoen bij aan extra Covid-19 hulp voor kwetsbare gemeenten op de Westoever en in Gaza. Het geld voor UNRWA blijft echter voorlopig flink achter bij het bedrag van $365 miljoen dat de VS in 2017, vóór de stopzetting, aan de organisatie betaalden. Volgens het persbureau Reuters wil Blinken eerst aftasten in het Congres of er niet juridische obstakels zijn.

woensdag 7 april 2021

Israel klopt steun aan de 'IHRA-definitie' op na alternatieve verklaring

Je kon erop wachten. Ruim 200 merendeels gerenommeerde experts komen met een verbeterde versie van een definitie van antisemitisme om de onwerkbare IHRA definitie te vervangen, en binnen drie weken lanceert Israel een tegenoffensief. Het is er in de vorm van open brief die een steunverklaring inhoudt van rechtse Israeli's en  diverse Israel-lobbies aan de oude IHRA-definitie. Hoe origineel. De ondertekenaars zeggen:   

 De IHRA-definitie omvat de klassieke antisemitische fenomenen, zoals oproepen tot het toebrengen van schade aan Joden, stereotyperingen en demonisering naast ontkenning van de Holocaust, maar ook modernere vormen van antisemitisme. De definitie erkent dat hedendaags antisemitisme vaak gericht is tegen de staat Israël zoals oproepen tot vernietiging van Israël, vergelijkingen met nazi-Duitsland en het meten met twee maten en demonisering van de staat Israël. (onderstreping van mij, AbuP.)

De staat Israel, jawel, we zijn meteen weer thuis. Antisemitisme gaat natuurlijk over joden, maar de IHRA-definitie gaat toch meer over Israel. De ondertekenaars komen aanzetten met de intussen alweer flink belegen term van het 'nieuwe antisemitisme'. Dat is dus tegen Israel gericht antisemitisme, dat volgens hen ''de Joodse staat brandmerkt als uitzonderlijk demonisch en dus als een staat die boycot en afkeuring verdient. In een wereld vol staten en nationale bewegingen roept het op tot de ontmanteling en uiteindelijk gewelddadige vernietiging van de staat Israël. Dit antisemitisme rechtvaardigt de intimidatie, de uitsluiting en het ostracisme van Israëli’s en Joden overal ter wereld. Het zet eeuwenoude tradities voort om Joden te boycotten, af te wijzen en te mijden. Het past klassieke antisemitische beeldspraak toe en/of vergelijkt nazi-Duitsland, pleger van de ergste antisemitische misdaad in de geschiedenis, met de staat Israël, dat de helft van het wereldwijde Jodendom herbergt''. 

 Zo weten we tenminste weer waar we het over hebben. Niet zozeer over oude clichés van op geld beluste joden, of het streven naar de wereldheerschappij en andere enge complotten, maar over Israel. Over boycots (BDS) van Israel of vergelijkingen van Israel met enge dingen zoals het nazisme. Of - unbeschrieën - misschien  wel gewoon het wijzen op mensenrechten en op het internationaal recht. Nieuw antisemitisme dus. Dat kennelijk ook volautomatisch inhoudt ''dat de staat Israel vernietigd moet worden''. De nieuwe JDA-definitie,waartegen deze steunverklaring is gericht,  wees er terecht op dat dit klinkklare onzin is en dat de vraag of iets antisemitisch is volledig afhangt van de context. Maar de IHRA-definitie is intussen voor veel mensen kennelijk te onmisbaar als hulpmiddel om de joodse staat te kunnen verdedigen. Waarbij zij intussen ook een soort onverbiddellijk en niet voor tegenspraak vatbaar karakter heeft gekregen  - BDS of Israel vergelijken met iets van het Derde Rijk = antisemitisch -  haast vergelijkbaar met zoiets heiligs als het woord van God. 

