dinsdag 12 november 2019

Israel lijkt een nieuwe oorlog in Gaza te zijn begonnen - tien doden aan Palestijnse kant

Het gebombardeerde huis van Abul 'Atta (via twitter)

Enkele malen udated. De Israelische luchtmacht heeft in de vroege ochtend van dinsdag het huis in Gaza-stad gebombardeerd van Baha' Abul Atta, een militaire leider van de Brigades van al-Quds, de strijdmacht van de Islamitische Jihad. Abul 'Atta is daarbij gedood, evenals zijn vrouw. Tevens heeft Israel een aanval uitgevoerd in de Syrische hoofdstad Damascus op het huis van een andere leider van de Islamitische Jihad, Akram al-Ajouri. Volgens de Islamitische Jihad werd een van diens zoons daarbij gedood, meldt de Israelische krant Haaretz. De Syrische media meldden twee doden en zes gewonden.
Abul 'Atta
 Het is duidelijk dat Israel erop uit is een nieuwe oorlog met Gaza te ontketenen, of op zijn minste bereid is het risico daartoe te nemen. Mogelijk dat de onduidelijke politieke situatie in Israel, waar het al een paar maanden onmogelijk blijkt een kabinet te formeren, één van de achtergronden is. In ieder geval is Israel intussen getracteerd op een regen van tenminste 150 raketten vanuit Gaza. Diverse media maken melding van ruim 20 gewonden onder Israelische burgers. Een speelgoedfabriek in de plaats Sderot vloog in brand na een inslag van een raket.
Enkele raketten bereikten Tel Aviv en zelfs verder dan dat. Scholen in Israel zijn dicht, en de schuilkelders in zuid- en midden-Israel zijn geopend. Gaza ligt intussen volop onder vuur van Israelische artillerie en vliegtuigen. ook daar zijn de scholen en universiteiten dicht. Diverse woongebouwen zijn verwoest. de grensovergangen zijn gesloten en de ruimte voor vissers is ingeperkt tot zes mijl uit de kust.
Tien doden
Voorlopige berichten maakten melding van  inmiddels tien slachtoffers, nog acht behalve de eerste twee, Abul 'Atta (42) en diens vrouw Esma' (39). Dat waren de 20-jarige Mohammed Hamouda, die door een drone van zijn motor werd geschoten in Gaza-stad, en de 25-jarige Zaki Mohammed Ghannam, die gedood werd bij een bombardement op Beit Lahia waarbij drie anderen gewond raakten. Een vijfde was de 23-jarige Ibrahim al-Dabous, die overleed aan verwondingen opgelopen bij een ander bombardement, eveneens in Beit Lahia. Daarna volgden  Abdallah 'Awad Sakab Bilbisy (26) en Abdel Salam Ramadan Ahmad Ahmad (28). Nog weer later nog drie meer: Ahmed Abu Shakl (31), Rani Abu Nasr (31) en een derde van wie de naam nog niet bekend is. Er zijn ruim 55 gewonden.
De 'operation room' van het verzet in Gaza (van Hamas en de Islamitische Jihad), gaf een verklaring uit dat Israel een ''zware prijs zal moeten betalen voor dit overschrijden van alle rode lijnen. Beklemtoond werd dat het een voorlopige verklaring was. De Islamitische Jihad had eerder verklaard de moord op Abul 'Atta en zijn vrouw op te vatten als een oorlogsverklaring. Later op de dag maakten beide groepen bekend dat het ''echte antwoord'' nog moet komen. 
(Wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...