donderdag 13 oktober 2022

Kolonisten op ramkoers in Huwara, en opstand in Oost-Jeruzalem


Deze donderdag werd gekenmerkt door een voortzetting van rellen in Huware (ten duiden van Nablus) en Oost-Jeruzalem. Het waren in feite voortzettingen van rellen die woensdag en woensdagavond al waren begonnen. Maar donderdag ze in alle hevigheid verder. 

De rellen in Huwara waren vooral ernstig. Kolonisten - vooral uit Yitzhar, een nederzetting vlakbij Nablus, maar mogelijk ook van elders, zetten de plaast Huwara volledig op zijn kop. Onder bescherming van het Israelische leger renden zij rond, gewapend met knuppels, en sloegen zij links en rechts dingen kapot, daarbij soms ook inslaand op bewoners van het grote dorp. Soms kwam het leger tussenbeide, een aantal Palestijnen die hun bezittingen wilden verdedigen werd door hen opgepakt. Aan het eind van de middag was de balans dat drie trucks die de kolonisten in brand hadden gestoken volledig in vlammen opgingen. Ook een brandweerauto werd aangepakt. De voorruit ging eraan en de drie bemanningsleden werden bewerk met pepperspray.
Verder brandde ook een park af en werden ten minste zes huizen beschadigd doordat er stenen naar waren gegooid. Eerder vandaag hadden de kolonisten al de voorruiten van een 20-tal auto's kapot geslagen of gegooid en een gingen ook de ruiten van een 15-tal winkels aan diggelen.  

In Jeruzalem breidden de rellen zich woensdgavond onverwachts uit tot tenminste acht wijken, te weten Issawiya, Silwan, at-Tur, Ras al-Amud, Shu'afat, Jabel Mukabber, Sur Baher en Wadi Joz. Op de weg door Beit Hanina die leidt naar de nederzetting (wijk) Pisgat Ze'ev werd een auto met vijf inzttenden beschadigd doordat hij door tientallen werd bekogeld. Ook andere auto's werden bekogeld of staande gehouden. Twee agenten raakten gewond door wat mogelijk een pijpbom was geweest. De politie heeftversterkingen opgeroepen en verwacht dat vanavond meer rellen zulen plaatsvinden. Gevreesd wordt dat de onrust ook  zal overslaan naar anadere gebieden in de stad, zoals de Damascus Poort en het gebied van de Aqsa- moskee, waar het tot nu toe redelijk kalm is gebleven ondanks het bezoek van een duizendtal chassidiem en kolonisten. 

Nablus zit intussen nog steeds op slot voor zijn 170.000 inwoners. Hetzelffde geldt voor de 130.000 inzittenden van Shu'afat, alhoewel daar één uitgang open ging. De killers van Noa Lazar en Ido Baruch zijn nog niet gevonden. Het lijkt vragen om moeilijkheden om de afsluiting van beide te laten voortbestaan, maar minister Gantz van Defensie zei eerder vandaag dat Israel nog steeds de baas is op de Westoever en dat Israel vooral een probleem heeft met de ''Leeuwenkuil'', de organisatie van de onlangs in Nablus door het leger vermoorde Ibrahim Nabulsi. Die wordt voor de aanslagen verantwoordelijk gehouden.  

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...