vrijdag 9 december 2022

Iran maakt eerste executie bekend van deelnemer aan protesten

Mohsen Shekari

De rechterlijke macht van de Islamitische Republiek Iran heeft donderdagmorgen de executie bekendgemaakt van Moshsen Shekari. Volgens het Iraanse persbureau Mizan was hij de eerste deelnemer aan protesten tegen het regime die werd geëxecuteerd. Aangenomen wordt dat het regime met deze executie de prostesten hoopt af te schrikken. Shekari werd opgehangen. Er zij nog zeker 11 andere ter dood veroordeelden wegens deelname aan de pretenten die op terechtstelling wachten.

Het Iraanse persbureau Fars publiceerde enkele uren na zijn terechtstelling een video van Shekari's bekentenissen. Het was duidelijk dat die onder pressie verkregen waren, zijn gezicht vertoonde tekenen van geweld.

De organisatie Iran Human Rights, die vanuit Oslo opereert, tekende aan dat Shekari geen eerlijk proces heeft gehad. Zo kreeg hij geen advocaat. Hij werd op 25 januari op straat in Tehean aangehouden wegens bedreiging met een wapen van een officier van de Bassidj. Hem werd ''moharebeh'' ten laste gelegd, ''vijandschap jegens God''. 

Geen opmerkingen:

Biden geeft Israel $26 miljard op dezelfde dag dat Israel zegt dat aanval op Rafah doorgaat

De Amerikaanse president Biden heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een besluit dat 95 miljard dollar aan hulp wordt vrijgegeven. Da...