donderdag 11 mei 2023

In Gaza 31 doden, in Israel één, Israel weigert het doden van kopstukken op te geven

Links Ahmed Abu Daqqa, rechts Ali Abu Ghali (Shehab News)

UPDATED
- Israel heeft vrijdagmorgen opnieuw diverse luchtaanvallen uitgevoerd door Gaza. Daabij vielen drie doden en meerdere gewonden. Bij een bombardement van het dorp Ezbet Abed Rabo in Noord- Gaza vielen twee gewonden die later overleden, een dertigjarige en een 22-jarige man. Bij een bombardement aan de rand van het Nusseirat-kamp, dicht bij de elektriciteitcentrale, vielen eveneens een dode en diverse gewonden. Eerder waren er twee doden en meerdere gewonden bij het bombarderen van een huis in de wijk Shuja'iyya van Gaza-stad.
Donderdag werden twee commandanten van de Islamitische Jihad bij aanvallen op hun huizen gedood. In de vroege ochtend was het de beurt aan Ali Abu Ghali die in zijn huis in Hamad ten noorden van Khan Younis werd gedood, samen met zijn broer en een neef. Later op de dag werd een ander kopstuk van de Islamitische Jihad, Ahmed Abu Daqqa (43) getroffen in zijn huis in Bani Suhaila (eveneens in de buurt van Khan Younis). Het dodental in Gaza staat nu op 31 en er zijn 95 gewonden. Israel heeft vijf kopstukken van de Islamitische Jihad (met hun familieleden) gedood.

 Israel heeft intussen ook schade geleden. Bij een voltreffer in een appartement in Rehovot verloor één persoon het leven, terwijl vijf anderen naar een ziekenhis werden vervoerd, In Sderot, dichtbij de Gaza-strook raakte een 30 jarige man redelijk ernstig gewond en liep een verenigings-gebouw schade op. In Zuid-Israel werd een kas door raketten getroffen.

Achter de schermen wordt er, onder meer door Egypte en Qatar nog steeds gewerkt aan een staakt-het-vuren. Gisteravond werd dat bijna bereikt maar het strandde op de eis van de Islmatische Jihad dat Israel moet afzien van ''targetted assassinations'', of anderd gezegd moet beloven geen commandanten meer de dood in te te zullen bombarderen. Israel blijft dat weigeren. 

Intussen overleed in Tulkarem op de Westoever een man als gevolg van een Israelische inval in het kamp Nur as-Shams waarbij hij gewond raakte. Ghazi Shehab (66) stierf door kogelwonden in de onderbuik. Door zijn dood is het aantal Palestijnen dat in 2023 stierf door Israelisch geweld nu gestegen tot 146, waarvan 32 doden in Gaza. Twee mensenrechtenorganisaties, Gisha en Physicians for Human Rights, hebben een beroep op Israel  gedaan om de grens bij Erez open te stellen voor noodgevallen, Zij meldden dat 192 patiënten, waaronder gevallen van kanker, niet naar Israel konden voor noodzakelijke behandelingen. In 15 gevallen gaat het om mensen die onmiddellijke behandeling behoeven.

Na het bombardement in Shuja'iyya

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...