donderdag 14 november 2019

Israel doodt 8 leden van één familie, nog net voor het staakt-het vuren in Gaza ingaat

Een door een Israelisch bombardement beschadigde school van UNRWA. (Ma'an News)

Updated - Israel en het verzet in Gaza (de Islamitische Jihad) hebben sinds vanmorgen half zes plaatselijke tijd (3.30 GMT) door bemiddeling van Egypte en de VN-vertegenwoordiger Mladov een staakt-het-vuren bereikt. Het dodental in Gaza was intussen van gisteren 26 gestegen naar 34 deze donderdag.  Er zijn ook zeker ruim 100 gewonden onder wie minimaal 30 kinderen en 13 vrouwen.
De acht doden werden gedood door twee raketten die insloegen in een huis in Deir al-Balah, die ook 13 gewonden maakten onder de buren. Alle doden waren lid van één en dezelfde familie, de familie Sawarka : Rasmi Salem Sawarka (alias Abu Malhous) (45), zijn vrouw Mariam Salem Sawarka (45) en vijf van hun zes kinderen Fira, Salem, Wasseem, Moath, en Mohannad van respectievelijk 2, 3, 7, 12, en 13 jaar oud. Verder nog een ander familielid Yosri Mohammad Sawarka (39). Slechts één kind,. de baby Marah van 1 maand oud, werd levend gevonden onder het lichaam van een dode broer.
Baby MarahSawarka
Er was aanvankelijk enig misverstand over het totaal aantal dode familieleden. Maar zowel Haaretz als IMEMC meldden dat er niet zes maar acht doden waren gevallen. IMEMC voegde eraan toe dat alleen lichaamsdelen van twee andere kinderen waren gevonden maar dat nog niet duidelijk was om wie het ging. Met de raketaanval op deze slapende familie steeg het totaal aantal slachtoffers van de Israelische aanvallen van het oorlogje van dit naar 34.
Het staak-het-vuren houdt volgens berichten in dat de Islamitische Jihad  en andere groepen in Gaza zullen ophouden raketten af te vuren, en dat Israel in ruil een einde zal maken aan de praktijk van ''targeted killings'' (het uitvoeren van standrechtelijke executies zonder vorm van proces zoals op de militaire leider van de Islamitische Jihad Abul 'Atta waar dit mini-oorlogje mee begon) en dat ook eens staakt-het-vuren in acht zal worden genomen tijdens de vrijdags demonstraties van de Grote mars van de Terugkeer in Gaza. Dit waren de mini-eisen van de Islamitische Jihad. De afspraken staan echter onmiddellijk weer op losse schroeven, want de  nieuwe Israelische minister van Defensie, Naftali Bennet, gaf als commentaar: "the new rules of the game are clear: The army will have complete freedom of action, with no restrictions. A terrorist who tries to hurt Israel's civilians, won't be able to sleep in peace." 
In Israel zijn de scholen weer geopend. Het leger maakte bekend dat er ongeveer 450 raketten op Israel zijn afgevuurd, waarvan het merendeel (90%) is onderschept en de rest grotendeels op open terrein is terecht gekomen. Gaza heeft na de eerdere oorlogen opnieuw stevig geleden met de vernietiging van tientallen huizen, en flinke schade aan infrastructuur. Israel maakte bekend dat van de gedode mensen in Gaza zo'n twintigtal  lid was van de Islamitische Jihad. Je vraagt je af of Israel de slapende Jihad-leden en hun kinderen heeft meegeteld.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...