vrijdag 15 november 2019

Een monument voor dit oorlogje in Gaza en voor Israels 'foutjes'

Dit beeld is een goed gedenkteken voor de kortstondige oorlog van 2019 in Gaza: de begrafenis van 8 leden van de familie Abu Malhous (Sawarka): vader, moeder, vijf kinderen en een broer van de vader. De twee huisjes van tinnen slabben van deze arme herders werden donderdagmorgen vroeg veranderd in een diepe put met talrijke losse lichaamsdelen erin. Israel heeft toegegeven dat het een foutje was. Men dacht dat hier een man van een raketcommando van de Islamitische Jihad woonde, of men dacht dat de huisjes leeg waren. Nou ja, een foutje van de staat die er prat op gaat zo'n goede inlichtingendienst te hebben, maar helaas de naam van de vermoorde familie niet eens goed kan spellen. Gelukkig dat er volop compensatie zal worden betaald voor deze ''nevenschade''. (Dat was natuurlijk een grapje. Israel betaalt nooit iets voor zo'n foutjes of voor welke actie dan ook tegen Palestijnen).
 Ondertussen vernielden donderdag kolonisten de banden van zo'n 20 auto's en kalkten er leuzen op in het dorp Qarawat Bani Hasan, ten noorden van Salfit op de Westoever. (Dit was geen foutje dit komt zo vaak voor en wordt zo niet tegengegaan dat het alleen maar bewuste politiek van de staat Israel kan zijn). 

Weer wel een foutje, diezelfde donderdag was dat zoveel traangasgranaten werden afgeschoten op een huis is het vluchtelingenkamp Arroub bij Hebron dat het huis in brand vloog. Diverse mensen moesten worden behandeld voor rookvergiftiging. 
In hetzelfde kamp werd een paar dagen geleden  met een traangas- (of stun)granaat een ander brandje gesticht. Een man, de 22 jarige Omar Haitham Badawi, wilde dat doven. Hij werd daarop onmiddellijk door een soldaat doodgeschoten. Ook dat bleek later een foutje, hij vormde geen bedreiging, zo meldt de krant Haaretz. Sommigen, ook sommige landen, leren van hun foutjes. Israel lijkt daar niet bij te horen. 

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...