woensdag 8 oktober 2014

Botsingen bij de Aqsa-moskee ter gelegenheid van het Loofhutten-feest


Politie op het terrein van de Tempelberg / Haram al-Sharif na het uitbreken van clashes. De foto (van AFP) is van dinsdag 7 oktober. Toen waren er ook al botsingen

Twee versies van dezelfde gebeurtenissen:
Drie politiemannen (sommige bronnen zeggen: vier politiemannen) zijn woensdagochtend gewond geraakt op de Tempelberg in Jeruzalem tijdens botsingen met Palestijnen, die uitbraken nadat het gebied open gegaan was voor bezoekers. Gemaskerde Palestijnse relschoppers gooiden stenen, vuurwerk en zelfs twee  molotovcocktails naar de politie. De politie dreef de relschoppers terug in de Aqsa moskee en sloot de deuren daarna af. De licht gewonde politiemannen werden ter plekke behandeld. De politie meldde dat de situatie onder controle was en dat het terrein weer open was voor bezoekers.
Dat is wat de de Israelische kranten Haaretz,  YNet, The Times of Israel en The Jerusalem Post over de botsingen meldden.
Nu de Palestijnse pers:
Enkele tientallen mensen zijn woensdagmorgen gewond geraakt toen de politie van de bezettingsmacht om 7,.30 uur in de ochtend het terrein van de Aqsa-moskee bestormde, voorafgaande aan de komst van rechtse Israeli's die de plaats wilden bezoeken ter gelegenheid van het Sukkot-feest zoals het in het Hebreeuws heet.
De wachters van het terrein zeggen in een communiqué dat de bezetters de gelovigen die zich in de buurt van de Rostkoepelmoskee bevonden van het terrein werden gejaagd met behulp van stungranaten en rubberkogels. Sommigen van hen - onder wie ook ouderen  - werden geslagen met wapenstokken. Ook waren er botsingen met jongeren die op verzoek van de autorieten van de moskee de nacht in de moskee hadden doorgebracht om hem te beschermen tegen eventuele invallen. De jongeren gooiden stenen en vuurden vuurwerk af. volgens de politie. De gelovigen werden teruggedreven in de Aqsa moskee en de bezttingsauoriteiten sloten de deuren aan de buitenkant af met kettingen.
De Waqf (de religieuze stichting die de Haram al-Sharif beheert) meldde intussen van haar kant dat de bezettingstroepen hun aanwezigheid sinds het vroege ochtendgebed hebben opgevoerd. Vanaf dinsdag hebben de bezettingstroepen ook de toegangen tot het gebied voor moslimgelovigen afgesloten. Alleen personen boven de zestig werden doorgelaten. Zij moesten hun idetiteitskaarten afgeven bij de checkpoints.
Tot zover de Palestijnse versie
Ik laat even in het midden wie het er gelijk heeft. Ik voeg alleen de informatie toe dat vanavond het Sukkot (Loofhuttenfeest) begint. Dit soort taferelen doet zich steeds voor tijdens joodse feestdagen. Israel sluit dan de ''Tempelberg'' af voor de meeste moslims en laat Joden door. In de Israelische pers heet het dan dat Israel voor de feestdagen de ''veiligheidsmaatregelen heeft opgevoerd''. 
(Foto Arab48)

Geen opmerkingen:

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...