donderdag 2 oktober 2014

Vrede Nu: overname 23 huizen in Silwan door kolonistenorganisatie stemt tot grote ongerustheid


Silwan (Illustratie Vrede Nu)

Ik kom terug op de nachtelijke overname, dinsdag, van 23 appartementen in Silwan (Oost-Jeruzalem) door kolonisten van de organisatie Elad. Het was de grootste overname (lees: overval) die tot nu toe ooit is uitgevoerd door kolonisten bij hun streven om Oost-Jeruzalem je verjoodsen. Dat op zich is al een reden om er wat langer bij stil, te staan. Er zijn weinig gebeurtenissen van de afgelopen tijd, die, samen met de gestaag voortgaande bouw van steeds meer huizen in de ring van nederzettingen om Jeruzalem heen, die zó duidelijk maken wat de verjoodsing van de stad inhoudt en waar het naar toe gaat.
De overname maakt het mogelijk dat zo'n 23 nieuwe kolonisten families (waarschijnlijk zo'n 100 mensen) zich in Silwan gaan vestigen. Er wonen nu 95 kolonistenfamilies. Dat betekent een toename van 25%. Het hierboven afgebeelde kaartje van Vrede Nu is waarschijnlijk nog welsprekender over wat er gaan de is in Silwan.
Het geeft in blauw aan wat de kolonistenwoningen zijn en in rood wat er op dit moment voor kolonisten gebouwd wordt (let wel: alleen kolonisten krijgen bouwvergunningen, Palestijnen eigenlijk nooit).
De kolonisten beweren dat ze de huizen van de Palestijnen hebben gekocht. Dat is iets wat de Palestijnen betwisten. Maar hier komen we dan meteen in het schemergebied van de manier waarop ''overnames'' plaatsvinden. De koper is een organisatie met de naam ''Kandel Finance'', die gelieerd is aan de kolonisten- organisatie Elad, en die geregistreerd is in de VS. Geen van de kolonisten heeft een koopacte getoond en de vertegenwoordiger van Kandel Finance in Israel, Avi Segal, weigerde de krant Haaretz iets te vertellen over hoe de koop in zijn werk was gegaan. Wat in dit soort gevallen meestal gebeurt, en Haaretz meldt dat ook nog eens, is dat stromannen worden ingezet die zich als koper voordoen en in feite fungeren als tussenpersoon. Ook wordt misbruik gemaakt van het feit dat veel huizen gemeenschappelijk eigendom zijn van meerdere leden van een familie. De zwakste schakels in de families (mensen met geld- drugs-, of andere problemen) worden benaderd en met grote sommen geld gepaaid. Shir Hever, een econoom van het Alternative Information Centre in Jeruzalem, meldt wat dat betreft dat Elad een van de rijkste rechtse NGO's van Israel is. De organisatie heeft een budget dat groter is dan de gecombineerde budgets van Israels zeven grootse linkse NGO's tezamen, aldus Hever. In feite zouden transacties als hierboven beschreven door een rechter ongeldig moeten worden verklaard. Een aantal eigenaars van de nu door de kolonisten ingenomen huizen, heeft ook aangekondigd dat ze juridische actie willen ondernemen. Maar in de praktijk blijkt helaas dat het Israelische hooggerechtshof in een grote meerderheid van gevallen weigert dit soort via bedrog opgestelde koopactes ongeldig te verklaren.
De overnames spelen een rol in de geleidelijke overname van Silwan, een wijk die grenst aan de zuidzijde van de Oude Stad van Jeruzalem, vlak onder de Aqsa moskee. De kolonistenorganisatie Elad heeft, met een licentie van de Israelische Archeologische, ook al het alleenvertoningsrecht op opgravingen die het in een onder Silwan uitvoert en op de exploitatie van een bijbels park met de naam ''Ir David'' (Stad van David).
Vrede Nu is uitermate ongerust over die ontwikkeling, die volgens de organisatie mogelijk is gemaakt door de politiek van de regering die zo'n twintig jaar lang de kolonisten van Elad beetje bij bij beetje steeds meer ruimte heeft gegeven om in Silwan de dienst uit te maken voor wat betreft planning, bouw, toerisme en ''veiligheid''. Die veiligheid wordt gegarandeerd door een eigen ''veiligheidsdienst'' die de Palestijnen in de buurt eronder houdt en die het nachtelijke innemen van de 23 Palestijnse huizen mogelijk maakte.
De overname werd uiteraard van harte toegejuicht door Israelisch ultra-rechts. Minister Naftali Bennett (Bayit HaYehudi) bracht de kolonisten woensdag een bezoek noemde het een ''historische gebeurtenis'' en riep alle Israeli's op om tijdens de periode van de feestdagen, nu na joods Nieuwjaar, de  plek te bezoeken ''waar het allemaal begon''. Zijn partijgenoot, het Knessetlid Moti Yogev, die zelf ook in een nederzetting in Jeruzalem woont, zei dat Shiloam (de bijbelse naam voor Silwan) weer ''langzaam in handen komt van zijn historische eigenaars - het Joodse volk''. Hij noemde het ''een belangrijke stap in het proces van Joodse kolonisatie van Oost-Jeruzalem en het versterken van verenigd Jeruzalem als hoofdstad van van Israel''.
Vrede Nu, daarentegen, wijst er ook nog op dat de de stap van Elad komt op een moment waarop de toestand in Jeruzalem uiterst gespannen is. Sinds de ontvoering van en moord op de Palestijnse tiener Mohammed Abu Khdeir is het vrijwel nog geen dag rustig geweest in Jeruzalem. Er zijn dagelijks rellen en grote aantallen arrestaties (waarover overigens slechts sporadisch iets over in de pers verschijnt, omdat de autoriteiten gevraagd hebben terughoudendheid te betrachten bij de berichtgeving. Teveel nieuws erover zou de onrust nog meer kunnen aanwakkeren, vrezen zij.) Bovendien kwam de overname aan de vooravond van zowel Yom Kippur (Grote Verzoendag) als Eid al-Adha (het islamitische Offerfeest) die allebei op komende zaterdag vallen. Dit samenvallen van de feestdagen is iets dat zeer zelden voorkomt. Mede omdat Israel dan de moslim-gelovigen (deels) weert uit de Aqsa-moskee en (geheel) uit de Ibrahimi moskee in Hebron (die wordt dan alleen door Joden gebruikt) worden sowiewo rellen gevreesd.

Geen opmerkingen:

Israel is nog stevig bezig in Gaza, maar ook in Libanon, Syrië en op de Westoever

  Het aantal slachtoffers in Gaza heeft de 45.000 overschreden. Volgens het media bureau van de regering in Gaza is het aantal nu 45.097. Er...