woensdag 20 november 2019

Israel sluit weer Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem, de zoveelste aflevering van een serie

(Foto Ma'an News)

De Israelische autoriteiten hebben woensdagmorgen een serie Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem gesloten. Dat gebeurde op initiatief van minister Gilad Erdan van Strategische Zaken. De sluiting is voorlopig voor een periode van zes maanden, maar waarschijnlijker is dat het om sluitingen voor altijd zal gaan.
De instellingen waar het om ging waren een kantoor en studio van de Palestijnse omroeporganisatie  PCB (radio en tv), waar materialen in beslag werden genomen en de directeur en een verslaggeefster werden gesommeerd zich te melden bij de Israelische inlichtingendienst. Verder werd het directoraat voor Hoger Onderwijs van het ministerie van Onderwijs en Cultuur van de PA bestormd en eveneens voor zes maanden gesloten. De directeur ervan, Samir Jibril, werd gearresteerd. En tenslotte gingen de islamitische school voor wezen, de Dar al-Aytam al-Islamiyya, in het Oude Centrum van de stad, en het Arabische Gezondheidscentrum in de Sultan Ibrahimstraat voor zes maanden dicht. Bij het gezondheidscentrum werden ook alle bescheiden en de veiligheidscamera's meegenomen. 
Het is absoluut niet voor het eerst dat Israel Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem sluit. Het bekendst is het geval van het Orient House, van de familie al-Husseini, dat lang als kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO dienst deed, tot Israel het in 2011 definitief sloot. Een andere instelling was de Palestijnse Kamer van Koophandel. Beide maakten tot een aantal jaren geleden deel uit van een aantal van zeker 22 instellingen die Israel sinds 2001 in Oost-Jeruzalem sloot. Vaak gwebeurde dat voor zes maanden, maar ze gingen daarna nooit meer open. De sluitingen waren overigens volstrekt illegaal. Ze vonden plaats in weerwil van Palestijns-Israelische akkoorden uit de jaren negentig waaronder de Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem intact zouden blijven, wat nog eens werd onderschreven in de zogenoemde ''Road Map for Peace'' uit 2003 (die Israel heeft aanvaard) en die werd bekrachtigd door Resolutie 1515 van de VN-Veiligheidsraad. 
In 2014 kwam daar nog bij dat een bijeenkomst in de wijk Sheikh Jarrah, waar een boek zou worden gepresenteerd over de verdwenen Palestijnse instellingen, door Israel werd verhinderd. En in 2017 ging een Palestijns kartografisch insituut voorgoed dicht. Tussen de bedrijven door maakte Israel ook wat cultureel activiteiten onmogelijk. Zoals in 2009, toen een banvloek werd uitgesproken over het feit dat Jeruzalem zou fungeren als culturele hoofdstad van de Arabische wereld, en in hetzelfde jaar een literair festival werd opgebroken. In 2013 werd nog een festival voor kinderen (met onder meer optredens van het theater Hakawati) onmogelijk gemaakt. 
Israel is er duidelijk op uit alle kenmerken van Palestijns leven of cultuur langzaam uit Oost-Jeruzalem weg te zuiveren. Uiteraard heeft dat optreden - net zoals nu - steeds van alle kanten felle protesten opgeroepen. Maar de Westerse wereld heeft bij dit alles altijd hoogstens wat afkeurend gemompel ten beste gegeven. Wijlen Yasser Arafat sprak wel eens van Israel als ''de verwende baby van het Westen''. Gevreesd mag worden dat hij daarmee eigenlijk een rake illustratie gaf van de feitelijke situatie.

Geen opmerkingen:

Israel zet Gaza-methode in in Tulkarem: 18 doden, verwoestingen Libanon nemen toe

De lijken worden weggedragen Israel heeft donderdagavond een luchtaanval met een straaljager uitgevoerd in Tulkarem, Er werd tenminste één r...