zondag 5 oktober 2014

Israel verhindert bijeenkomst bij publicatie PLO-brochure over 'verjoodsing' van Jeruzalem


Orient House

Israelische eenheden zijn donderdag het Issaf Nashashibi Culturele Centrum in de wijk Sheikh Jarrah van Oost-Jeruzalem binnengedrongen en hebben het houden van bijeenkomst verhinderd ter gelegenheid van het verschijnen van een nieuwe publicatie van de Afdeling voor Zaken betreffende de Onderhandelingen van de PLO (the PLO – Negotiations Affairs Department, PLO-NAD), meldt het Palestijnse persbureau WAFA.
Volgens het PLO-NAD hadden diplomaten uit 20 landen en tal van vertegenwoordigers van organisaties in Jeruzalem laten weten dat zij de bijeenkomst ter gelegenheid van het verschijnen van “Altering the Character of Jerusalem: The Forced Closure of Palestinian Institutions in Palestine’s Capital'', hadden willen bijwonen.
De betreffende publicatie, die onder meer het illegaal sluiten door Israel van een groot aantal Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem beschrijft, is hier te vinden.
Israel heeft sinds 2001 ongeveer 22 Palestijnse instellingen en organisaties in Oost-Jeruzalem gesloten,  waaronder crèches, liefdadigheidsinstellingen, culturele- en jongerencentra en dienstverleningscentra. Onder de organisaties waren het ''Orient House'' (het ''hoofdkwartier'' van de PLO in Jeruzalem), en de Palestijnse Kamer van Koophandel. Volgens de zogenoemde ''Road Map for Peace'' (2003) die Israel heeft aanvaard en die is onderschreven door Resolutie 1515 van de VN-Veiligheidsraad,  is Israel verplicht de Palestijnse Kamer van Koophandel en andere Palestijnse instellingen in Oost Jeruzalem die het heeft gesloten, te heropenen. (De bepaling is overigens zeker niet de enige die Israel niet naleeft. Zo is het Israelische leger bijvoorbeeld nog steeds actief met arrestaties en dergelijke in gebieden en steden waar het zich volgens de Road Map niet zou mogen vertonen, AbuP.).
De (PLO)gouverneur van Jeruzalem, Adnan Husseini, noemde het ingrijpen van de Israeli's een bevestiging van ''de  extremistische verklaringen en politiek van Netanyahu, die erop uit is het karakter van het bezette Jeruzalem te veranderen in een exclusief Joodse stad. Oost Jeruzalem is een bezette stad volgens het internationale recht. Het is de hoofdstad van Palestina, en Israel heeft er niets te maken. Op grond van overeenkomsten die Israel heeft getekend en verplichtingen die het is aangegaan behoort het de PLO niet te hinderen bij haar werk in de stad.”
Husseini zei: “We hebben het recht te werken in Oost-Jeruzalem en we zullen ermee doorgaan. In de voestappen van Feisal Husseini zullen we oproepen blijven herhalen tot het heropenen van onze nationale instituties in Jeruzalem. Wat de strijdkrachten van de bezetting vandaag hebben gedaan is een onderdeel van de politiek van de Israelische regering om de Palestijnse rechten te ontkennen en de veruitzichten op vrede te ondermijnen met een cultuur van ophitsing en haat.”

Geen opmerkingen:

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...