donderdag 31 oktober 2019

Israel arresteert opnieuw politica Khalida Jarrar

Khalida Jarrar

De Israelische geheime dienst Shin Bet heeft donderdag morgen opnieuw het parlemenstlid Khalida Jarrar opgepakt in haar huis in een buitenwijk van el-Bireh staat. Zij is naar een vooralsnog onbekende plaats gebracht. 
Khalida Jarrar werd voor het eerst in 2015 gearresteerd. Zij kreeg - op gronden die nooit bekendgemaakt zijn - zes maanden administratieve hechtenis opgelegd, die uiteindelijk met verlengingen 14 maanden duurde. Ze kwam in 2016 vrij. In 2017 werd ze opnieuw opgepakt. Ze kreeg opnieuw administratieve hechtenis opgelegd - opnieuw om redenen die niet bekendgemaakt zijn. In februari van dit jaar kwam ze - na verschillende nieuwe verlengingen van haar ''straf'' - na 20 maanden weer vrij.  
Khalida was vanaf het begin lid van het Palestijnse parlement dat doordat Israel het onmogelijk maakte vrijwel nooit bijeen is geweest en dat in 2018 door president Abbas werd ontbonden. Zij vertegenwoordigde het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat door Israel een ''terroristische organisatie'' is genoemd, iets wat de Europese Unie en de VS om onduidelijke redenen hebben overgenomen. Zij is een uiterst populaire politica, een bekend feministe en een oud-bestuurslid van de beweging voor Palestijnse gevangenen Addameer, waarvan ook andere bestuursleden en werknemers met een zekere regelmaat worden gearresteerd.
Administratieve hechtenis is een middel dat Israel heeft beloofd alleen in zeldzame gevallen te zullen hanteren. In feite wordt het echter routinematig gebruikt om politiek actieve Palestijnen die geen strafbare feiten ten laste kunnen worden gelegd voor een tijdje op te bergen. Zo ook in het geval van Jarrar. Zij is inderdaad politiek actief en organisator van activiteiten van onder meer vrouwengroepen. Volgens de organisatie Samidoun organiseert ze scholing voor minderjarige meisjes in de Israelische gevangenissen en organiseerde ze onder meer lessen over mensenrechten. Overigens is haar arrestatie illegaal. Israel heeft onder de akkoorden van Oslo niets te zoeken in el-Bireh de plaats van haar arrestatie. Op papier is daar de Palestijnse Autoriteit de baas.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...