vrijdag 22 november 2019

Politieagente die ''onbekende Palestijn'' Qawasme in de rug schoot wordt vervolgd

De ''onbekende'' Palestijn Karam Qawasme
Op dezelfde dag dat Netanyahu in staat van beschuldiging werd gesteld, werd er nog iemand aangeklaagd in Israel. Dat was het vrouwelijke lid van de grenspolitie (inmiddels overgeplaatst) dat verleden jaar een Palestijnse man, die eerder van een checkpoint was weggestuurd, vanaf een afstandje met een zogenaamde ''sponskogel'' (een kogel met een sponzige rubberen kop) in de rug schoot.
Het ministerie van Justitie kwam tot de conclusie dat de vrouw dat deed gewoon ''omdat ze het leuk vond'' en klaagde haar daarom aan voor geweldpleging en het onachtzaam hanteren van en wapen. Dat kan bestraft worden met (respectievelijk), twee en drie jaar gevangenisstraf. Ook werd zij (en een aantal collega's) aangeklaagd voor ''het verhinderen van de rechtsgang''. Ze had geprobeerde het bewijsmateriaal te laten verdwijnen en haar collega's op het hart gedrukt te liegen. Op obstructie van de rechtsgang staat ook drie jaar.
Natuurlijk zal de vrouw (van wie we niet mogen weten hoe ze heet) die straffen nooit krijgen. Vermoedelijk wordt het twee of drie weken schoffelen in een publiek park. Dat kan haast niet anders in een land waar het doodschieten van een op de grond liggende, gewonde Palestijn uiteindelijk met niet meer dan negen maanden wordt bestraft..
Het neerschieten van de Palestijn vond plaats in mei 2018, maar kwam aan het licht via een video'tje dat in handen kwam van de televisie. Opnieuw blijkt dat de Israelische justitie alleen in actie komt als er videobeelden opduiken en rond gaan (net zoals in het hierboven gemelde geval van de moordenaar Lior Azaria). Maar het toppunt van hypocrisie was toch wel wat het ministerie bekendmaakte:
The Justice Ministry investigation concluded that the border policewoman shot the man, whose identity has never been determined and who never filed a complaint, “just for the fun of it” from a considerable distance.
Deze Palestijn, die nooit bekend werd gemaakt en niet gevonden kon worden door het ministerie dat elke stenengooiende Palestijnse minderjarige moeiteloos 's nachts van zijn bed kan lichten, heette Karam Qawasme. Hij werd kort na het lekken van de video met naam en toenaam uitgebreid geïnterviewd door het internationale persbureau Associated Press (AP). Daarin vertelde hij dat hij voor hij werd neergeschoten ook nog eens was opgepakt, geboeid en geblinddoekt en was gefouilleerd en flink afgerost en geschopt met vuisten, laarzen en geweerkolven. Hij verstond niet zo goed wat ze zeiden, maar dacht dat ze hem ervan verdachten een mes te hebben. ''Ik was bang dat ze me zouden doden en een mes naast me neer zouden leggen,'' aldus Karam. Dat de man ''wiens identiteit nooit is vastgesteld'' geen aanklacht indiende was daarom nogal wiedes. Hij wist niet hoe gauw hij moest wegkomen. De Israelische justitie reageert trouwens sowieso alleen op video-opnamen, nietwaar? 

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...