donderdag 11 mei 2023

Een jaar geleden: Shireen Abu Aqleh

Shireen Abu Aqleh (Wkipedia/Al-Jazeera)

 Vandaag een jaar geleden werd Shireen Abu Aqleh, de correspondent voor de bezette gebieden van Al-Jazeera doodgeschoten toen zij een Israelische actie in Jenin wilde verslaan. Het Israelische leger loog dat ze vermoedelijk door Palestijnen was neergeschoten tijdens een treffen met de Israeli's. Na onderzoek van de New York Times, The Washington Post, the Associated Press, het Nederlandse collectief Bellingcat samen met de Palestijnse mensenrechtenbeweging Al-Haq, B'tselem en CNN,  die allemaal concludeerden dat dit niet waar was, (CNN kwam zelfs tot de conclusie dat ze willens en wetens was gedood door een Israelische scherpschutter) werd dit enigszins bijgesteld. Alle onderzoeken wezen namelijk uit dat er geen enkele Palestijnse schutter in haar buurt was geweest. Israel maakte er toen  van dat ze hoogstwaarschijnlijk door een Israeli was geraakt tijdens een treffen tussen Palestijnen en Israeli's.

Natuurlijk is dat nog steeds een schandelijke leugen. Maar - gesteund door de Amerikanen die het niet nodig vonden een echt onderzoek in te stellen naar de dood van nota bene een Amerikaans staatsburger - kwam Israel er mee weg. Shireen Abu Aqleh wordt nog steeds gemist door ontelbare volgers van Al-Jazeera. Het wordt tijd dat het Internationaal Strafhof zich eindelijk over de zaak buigt. Shireen krijgen we er niet mee terug, Maar het is het minste wat we aan haar nagedachtenis verschuldigd zijn.

1 opmerking:

clara legêne zei

De nicht en andere familieleden van Shireen hebben een jaar geprobeerd bij Biden, Blinken en de rest toegang en gehoor te krijgen. Om Shireen recht te doen heb ik Lina's verslag van een jaar actievoeren en brieven schrijven en toespraken houden vandaag op mijn website overgenomen.

http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/?p=63219

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...