maandag 27 oktober 2014

''Terrorist'' Shaludi zondagnacht in stilte begraven


Begrafenis van de 14-jarige  'Orwa Hamad in Silwad. (Foto: WAFA) 

Abd al-Rahman Shaludi, 21, die met zijn auto vorige week een aantal passagiers van de sneltram in Jeruzalem aanreed is zondagnacht vrijwel in stilte begraven. Een kleine groep jongeren droeg zijn kist naar de begraafplaats in Silwan, naast de muren van de Oude Stad, onder het uitroepen van kreten als ''God houdt van hem want hij is een martelaar''.
Al Shaludi werd, nadat hij uit zijn auto gestapt was en naar verluidt wilde vluchten, onmiddellijk neergeschoten en vervolgens op de grond liggend met nog vier schoten gedood. Israel heeft bepaald dat Al-Shaludi's aanrijding met opzet plaatsvond en een ''terroristische operatie'' was. Twee mensen zijn als gevolg van het incident overleden. Een drie maanden oude baby overleed enkele uren later, en zondag overleed een tweede slachtoffer. Het was de 22-jarige Karen Mosquera uit Ecuador. Zij woonde anderhalf jaar in Israel en was bijna klaar met een cursus als voorbereiding tot haar overgang naar het jodendom.
Israel had geëist dat de begrafenis van Shaludi 's nachts moest plaatsvinden en dat slechts 20 mensen aanwezig mochten zijn. Het had dat via een rechterlijke uitspraak laten bekrachtigen. De familie van Shaludi wees dat echter van de hand. Daarop weigerde de politie Shaludi's lichaam af te staan. Maar nadat Israel had gedreigd dan Shaludi zelf wel te zullen begraven, haalde de familie bakzeil, zo meldde Jawad Siyam, een activist uit Silwan. Uiteindelijk werd ook een compromis bereikt dat de begrafenis niet door 20, maar door 70 mensen mocht worden bijgewoond.
Eerder zondag had de familie echter een 'symbolische begrafenis'' gehouden, die door honderden mensen  werd bijgewoond. Er werd een lege kist rondgedragen door Silwan en de begrafenisstoet probeerde ook naar de dichtbijgelegen Aqsa-moskee te gaan, maar werd daar tegengehouden door de politie die de menigte op de gebruikelijke manier met traangas en andere middelen voor ''crowd control'' verspreidde. er werd één arrestatie verricht.
Het was de tweede begrafenis van een slachtoffer van de bezetting op die dag. Eerder op de dag werd in Silwad bij Ramallah onder belangstelling van duizenden de 14-jarige 'Orwa Hamad begraven, die vrijdag in Silwad was doodgeschoten door een Israelische militair. 'Orwa's begrafenis was een dag uitgesteld om zijn vader en moeder, die respectievelijk in Amerika en Jordanië wonen, de gelegenheid te geven aanwezig te zijn.

7 opmerkingen:

Gennadi zei

Hij was geen 'slachtoffer van de bezetting' maar gewoon een moordenaar.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Misschien iets om over na te denken": ook moordenaars kunnen slachtoffer zijn van de bezetting.

Gennadi zei

Ok. Er was een moordenaar begraven die misschien de slachtoffer van de 'bezetting' was. Nu goed?

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
In ieder geval een stuk beter.Al zou ik het omdraaien: slachtoffer van de bezetting die misschien een moordenaar was.

Gennadi zei

Iemand die op zijn minst 2 mensen heeft vermoord is een moordenaar. Aan de beelden is duidelijk te zien dat dat geen ongeluk was. Of hij slachtoffer was of niet, valt te betwijfelen.

Anoniem zei

Dan lopen er heel wat meer moordenaars rond in Israël . En dan heb ik het niet over Palestijnen. Hoeveel Palestijnen zijn er dit jaar alleen al op de West Bank vermoord? Ik ben de tel kwijt. En die moordenaars? Die lopen nog steeds vrij rond.
Corrie

Gennadi zei

Corrie

Generaliseren is geen goede manier om discussie te voeren. Wij praten over een specifieke persoon en een specifiek geval.


Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...