donderdag 2 oktober 2014

Groen licht voor de bouw van 2.610 woningen in nieuwe nederzetting in Oost-Jeruzalem

(Illustratie Peace Now)

Israel heeft vorige week de uiteindelijke goedkeuring verleend aan het bouwen van 2.610 nieuwe woningen in de wijk Givat Hamatos, meldt de Israelische NGO Vrede Nu. Het plan was al ouder, de planningscommissie keurde het al goed in december 2012, maar tot nu toe was de uitvoering ervan tegengehouden. Via de publicatie van een een officiële advertentie heeft het plan nu het definitieve groene licht gekregen. Nu kunnen tenders (biedprocedures voor de uitvoering van het project) worden uitgeschreven en binnen enkele weken of maanden kan dan met de bouw worden begonnen.
De Amerikaanse president Obama heeft tijdens zijn gesprek met de Israelische premier Netanyahu zijn ''grote ongerustheid'' uitgesproken dat Israel de plannen doorzet om in dit ''gevoelige gebied'' in Jeruzalem te gaan bouwen, maakte de woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, bekend.
Zoals uit het kaartje hierboven blijkt is Givat Hamatos een nieuwe wijk (nederzetting) in het door Israel bij Oost-Jeruzalem getrokken en geannexeerde gebied. De wijk, die nu nog voornamelijk bestaat uit een handvol caravans, gaat de Palestijnse wijk Beit Safafa afsluiten en is een nieuwe bouwsteen in de ring van Joodse nederzettingen die Oost-Jeruzalem omringt en continuïteit van de Arabische stadsdelen met de rest van de Westoever verhindert. Ook wordt op deze manier de uitbreiding van de Palestijnse wijken tegengegaan.
Er wonen zo'n 200.000 Joodse Israeli's in Israelische nederzettingen (wijken) in Oost-Jeruzalem en het met Oost-Jeruzalem door Israel geannexeerde gebied (tegen ruim 300.000 Palestijnen). De bouw van deze nederzettingen is illegaal onder het internationale recht.

1 opmerking:

Bas zei

Ze hebben daar altijd ruzie en ik ben bang dat het nog lang zal blijven. Ik hoop dat het een keer goed komt.

Hoe een fascistische regering in Israel gestalte kreeg

De nieuwe regering-Netanyahu is nog niet definitief gevormd, maar er zijn al diverse boze en ongeruste reacties van mensen die nu ineens heb...