donderdag 10 januari 2019

Israel opent een nieuwe ''apartheidsweg''

In Israel is een bijzondere weg geopend: de ''apartheidsweg''. Het is een stuk weg van vier kilometer lang met in het midden een hoge betonnen muur. De ene kant (de westelijke) is voor Palestijnen, die Jeruzalem niet in mogen en er op deze manier omheen kunnen rijden. De andere (oostelijke kant) is een weg voor Joden, die zo een verbinding hebben gekregen tussen de nederzetting Geva Benyamin ten noorden van Jeruzalem en de wijk French Hill in bezet Oost-Jeruzalem. Voor hen is het een soort shortcut naar de weg die noord en zuid op de Westoever met elkaar verbindt, route nr 60, en naar de hoofdweg nr 1 tussen Jeruzalem en Tel Aviv. 
Israel had natuurlijk al langer apartheidswegen (aparte wegen voor Joden en Palestijnen). Maar het bijzondere van deze weg nr 4370 is dat het één en dezelfde weg is, die in de krant ook gewoon  ''apartheidsweg'' heet. Bijzonder is natuurlijk ook die hoge betonnen muur in het midden. Maar blijkbaar kijken Israeli's van een beetje beton en apartheid niet meer op.    

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...