woensdag 22 oktober 2014

Kolonisten bouwen twee nieuwe illegale voorposten bij dorpje Yanoun

Yanun - يانون : الطريق من يانون إلى خربة يانون
De weg van Yanoun naar Khirbet Yanoun. Een van de nieuwe voorposten is op land van Khirbet Yanoun. (Foto: Palestine Remembered)

Israelische kolonisten zijn bezig twee nieuwe ''voorposten'' op te richten op land van het dorp Yanoun ten noordoosten van Nablus (en op 3 kilometer van het grotere Aqrab), zo heeft een plaatselijke activist gemeld aan het persbureau WAFA. 
De kolonisten hebben illegaal stukken land in bezit genomen, in het zuiden en ten noordoosten van Yanoun, en zijn de afgelopen maand bezig geweest met het egaliseren van land, het aanleggen van wegen en het opzetten van mobiele huizen. WAFA citeert een lid van de gemeenteraad van Yanoun die zegt dat Yanoun nu is omringd door vijf illegale Joodse voorposten.

Yanun - يانون : من بيوت آل بشناق
Antieke ''Bosnische'' huizen in Yanoun.(Foto: Palestine Remembered)

Yanoun is een speciaal geval omdat  in 2002 de laatste dorpelingen al een keer op de vlucht zijn geslagen voor de terreur van kolonisten van de nederzetting Itamar. Ze gingen naar het nabijgelegen Aqraba. Later ziojn we met behulp van internationale activisten geleidelijk weer teruggekeerd. (Zei daavoor deze link. Ik kan op grond van de tekst overigens niet uitmaken of het hierbij ging om Yanoun zelf of om Khirbet Yanoun, AbuP).
Yanoun is een oud dorp met een geschiedenis. Er staan antieke huizen van Bosnische patriciërs die lang gelden naar het dorp emigreerden en er is het graf van de profeet Nun met de overblijfselen van een oude moskee uit de Ottomaanse tijd met fraaie mozaïeken.
Yanun - يانون : المستوطنون يعيثون فسادا في يانون 2
Kolonisten in actie op het land van Yanoun. De foto (van Palestine Remembered) is al van enkele jaren geleden.

4 opmerkingen:

Jennifer van W zei

Beste Abu,

Khirbet Yanoun bestaat niet, bedoel je niet Khirbet Tana? Alles wat buiten Yanoun ligt wordt Aqraba genoemd.
Je hebt Yanoun, door buitenlanders verdeeld in upper Yanoun (Area C, 1 extended family) en Lower Yanoun (Area B, twee extended families). Daartussen is een lange weg en nog wat verlaten huizen. De bewoners zijn verdreven uit Yanoun zelf.

De reden om te vertrekken was dat kolonisten iedere zaterdag hun geweer door het keukenraampje bij de gezinnen stopten en dreigden de Palestijnen te vermoorden.

Ook zal de voorpost land gebruiken waar olijfbomen op stonden en waar herders hun kudde lieten grazen. Yanoun is echt armer geworden dankzij de nederzetting, terwijl er een boer uit Itamar miljonair is geworden met zijn biologische eieren op het land van het dorp Aqraba.

Er is nu nog maar één weg om uit het dorp te komen, bij alle andere wegen wordt je gearresteerd door het leger of aangevallen door kolonisten.

In Khirbet Tana zijn geen kolonisten, de grond bestaat voornamelijk uit stenen, is een militaire oefenzone en thuis van een aantal schaapsherders.

Nog iets: Itamar, wiens kolonisten de voorposten bouwen, wordt financieel gesteund door Christenen voor Israël en mag op solidariteitsbezoekjes van bovenliggende club rekenen sinds de Fogelmoorden. Verder is de club van mening dat de inwoners van Itamar toch echt meer last hebben van de Palestijnen dan andersom.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op eigen ervaringen, de Haaretz en de kaarten van UNOCHA.

Abu Pessoptimist zei

Jennifer,
Ik heb de foto overgenomen van Palestine Remebered en het bijschrift luidt (in het Arabisch): ''de weg van Yanoun naar Khirbet Yanoun''. Ik ken zelf de situatie daar niet, ik denk niet dat ik ooit in Yanoun ben geweest.

Jennifer van W zei

Hallo Abu,

Ik ben gecorrigeerd door een collega. Khirbet betekent klein, aangezien er in beide delen van Yanoun maximaal 3 families wonen is dat heel toepasselijk.

De inwoners zijn verdreven (en teruggekeerd) uit het deel dat in Area C ligt en buitenlanders Upper Yanoun noemen.

Yanoun is een 'stop' voor Israëlische groeperingen zoals Machsom Watch en Combatants for Peace en christelijke vredesactivisten. Ik denk dat je het wel onthouden had als je er geweest was.

Abu Pessoptimist zei

Dank Jennifer, voor de correctie. Sorry dat ik toch even een beetje scholmeester ben: khirba (khirbet in samenstelling) betekent niet klein. Het betekent ''ruïne, plaats van ruïnes, of uiteenvallende structuur'' volgens mijn woordenboek. Het lijkt me een interessante plaats. Ik heb het op mijn lijstje gezet voor als ik weer in de buurt ben.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...