zondag 26 oktober 2014

Begrafenis Palestijnse autobestuurder uitgesteld tegen achtergrond verhevigde rellen in Jeruzalem


Vrijdagavond in Silwan.

 Jeruzalem en delen van de Westoever zijn sinds vrijdag het toneel van vrijwel onafgebroken botsingen tussen Palestijnen en Israelische grenspolitie en andere politie-eenheden. De aanleiding voor het verder opvlammen van de onlusten die nu al drie maanden vrijwel dagelijks plaatsvinden in Jeruzalem, waren het doodschieten van de 21-jarige Abdel Rahman al-Shaludi uit Silwan die met zijn auto inreed op passagiers van de sneltram en het doden, een dag later van de 14-jarige Orwa Hammad uit Silwad bij Ramallah.
Israel heeft extra-eenheden van de grenspolitie ingezet en observatie ballonnen gelanceerd om in diverse wijken de situatie in de gaten te houden. Vanuit Tel Aviv werden in verband met de situatie schoolreisjes naar Jeruzalem afgelast, zo meldde de Israelische tv-zender Kanaal 10.
Rellen waren er onder meer in Silwan, in de buurt van het huis van de door de politie doodgeschoten Shaludi. Agenten en een voertuig van de gemeente werd met stenen en molotov-cocktails bekogeld door een menigte van enkele honderden mensen.
In At Tur concentreerden de rellen zich rond de Orot-yeshiva, een nederzettingen-enclave op de Olijfberg. Er werden molotov-cocktails gegooid en met behulp van vuilnis en vuilnisbakken wegversperringen opgericht. Politie en grenspolitie verspreidden de menigte met het gebruikelijke traangas, stungranaten en rubberkogels.
De sneltram werd op het stuk van het traject tussen  Beit Hanina en Shu'afat (in de buurt van het Shu'afat kamp) met stenen bekogeld. Van één voertuig sneuvelde de voorruit. Het Amerikaanse consulaat gaf zijn medewerkers dit weekeinde het consigne de sneltram te mijden wegens de toegenomen risico's. Ook hier verspreidden politie-eenheden de menigte. Verder waren er meldingen uit de buurt van Ramallah, dat Israelische auto's op de voor Palestijnen ontoegankelijke weg met stenen werden bekogeld.
Intussen werd in verband met de spanningen de begrafenis van Andel Raman Shaludi, de bestuurder van de auto die de sneltrampassagiers aanreed, uitgesteld. Een rechter ging daarover mee met een verzoekschrift van de politie. Shaludi zal om 11 uur 's avond worden begraven en er mogen slechts 20 mensen aan de begrafenis deelnemen die van tevoren hun namen moeten opgeven aan de politie. (En dan, zo zeg ik dan maar, zijn er nog mensen die denken dat Oost-Jeruzalem geen bezet gebied is).

9 opmerkingen:

Johan van der Leest zei

De bestuu(r)der was een terrorist. De videobeelden laten zo overduidelijk zien dat hij opzettelijk inreed op de menigte bij het metrostation.
Hij wordt ook zo overduidelijk als shahid behandeld door de vredespartner El Fatah, die putatief de agressie jegens Israël heeft afgezworen. Het is niet meer dan normaal dat er in dergelijk geval strikte veiligheidsmaatregelen worden getroffen en levert geen geen enkel schijntje van bewijs op als zou Jeruzalem bezet is. Dit namelijk zou soortgelijk in Wassenaar e.o of zelfs Amsterdam zijn geschied.
Je bent slechts aan het stoer doen voor je eigen achterban.

Johan van der Leest zei

Het vuurwerk dat je op de filmbeelden laat zien is vuurwerk dat naderhand in beslag is genomen en niet zoals je wenst te suggereren politie schoten.

