vrijdag 1 november 2019

Israel: plannen voor 2.342 nieuwe huizen in de nederzettingen, plus overname 340 hectare land en verbreding van de ''tunnelweg''

De nederzetting Dolev ten westen van Ramallah. Na de moord op de Israelische Rina Schnerb in augustus zegde premier Netanyahu de nederzetting 300 nieuwe woningen toe. (Foto Wikipedia)

De Hoge Planning Commissie van het militaire bestuur van de Westoever heeft op tien oktober, meldt de organisatie Peace Now, plannen goedgekeurd voor 2.342 nieuwe woningen in diverse nederzettingen in bezet gebied. 1,623 van de wooneenheden zijn goedgekeurd om in het openbare register te worden bekendgemaakt (de laatste fase van het planningproces) en 719 eenheden zijn goedgekeurd in de laatste fase. Dat wil zeggen dat de bouw nu kan beginnen.
Vrijwel tegelijkertijd meldt het persbureau Wafa dat de burgemeester van de plaats Masafer Yatta (ten oosten van Yatta in het gouvernoraat Hebron) een brief heeft ontvangen van het militaire gezag, waarin werd bekendgemaakt dat ongeveer 3.000 dunam (300 hectare) in beslag genomen gaat worden. Het stuk land strekt zich uit van het dorp Khirbet Mneizel tot aan het tentenkamp van de Jabalin-Bedoeïenen aan de rand van de Dode Zee. 
Hetzelfde persbureau meldt ook dat de burgemeester van Yabad (bij Jenin) per brief is geïnformeerd dat het militaire gezag 409 dunam in beslag neemt voor de verdere bouw van de Afscheidingsmuur op de Westoever.  
En tenslotte maakt Peace Now (Vrede Nu) ook bekend dat een bouwvergunning is afgegeven voort het verwijden van de ''Tunnelweg''  die om Bethlehem heengaat en de agglomeratie Jeruzalem verbindt met het nederzettingencomplex van Gush Etzion ten zuiden van Bethlehem. Voor het doel van de verbreding werd al in september beslist dat Israel een verdere 11 dunam (1.1 hectare) in beslag heeft genomen van de dorpen Beit Jala en al-Khader. Volgens Vrede Nu zal de verbreding van deze ''bypass weg'' de isolatie van Bethlehem vergroten en een goed hulpmiddel zijn voor het geplande vermeerderen van het aantal kolonisten in de regio-Bethlehem. Het werk aan de tunnel kan nu beginnen.

Vrede Nu voegt aan het nieuws toe dat van de nieuw te bouwen nu definitief goedgekeurde huizen er 382 gaan naar de (pas in september jongstleden ''gelegaliseerde'' (volgens de Israelische wetten goedgekeurde) ''outpost'' Me'ovot Jericho.  Vervolgens gaan er 382 naar de nederzetting Dolev ten westen van Ramallah. Dit is overeenstemming met een belofte van premier Netanyahu nadat het meisje Rina Schnerb in augustus was gedood bij een bomexplosie in bezet gebied. De 382 nieuwe huizen is een grote proportie voor de naar verhouding nog kleine nederzetting Dolev. En tenslotte gaan er 207 nieuwe huizen naar de nederzetting Bracha, die grenst aan de de stad Nablus.
Vrede Nu voeg aan het hele verhaal toe dat er sinds het begin van dit jaar 8.337 nieuwe huizen in de nederzettingen zijn goedgekeurd. Dat is 50% meer dan het hele jaar 2018, waarin 5.618 nieuwe woningen werden goedgekeurd. Het is bovendien ongeveer twee keer zoveel als in de drie jaren daarvoor (3.635 huizen).

1 opmerking:

Anoniem zei

Het gaat maar door:(

Is het niet handiger wanneer een aangeklikte link opent in een nieuw tabblad of venster? Nu overschrijft ze jouw blogpost zodra je ergens op klikt (Peacenow).
Die functie moet toch ergens ingebakken zitten in het blogger dashboard lijkt mij, is het een kwestie van iets aanvinken. Hoef je 't niet zelf te coderen door target="_blank" toe te voegen aan het A href="url" element.

Keep up the good work!

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...