zaterdag 18 oktober 2014

Hamas valt PA aan wegens het tegenhouden van demonstraties ter verdediging van de Aqsa-moskee


Duizenden moslims namen op straat deel aan het vrijdagsgebed, omdat de Israelische politie het terrein van de Aqsa-moskee weer eens had afgesloten voor alle gelovigen benden de 50. (Foto Ma'an)

Hamas heeft scherpe kritiek geleverd op het feit dat de politie van de Palestijnse Autoriteit vrijdag in een aantal Palestijnse steden verhinderd heeft dat vreedzame marsen werden gehouden uit protest tegen de Israelische schendingen van de integriteit van de Aqsa moskee in Jeruzalem. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas zei in een verklaring  dat Hamas dit zag als een stap in de verkeerde richting, die ''de bezetting de kans geeft te doen waar ze zin in heeft met de Aqsa-moskee''.
Abu Zuhri kwam met zijn verklaring nadat politietroepen van de PA het houden van marsen hadden tegengehouden in de steden  Ramallah, Nablus en al-Khalil (Hebron).
Vrijdag was de zoveelste dag dat Israel in het kader van de joodse feestdagen Rosh Hashana, Yom Kippur, Sukkot en Simhat Tora het terrein voor moslim-gelovigen boven de 50 afsloot, terwijl er tegelijkertijd wel honderden Joden werden toegelaten.
Duizenden extra-manschappen waren voor de gelegenheid gemobiliseerd en de afsluiting leidde voor de tweede of derde keer die week tot onlusten in de wijken Issawiya,Ras al-Amud, Wadi al-Joz, Salah al-Din, al-Musrara, in de Oude Stad en bij het Qalandiya checkpoint. Er werden diverse arrestaties verricht. Woensdag waren bij vergelijkbare onlusten al 17 mensen opgepakt. Op het terrein van de Aqsa-moskee hielden de wachters van de moskee een sit-in uit protest tegen het feit dat ook één van hen tijdens de uitoefening van zijn functie was aangevallen en vervolgens opgepakt. Hij kwam vrijdag weer vrij na betaling van een boete van 1.000 shekel, een borgsom van 5.000 shekel en nadat hem huisarrest was opgelegd en een verbod van tien dagen om het terrein van de Aqsa moskee te betreden. Sheikh Omar al-Kiswani, de directeur van het Aqsa-terrein, veroordeeld dit scherp en zei dat de Israeli's systematisch de wachters van het terrein aanvielen met de bedoeling het hen onmogelijk te maken hun functie uit te oefenen.
Ironisch genoeg hield president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit op dezelfde dag dat Hamas een veroordeling uitsprak over het tegenhouden van demonstraties ter verdediging van de Aqsa-moskee door de PA, een redevoering waarin hij opriep tot het verdedigen van de Aqsa-moskee. In een speech op het hoofdkwartier van de Roder Halve Maan in el-Bireh zei hij dat zonder de Aqsa-moskee er geen staat zou zijn. “Het is niet genoeg om te zeggen dat de kolonisten (op het terrein van de moskee) zijn gekomen, we moeten hen op alle mogelijke manieren verhinderen het terrein te betreden'', zei Abbas. Hij riep de gelovigen op op het terrein van de moskee te blijven en het te verdedigen.
Het terrein van de Aqsa-moskee ligt in Oost-Jeruzalem dat in 1967 door Israel werd bezet. Het terrein wordt beheerd door de Waqf, de islamitische stichting die traditioneel islamitisch erfgoed beheert. Israel heeft dat in 1967 zo gelaten. De waqf valt in naam onder de jurisdictie van Jordanië. 

Geen opmerkingen:

Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven

Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...