De Sudanese hoofdstad Khartoum was maandag voor derde dag het toneel van bombardementen vanuit de lucht en beschietingen met zware wapens. De inwoners meldden dat dit, en hevig geweervuur, de hele nacht is doorgegaan. In de ochtend luwde het geweervuur, maar de ontploffingen bleven doorgaan. Uit de aan de overkant van de Nijl liggende zusterstad Omdurman werden eveneens gevechten gemeld. In de nacht was er het geluid van jachtvliegtuigen en bombardementen in het Kafouri-district van Bahri, dat grenst aan Khartoum en waar een basis van de RSF is gevestigd.
Het aantal burgers dat is gedood nadert de 100, zo heeft het Centrale Comité van Artsen in Sudan bekendgemaakt. Er zijn meer dan 350 gewonden. In Khartoum heeft een flink aantal burgers intussen de stad verlaten. In andere delen van Sudan wordt eveneens gevochten.
De gevechten braken zaterdag uit naar naar aanleiding van onenigheid over de integratie van Rapid Deployment Forces (RSF) van generaal Mohammed Hamdan Dagalo (Hemedti) in het nationale leger. Daarover waren afspraken gemaakt op 5 december in het zogenoemde Framework-akkoord. Het probleem is, volgens inwoners van Khartoum, dat de bases van de RSF, die door het leger worden aangevallen, door de hele stad verspreid liggen, tussen woongebieden in. De twee leiders zijn intussen niet meer on speaking terms. Legerleider generaal Abdel-Fattah Burhan zei zaterdag dat hij niet meer onderhandelt zolang de RSF niet is ontbonden en Hemedti noemde Burhan een ''leugenaar en een misdadiger''.
Zondag leek het of het leger aan de winnende hand. Er werd toen onder internationale druk een bestand van drie uur afgesproken, maar dat werd niet nageleefd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken riep op een bijeenkomst van G-7 landen in Japan op tot een staakt-het-vuren. Egypte bood aan te bemiddelen en het regionale Afrikaanse blok van Intergoevernementele Autoriteit over Ontwikkelingsplannen zei dat zo spoedig mogelijk wordt geprobeerd de presidenten van Kenia, Zuid-Sudan en Djibouti naar Sudan te sturen. Het VN-Wereldvoedselprogramma heeft haar activiteiten in Sudan opgeschort in verband met de dood van drie medewerkers in Darfur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten