dinsdag 8 januari 2019

Israelische eenheid pakt na heftige klopjacht van een maand dader van moord op twee soldaten

Assenm Barghouthi
De Israelische Yamam undercover-eenheid van de grenspolitie heeft in samenwerking met de  geheime dienst Shin Bet dinsdag de vermoedelijke dader gepakt van een aanslag op 13 december waarbij twee Israelische soldaten werden doodgeschoten en een derde verwond. Het is Assem Barghouthi uit het dorp Kobar bij Ramallah. Hij is levend gepakt, wat in dit soort gevallen buitengewoon uitzonderlijk is. Volgens de Israelische site YNet gebeurde dat omdat op deze manier de Israelische autoriteiten de mogelijkheid zouden krijgen erachter te komen of hij medeplichtigen heeft en wie dat zijn.
Asem Barghouthi is de broer van Saleh Barghouthi, die twee dagen voor de moord op de twee soldaten een aanslag zou hebben gepleegd bij een kruispunt bij de nederzetting Ofra. Daarbij werden zeven mensen gewond. Een van hen was een zwangere jonge vrouw, wier baby met een keizersnede ter wereld werd gebracht maar die enkele dagen later overleed.

Saleh Barghouthi
Saleh Barghouthi werd op 12 december, precies een dag voordat de twee soldaten werden gedood, door de Israeli's gearresteerd. Hij werd klemgereden in zijn taxi en beschoten, maar ooggetuigen meldden dat hij levend werd meegenomen. Hij zou alleen gewond zijn aan de schouder. Volgens het Israelische leger was hij echter later aan zijn verwondingen bezweken. De familie Barghouthi betwijfelt dit. Zij meent dat hij mogelijk na zijn arrestatie is vermoord. Zij eiste opheldering over zijn verblijfplaats of wilde anders dat zijn lichaam zou worden vrijgegeven.  De vraag werd ondersteund door de Palestijnse Prisoners Society. Het lijkt niet uitgesloten dat Assem de schietpartij waarbij de soldaten werden gedood heeft uitgevoerd als een reactie op de dood van zijn broer, van wie overigens ook de schuld van de aanslag op de zeven Israeli's niet is vastgesteld.  
Israel heeft in het geheel niet op de vragen van de familie Barghouthi gereageerd. De vragen rond het lot van Saleh bestaan dus nog steeds. Maar ondertussen onderwierp Israel het dorp Kobar aan een ware terreuractie in het kader van de klopjacht op Salehs broer Assem. De vader en twee andere broers Barghouthi werden opgepakt en zitten nog vast. Het dorp Kobar werd geïsoleerd, huizen werden doorzocht en niet minder dan 40 inwoners werden opgepakt en kortere of langere tijd vastgezet. De familie Barghouthi kreeg bovendien afgelopen zaterdag te horen dat zij zou worden gedeporteerd naar Jericho als Assem zich niet binnen drie dagen zou hebben gemeld bij de politie. Voor het zover was werd hij echter opgepakt in een huis in het dorp Abu Shkeidem 
Assem Barghouthi is geen onbekende van de Israelische ''veiligheidsautoriteiten''. dat geldt ook voor de rest van de familie. Assem werd afgelopen april vrijgelaten uit een Israelische gevangenis nadat hij daar 11 jaar had uitgezeten wegens verzet tegen de bezetting. Zijn vader Omar Barghouthi zat levenslang uit wegens het doden in 1978 van een Israeli, maar werd vrijgelaten in 1985 bij een  gevangenenruil van dat jaar, nadat de groep van Ahmed Jibril, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Commando in Libanon drie Israeli's had ontvoerd. Daarna zat Omar nog regelmatig periodes uit in administratieve hechtenis. In totaal zat hij 26 jaar. 
Assem's oom Yasser Barghouthi was in 2003 betrokken bij een schietpartij in Ein Jabrud waarbij drie Israelische militairen werden gedood. Hij werd in 2011 vrijgelaten bij de gevangenenruil tegen de in Gaza gevangen genomen Israelische korporaal Gilad Shalit. Hij werd uitgewezen naar Gaza en wordt nu klaarblijkelijk gezien als een organisator van Hamas-cellen op de Westoever.  Een andere oom is Nael Barghouthi, die net als Omar werd veroordeeld voor dezelfde moord in 1978 op een Israeli. Hij werd echter pas vrijgelaten in 2011 bij de Shalit-gevangenenruil. Minder dan drie jaar later zat hij weer vast omdat hij de ''voorwaarden voor zijn vrijlating'' zou hebben geschonden. In gevangenschap verruilde hij zijn loyaliteit aan Fatah voor een lidmaatschap van Hamas. Nael is intussen een waar Palestijns symbool geworden voor hoe Israels wrekende justitie met Palestijnen omgaat. Hij is de onbetwiste recordhouder gevangenisstraf: hij zit al ruim 37 jaar.  

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...