dinsdag 8 augustus 2023

Rechtse minister weigert toegezegd geld over te maken aan Arabische gemeenten

Bezalel Smotrich
De Israelische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, weigert fondsen die waren toegezegd voor Arabische gemeentes vrij te geven. Ook een bedrag ten behoeve van de voorbereiding van Palestijnse studenten in Jeruzalem voor een studie aan instituten voor voortgezet onderwijs zoals de Hebreeuwse universiteit houdt hij vast. Temidden van aanzwellende verwijten van racisme zegt hij dat hij voor zijn besluiten de steun heeft van premier Benjamin Netanyahu.

Smotrich, die leider is van de ultra-rechtse Religieuze Nationalistische partij,  zei dat hij niet het bedrag van 315 miljoen shekel  (85 miljoen dollar) zal overmaken naar Arabische gemeenten dat was toegezegd door de vorige regering. Dat was vooral op aandringen van Mansour Abbas, de leider van de Arabische Ra'am-partij die daar deel van uitmaakte gebeurd. Het geld is hard nodig in de onderbetaalde Arabische gemeenschappen voor verbetering van de economie, opwaardering van de infrastructuur en bestrijding van de misdaad die dit jaar al voor 139 moorden heeft gezorgd onder Palestijnse Israeli's. 

Smotrich's collega van Binnenlandse Zaken, minister Moshe Arbel van de partij Shas, had gewaarschuwd dat op het geld werd gerekend en dat de gemeenten nu in problemen zullen komen met hun begroting. Maar Smotrich antwoordde in een lange brief dat de beslissing vaststond en dat het geld niet zal worden overgemaakt. Hij had dat besloten om te voorkomen dat het geld in handen zou vallen van criminele organisaties, want veel organisaties in de Arabische gemeenschap waren volgens hem onder invloed gekomen van de misdaad. Verder was er geen rechtvaardiging voor de bedragen, behalve voor burgemeesters die het nodig hadden voor hun herverkiezing. De gemeenschappen konden net zo veel krijgen als andere gemeenschappen in nood. De meeste ambtenaren van zijn ministerie zouden het daarmee eens zijn. 

Zondag werd al bekend dat Smotrich een bedrag van 2,5 miljard shekel (680,4 miljoen dollar) voor vijf jaar voor Oost-Jeruzalem tegenhoudt, omdat hij gekant is tegen een bedrag van 200 miljoen shekel (54,4 miljoen dollar) ten behoeve van de vooropleiding van  Palestijnse studenten voor bijvoorbeeld een studie aan de Hebreeuwse Universiteit. dat daarin is begrepen. Volgens Kanaal 11 van de Israelische tv was dat omdat volgens hem de integratie van Palestijnse studenten alleen maar nationalisme en extremisme zou aanmoedigen. Hij gaat daarmee in tegen de mening van minister Gila Gamliel van Onderwijs (ze is van de Likud) die vindt dat de integratie van Palestijnse studenten juist de veiligheid  zou vergroten. Trouwens ook de chef van de Shin Bet en Israels Nationale Veiligheidsraad keerden zich om dezelfde reden tegen Smotrich, evenals Jeruzalems burgemeester Moshe Leon en medewerkers van de Hebreeuwse Universiteit. Maar voorlopig bleef dat zonder resultaat.

4 opmerkingen:

Corrie zei

Wat zijn het toch smeerlappen. En de mdeia, die van alles weet te vertellen wat er in de wereld gebeurt, zwijgt hierover.

Corrie

Abu Pessoptimist zei

@Corrie,
Ach de media... Het gaat soms een beetje beter (de NRC) maar echt doordringen in wat er gaande is, is er naar mijn bescheiden mening vaak toch niet bij. Neem bijvoorbeeld de verslagen van de protesten tegen de regering inzake de ontmanning van het hooggerechtshof. Dat intussen de zaak rijp wordt gemaakt voor annexatie van (tenminste het grootste deel van) de Westoever wordt over het hoofd gezien. Ik ben bang dat zon'n constatering als antisemitisch wordt gezien en een stapje te ver bij het aangaan van de confrontatie met de nog steeds grote scharen Nederlanders die dwepen met ''de Joodse staat''.

Corrie zei

Precies. Ik denk dat de media het wel weten, maar dat ze door de joodse lobby niet mogen en durven. Kijk naar de nieuwe Nederlandse correspondente in Israel. Als je toch een beetje journalist bent, zie je dat toch. Maar het is altijd maar: Israel zegt....
Eind juni stond er een stuk in de PZC/AD over Israa dat verdacht werd van inzamelen miljoenen voor terreurgroep. Bericht kwam uit 2017 van de joodse organisatie Jona.
Dan is Israel weer een beetje teveel in het nieuws geweest en dan komt de joodse lobby weer met een of ander negatief verhaal over hoe onbetrouwbaar de Palestijnen toch wel niet zijn.
Even gegoogled. De Stichting Israa is al van top tot teen doorgelicht door Accountancy, 3 september 2021:. Rabobank moet Palestijnse hulpstichting accepteren om accountantsverklaring!
Ik heb dit naar de PZC gezonden met een stukje voor Lezers schrijven. ik heb niet eens meer bericht terug gekregen. Eerder kreeg ik nog wel eens een berichtje terug dat mijn stukje niet geplaatst werd. Maar ook dat is er niet meer bij.

Abu Pessoptimist zei

Corrie,
Ik denk dat het gecompliceerder is. Het is afhankelijk van de vraag of de correspondent(e) ervaren is en sterk in zijn/haar schoenen staat en zich niet van de wijs laat maken door het bijvoorbeeld het Israelische Government Press Office. Dan is het vervolgens de vraag hoe hij/zij ligt bij de eigen redactie. Bij de NOS, maar ook op veel andere plaatsen, is het gebruik dat de redactie de correspondent stuurt en niet andersom. Dat betekent dat het beleid meestal niet erg vooruitstrevend is om het voorzichtig uit te drukken, en zeker niet vernieuwend. Sommige nieuwsmedia zijn bovendien erg traditioneel en Israel-gezind. Wie vragen ze bijvoorbeeld om commentaar over de huidige situatie in Israel? Het CIDI en Ronny Naftaniel. Dan weet je van tevoren wat je te horen krijgt. Het is niet zozeer de Israel-lobby die het beleid bepaalt, het is de de zelfcensuur van de media en de angst om Israel te bekritiseren en voor antisemiet te worden uitgemaakt.

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...