donderdag 30 oktober 2014

Radicale ijveraar voor ''Joodse rechten op de Tempelberg'' in Jeruzalem neergeschoten


Yehuda Glick met een afbeelding van de Tempel, die hij en zijn volgelingen willen bouwen in plaats van de nu bestaande 1200 jaar oude moslim-heiligdommen. (Foto Ma'an)

Een rechtse Israeli die al geruime tijd actie voert voor Joodse zeggenschap over het terrein van de Aqsa- en Rotskoepelmoskeeën in Jeruzalem op het terrein dat Joden de Tempelberg noemen, is woensdagavond in Jeruzalem neergeschoten en ernstig gewond geraakt. Yehuda Glick, een in Amerika geboren Israeli die regelmatig groepen rechtse Joden rondleidt op de Tempelberg, werd neergeschoten buiten het Begin Centrum in Jeruzalem, na afloop van een conferentie van rechtse Israeli's en parlementsleden over eisen dat Joden het op de "Tempelberg'' voor het zeggen krijgen. Glick werd vervoerd naar het Shaare Tzedek ziekenhuis en daar geopereerd. Volgens de artsen is zijn toestand stabiel maar ernstig.
De schutter was volgens het rechtse Knessetlid Moshe Feiglin (Likud), die getuige was van de schietpartij, een man die zich er eerst in een Hebreeuws met met een Arabisch accent van vergewiste dat hij echt met Yehuda Glick van doen had.
Na de schoten te hebben gelost maakte hij zich uit de voeten op een motorfiets.
Yehuda Glick is voorzitter van het Temple Mount Heritage Fund, een extremistische organisatie die de ''relaties van Israel met de Tempelberg wil versterken''. Hij is een aantal keren door de Israelische politie van het terrein van moskeeën, de Haram al-Sharif, gebannen omdat hij provoceerde en er wilde bidden, wat volgens een afspraak met de islamitische Waqf die het terrein beheert, niet is toegestaan. Het Fonds dat Glick leidt, wil dat Joden het recht krijgen om op de Tempelberg te bidden - wat een verandering is van de sinds 1967 gelden status quo. Bovendien maakt het Fonds reclame voor een herbouw van de joodse Tempel, die dan in de plaats zou moeten komen van de eeuwenoude moskeeën die de plaats sieren, die de derde qua heiligheid is in de islam.
Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem noemde aanslag op Glick een terroristische daad. De politie, die nog bezig was met een onderzoek, noem wat dat betreft woensdagavond nog een slag om de arm.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...