Israel beschadigt Iraans schip met mijn

De Saviz (Iraanse maritieme autoriteiten)

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag bevestigd dat een Iraans schip is beschadigd door een explosie. Woordvoerder Saeed Khatibzadeh deelde mee dat het vrachtschip 'Saviz'  dinsdagmorgen vroeg licht was beschadigd door een explosie in de Rode Zee, voor de kust van Djibouti.  De New York Times meldde dat Israel het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had laten weten dat het zijn strijdkrachten waren die de aanval hadden uitgevoerd

Volgens de anonieme Amerikaanse woordvoerder  ging het om een represaille voor eerdere aanvallen op Israelische schepen. Het schip zou zijn geraakt onder de waterlijn. De aanval was volgens het Iraanse agentschap Tasnim uitgevoerd met een zogenoemde ''limpet mine'', een magnetische mijn met een tijdmechanisme. 

Uit de woorden van de Iraanse woordvoerder Khatibzadeh kan worden opgemaakt dat de Saviz een  schip was dat de speciale taak had andere schepen te vrijwaren voor aanvallen van piraten. Het civiele schip was, aldus Khtaibzadeh, voor dit doel gestationneerd in de Rode Zee en de Golf van Aden. De taken van het schip waren gecoördineerd met de International Maritime Organization IMO. 

dinsdag 6 april 2021

Israelische soldaten schieten man dood en verwonden zijn vrouw

Osama Mansour (Wafa)
 Het Israelische leger heeft in de vroege ochtend van dinsdag weer een Palestijn doodgeschoten. Het was namelijk al weer ruim twee weken geleden dat zoiets voor het laatst was gebeurd. Bij de gebeurtenis van dinsdag opende het leger het vuur op de auto van de 42-jarige Osama Sidqi Mansour, een vader van vijf kinderen uit het dorp Biddu bij Ramallah. Hij werd in het hoofd getroffen door scherpe munitie. Bij aankomst in het ziekenhuis in Ramallah bleek hij dood te zijn. Zijn vrouw werd bij het incident in de rug getroffen. Haar toestand is stabiel.

Volgens het Israelische leger hadden de soldaten een tijdelijk checkpoint opgezet bij het dorp Beir Nabala ten oosten van Jeruzalem omdat zij een actie uitvoerden in dat dorp (waarbij volgens Haaretz onlusten uitbraken, iets wat overigens normaal is in dit soort gevallen). Mansour naderde het checkpoint, praatte even met hen en probeerde daarna op hen in te rijden. ''Hun leven werd daardoor bedreigd.'' 

Mansour's vrouw had een andere versie. Terugkomend van een bezoek aan familie naderden zij het checkpoint bestaande uit twee jeeps, waar ook andere auto's bij stonden. Ze stopten en zetten., zoals gevraagd, de motor af. Een Israelische militair zei vervolgens dat ze konden doorrijden. Dat deed Mansour en daarop werd op de auto geschoten. Mansour vroeg haar of ze getroffen was, daarna viel hij over haar heen en was hij dood.  

Haaretz meldt dat het leger een onderzoek instelt naar de toedracht. Dat zal, als er al iets bekend wordt gemaakt, net zoals in nagenoeg alle vergelijkbare gevallen (waar Palestijnse getuigen nooit bij worden gehoord), onthullen dat de miliatiren handelden volgens hun instructies.  

zondag 4 april 2021

Arrestaties aan koninklijk hof van Jordanië

Prins Hamza (Wikipedia)
Jordanië is ten prooi aan een lawine van geruchten nadat de veiligheidsdiensten zaterdag een lid van het koninklijk huis en een  vroegere adviseur van koning Abdallah II hebben gearresteerd, volgens het Jordaanse persbureau Petra. De halfbroer van de koning, prins Hamza, liet intussen in een video die zijn advocaat aan de BBC leverde, weten dat hij onder huisarrest staat. 