Abu Pessoptimist zei

Johan van der Leest,
U bent blijkbaar net zo paranormaal begaafd als de Israelische autoriteiten. De video-beelden geven te denken, maar alleen Israel (en u) hadden blijkbaar zicht op wat zich in het hoofd van wijlen Shaludi afspeelde en hoe hij er qua gezondheid aan toe was op dat moment.
Ik heb al een paar keer hier uitgelegd dat iemand die als gevolg van de geweld of de bezetting om het leven komt een shahid is, al is het een baby. Ook Egyptische demonstranten die die door het leger zijn gedood zijn shahid, om het nog iets duidelijker uit te leggen. Het is niet alleen iets Palestijns. En het zegt dus helemaal niets, behalve bij mensen die geen enkele moeite doen om zich ook maar een heel klein pietsie op de hoogte te stellen van wat achtergronden en die er bij voorbaat van uitgaan dat Palestijnen het kwaad in de wereld vertegenwoordigen.
Veiligheidsamaatregelen is één ding, de eis stellen dat iemand alleen 's nachts en in het bijzijn van niet meer dan 20 mensen mag worden begraven is iets wat alleen in de meest zwarte dictaturen (Stalin, Saddam Hussein) gebruikelijk was. Het valt mee dat de familie Shaludi niet ook nog voor de vijf kogels hoeft te betalen waarmee Shaludi is doodgeschoten. Onder Saddam Hussein en Stalin was ook dat gebruikelijk.

Abu Pessoptimist zei

Johan van der Leest,
ik heb helemaal geen commentaar gegeven op het videofilmpje. Het was geloof ik YNet dat het over vuurwerk had. Ik denk dat de krant gelijk heeft als het stungranaten, traangas en rubberkogels ook onder vuurwerk rangschikt. Voor de rest is het te donker om te zien wie wat precies afschiet, maar het lijkt me dat het vrijdagavond niet gezellig was in Silwan.

Johan van der Leest zei

Beste Heer Hijmans,

Over een punt zijn we het gelukkig eens, het was vrijdagavond niet gezellig in Silwan, wellicht ook mede omdat er shabbath houdende auto's rondreden die werden gefêteerd op het licht van Allah.
In de ogen van Moslim broederschap is Egypte zelf evenzeer bezet, rare jongens die Islamieten.
Ter bescherming daartegen wil Egypte nu een veiligheidshek rondom Rafah bouwen. Ligt de applicatie voor het Internationaal Gerechtshof al klaar ?

Abu Pessoptimist zei

Johan van der Leest,
Wat zijn in godsnaam ''shabbath houdende auto's'' die rondrijden op vrijdagavond? Volgens mij staan die die dingen stil als ze shabbat houden.
Ik heb aan u dezelfde vraag als aan Piet Cohen. Wilt u mij een email sturen? elsewhere@planet.nl

Johan van der Leest zei

Dat ga ik niet doen, en weet je waarom niet.
Ik wil niet geterroriseerd kunnen worden door jouw club, je gaat dan immers mijn IP adres doorgeven.
Wie garandeert dat je instaat voor mijn privacy.
Je kunt niet tegen me op, en dan moet ik worden kalt gestellt

Abu Pessoptimist zei

Hahahaha,
Dag Johan van der Leest. Ja dat doen wij altijd zo. ´´Mijn club´´ achterhaalt je IP adres en gaat je dan terroriseren. Gelukkig maar dat je het tijdig door hebt. En verzin maar weer een nieuw alias, dan.

Anoniem zei

Nee Johan van der Leest. Jij kunt niet tegen Maarten Jan Heymans op!
Je maakt je gewoon belachelijk. Jullie mensen die zo achter Israel blijven staan, denken altijd maar dat wij, die strijden voor rechtvaardigheid, kwaad in de zin hebben tegen mensen die zo pro-Israël zijn. Het tegendeel is waar als ik die reacties zo eens lees. Wij moeten altijd oppassen wat wij zeggen of we worden verrot gescholden of voor anti-semiet uitgescholden.
Corrie

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...