vrijdag 8 november 2019

Britse joden schalen hun anti-Corbyn hetze op naar een volgende fase

Voorpagina van The Jewish Chronicle van 7 november 2019.

Engeland houdt binnenkort verkiezingen en wat een verademing zou het zijn als de fantast Boris Johnson zou worden afgelost door Jeremy Corbin. Niet dat Corbin meteen een oplossing kan bieden voor het Brexit-moeras waarin de Britten zichzelf hebben gemanoeuvreerd, want ook Labour is tezeer verdeeld om een duidelijk ''remain'' van Corbyn te kunnen verwachten. Maar een wat realistischer benadering zou geen kwaad kunnen. En een beetje socialer beleid in Engeland is ook wel wat waard.
Behalve als je een jood bent dan, volgens de Jewish Chronicle. Volgens dit weekblad is dat de mening van 87% van de Britse  joden. The Chronicle heeft zich al flink wat jaren veel moeite gegeven om Corbyn aan te merken als een antisemiet en tot de grond toe af te branden. Voor de gelegenheid heeft het ditmaal zijn voorpagina gereserveerd (met de boven dit stukje getoonde kop), om nu ook alle Britse niet-joden te proberen over te halen bij de komende verkiezingen toch vooral niet op Labour te stemmen. Want ....
Ja wat eigenlijk? Worden de joden dan massaal opgesloten? Het land uitgezet? We moeten dat zelf maar bedenken.
The Chronicle zwijgt daarover. Maar Corbyn is dus erg. Het blad herhaalt zo'n beetje alle beschuldigingen van de afgelopen jaren: Hij is een 'vriend' van Hamas, legde een krans op het graf van een Palestijnse killer in Tunis, en zou iets lelijks hebben gezegd over het ontbrekende gevoel voor humor van Britse zionisten (dat joden betekent, volgens het blad). Ook heeft hij ooit een bij nader inzien antisemitische tekening toegejuicht. Verder deed hij ongeveer niets om het antisemitisme in Labour tegen te gaan, heeft hij minachting getoond voor de Board of Deputies (de officiële bestuurders van de Britse joden) en heeft hij geluisterd naar ''marginale'' clubs die speciaal zijn opgericht om ''het antisemitisme in Labour te ontkennen''.
Tja. En wat geeft het dan dat er helemaal geen Palestijnse moordenaar op de begraafplaats van die kranslegging in Tunis ligt (maar wel 50 slachtoffers van een Israelisch bombardement), of dat het aantal klachten binnen Labour over antisemitisme volgens onderzoeken toen en nu, ruim beneden de 1% van de leden blijft? Is het belangrijk dat het allemaal onware of uit hun context gelichte beschuldigingen zijn - fake news? Waarschijnlijk niet, tegenspreken lijkt zinloos. De onzin-feiten  zijn zo vaak herhaald dat massa's mensen het blijkbaar intussen voor zoete koek hebben geslikt. Joseph Göbels kende het recept al: als je fake news maar vaak genoeg herhaalt gaan de massa's er wel in geloven. E n tegen de mensen die echt willen weten hoe het zit, zeg ik: kijk maar op de site van Jewish Voice for Labour, waarschijnlijk één van de weinige joodse groepen in Engeland die zijn verstand nog een beetje op orde heeft, daar wordt het vrij helder verteld.
Intussen is de achtergrond van deze geschiedenis natuurlijk dat Corbyn al jaren opkomt voor de rechten van de Palestijnen. Palestijnen zijn al heel lang verdacht, maar anno 2019 is dat blijkbaar zo op scherp komen te staan dat het door een flinke meerderheid van joden als antisemitisch wordt gezien. (Dat Corbyn intussen ook oog heeft voor Israel, wordt simpelweg genegeerd). Een treurige conclusie, maar er is geen andere mogelijk. Israeli's en hun lobbyisten-vrienden in Labour (de Labour Friends of Israel) zijn met de beschuldigingen begonnen, brede kringen hebben het overgenomen, rechts (de oude garde van Labour, de Tories, de mensen ''met geld') spinnen er garen bij, en The Jewish Chronicle plus ongeveer de hele Britse pers heeft de hetze overgenomen. Het is ongekend en vast ook een unicum in de geschiedenis: de joden, een altijd vervolgde groep, is vervolger geworden en vervolgt nu een erkende anti-racist als Corbyn. Schandelijk. Maar mogelijk op de lange termijn ook schadelijk. In de eerste plaats voor de joden zelf, die hier het gesundenes Folksempfinden wel heel erg de vrije teugel laten zonder veel waarde te hechten aan de waarheid. En daarmee de betekenis van wat antisemitisme (en racisme in het algemeen) werkelijk is hier van zijn inhoud ontdoen.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...