De twee gearresteerden van wie de namen werden genoemd zijn het lid van de koninklijke familie Sharif Hassan bin Zeid en de vroegere minister van Financiën en chef van het hof van de koning, Bassem Ibrahim Awadallah. Awadallah heeft een belangrijke rol gehad bij het moderniseren van de Jordaanse economie. Later werd hij adviseur van Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saudi Arabië. Volgens de Washington Post houden de arrestaties verband met een complot tegen koning Abdallah. Volgens deze krant zijn in totaal zo'n 20 mensen gearresteerd. De toestand in Jordanië  is gespannen, met blokkades bij in- en uitgaande wegens van de steden.

De Jordaanse stafchef, generaal Youssef  Huneiti,ontkende dat prins Hamza onder huisarrest zou staan. Maar de prins zei in de aan de BBC geleverde video dat hem is verboden zijn paleis te verlaten of contact te zoeken met anderen. In de video zei hij verder dat hij ''niet de verantwoordelijke is voor de crisis in het bestuur, de corruptie en de incompetentie die de laatste 15 tot 20 jaar kenmerkend zijn geweest voor de structuur van onze regering en die erger zijn geworden''. ''En ik ben niet verantwoordelijk voor het gebrek aan vertrouwen dat de mensen hebben in de autoriteiten. Het heeft een punt bereikt waarop niemand meer iets waar dan ook over kan zeggen zonder te worden aangepakt, gearresteerd, lastig gevallen en bedreigd.''

donderdag 1 april 2021

Barghouthi neemt met eigen lijst deel aan de Palestijnse verkiezingen

Marwan Barghouthi (Wikipedia)
Marwan Barghouthi, de man die wordt beschouwd als de grootste rivaal van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, gaat met een eigen lijst deelnemen aan de Palestijnse verkiezingen. Het Palestijnsen persbureau Ma'an News meldde dat de kringen rond Barghouthi woensdag een akkoord bereikten met Nasser al-Qidwa over het samengaan van hun twee lijsten. Eerder kwamen onder meer Shehab News en de krant Haaretz met vergelijkbare berichten. Nasser al-Qidwa, een oud-minister van Buitenlandse Zaken van de PA, een neef van Yasser Arafat en oud-vertegenwoodiger van de Palestijnen bij de VN, werd op 11 maart door Abbas uit de beweging al-Fatah gezet omdat hij tegen de wensen van Abbas met een aparte lijst wilde uitkomen. 

Dat Barghouthi aan die aparte lijst deelneemt is explosief nieuws. Barghouthi, die onder meer commandant was van de Tanzim-eenheid van Fatah tijdens de Tweede Initifada en door Israel in 2004 tot vijf keer levenslang werd veroordeeld omdat mensen onder zijn bevel zouden zijn gedood, is erg populair onder de Palestijnen. Hij scoort al jaren veruit het hoogste in de opiniepeilingen als mogelijke opvolger van Abbas. In de gevangenis was hij in 2006 de voornaamste opsteller van een document dat deels een verzoening tussen de bewegingen Fatah en Hamas tot stand bracht en hij was, in ieder geval tot voor kort, een voorstander van een akkoord met Israel over een twee-statenoplossing. De Fatah-beweging die voor deze verkiezingen veel moeite deed om met een eenheidslijst uit te komen, oefende onder andere tevergeefs veel druk uit op hem en al-Kidwa  om niet afzonderlijk deel te nemen. Voor Israel is Barghouthi een andersoortig probleem. Met zijn gematigde standpunten is hij hun meest gevreesde politieke gevangene.Verschillende malen kwam bij gevangenenruilen zijn vrijlating aan de orde, maar  wist Israel dat tegen te houden. 

Israel is nog stevig bezig in Gaza, maar ook in Libanon, Syrië en op de Westoever

  Het aantal slachtoffers in Gaza heeft de 45.000 overschreden. Volgens het media bureau van de regering in Gaza is het aantal nu 45.097. Er...