maandag 27 oktober 2014

Welkom aan boord van Israels ''apartheidsbus''

Palestinian workers wait in line to board an Israeli bus line meant for Palestinians only after crossing the Eyal checkpoint from the West Bank into Israel proper. (Photo by Activestills.org)
Palestijnen 's ochtends in de rij voor de bus vanaf het Eyal checkpoint. (Foto: Activestills.org) 

De Israelische minister van Defensie Moshe Ya'alon heeft onder druk van de kolonisten op de Westoever een order uitgevaardigd die tot effect heeft dat Palestijnse arbeiders die in Israel werken, geweerd worden uit de bussen naar de bezette gebieden. Ya'alon kwam met zijn order ondanks het feit dat de opperbevelhebber van het Centrale Commando van Israels leger (het commando waaronder de Westoever ressorteert), generaal Nitzan Alon, van mening is dat de Palestijnen op die bussen geen veiligheidsrisico vormen. Het is veeleer zo dat de kolonisten er genoeg van hebben dat ze op die bussen niet meer onder elkaar zijn en dat er mensen op zitten die Arabisch spreken. Om een van hen te citeren,  Moti Yogev, die tevens lid is van het parlement voor de rechtse Bayit Hayehudi partij: “Met deze bussen rijden is niet te doen. Ze zitten vol Arabieren.''
De maatregel van Ya'alon gaat volgende maand in.
In de maatregel wordt niet gesteld dat de bussen verboden zullen worden voor Palestijnen, maar het gebeurt op een wat subtielere manier. Nu is het zo dat Palestijnen die in Israel gaan werken, zich 's ochtends door het zogenoemde Eyal checkpoint moeten wurmen. Daar worden ze uitgebreid gecontroleerd en zijn lange wachttijden. Ook moeten ze er met eigen transport naar toe, want de kolonisten die in Israel werken, gaan met de bus door andere checkpoints. De Palestijnen dienen dus vroeg op te staan.
's Avonds moeten ze weer terug. Maar dan waren ze tot nu toe gerechtigd om door om het even welk checkpoint de bezette gebieden weer binnen te gaan. Ya'alon heft dat nu echter op en verordonneert dat de Palestijnen ook op de terugweg via hun eigen Eyal checkpoint naar huis moeten,. En dat betekent dat ze ook 's avonds flink wat later thuis zullen. Want meerijden met de bus van de kolonisten is er dan vanaf volgende maand meer bij.
Het is duidelijk dat de maatregel van Ya'alon de totale segregatie weer een stapje dichterbij brengt. En juist omdat elke militaire noodzaak ontbreekt, trekt de site + 972 een parallel met de gesegregeerde bussen destijds in het zuiden van de VS - herinneren we ons nog Rosa Parks? - en schrijft de krant Haaretz een editorial onder de titel ''Welkom aan boord van Israels apartheidsbus''.
''Een van de opvallendste symbolen van de het rassenscheidings regime in Zuid-Afrika was de aparte buslijnen voor blanken en zwarten, '' schrijft de krant. ''Nu heeft Ya’alon dezelfde politiek ingevoerd in de bezette gebieden. Door dat te doen rechtvaardigt hij de opmerkingen van diegenen die Israel internationaal aanmerken als een apartheidsstaat.''

3 opmerkingen:

Bert Erends zei

Hartelijk dank dat u deze akelige berichten steeds weer in het Nederlands plaats op uw weblog. In de Trouw van vandaag wordt ook gemeld dat Palestijnen met ingang van volgende maand niet meer op de bus mogen. Met een foto erbij van een vermoedelijk Palestijnse stenengooiende jonge man erbij, wekt het artikel de indruk dat de Palestijnen de maatregel aan zich zelf te danken hebben.
Met vriendelijke groet.

Unknown zei

Het het was niemand minder dan Nelson Madela die Israël eerder van apartheid beschuldigde. Een en ander strookt ook niet met het internationaal recht (De rechten van de Mens), wat Israël stelselmatig aan haar laars lapt.

Titus zei

Ik moet nu aan "Judenfrei" borden denken.

Dit is de zoveelste schoffering van de Holocaust door Israel zelf notabene.

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...