donderdag 8 december 2022

Israeli's schieten drie man dood in Jenin en maken 10 gewonden


Updated.
Israelische bezettingstroepen hebben donderdagmorgen bij een inval in Jenin opnieuw drie mensen  doodgeschoten. De troepen drongen bij het aanbreken van de dag de stad Jenin en het belendende kamp binnen en posteerden sluipschutters op de daken. De bedoeling was enkele mensen te arresteren, maar er braken protesten uit. Daarbij werden Sidqi Zakarneh (29) uit Jenin, Tareq al-Damaj (29) uit het vluchtelingenkamp en Ata Shalabi (46)  uit Qabatiya (vlakbij Jenin) van korte afstand neergeschoten. De eerste twee mannen waren lid van de Brigades van de Martelaren van al-Aqsa, een Fatah-militie. Volgens het Israelische leger waren de mannen gewapend, maar er werd slechts in één geval een wapen gevonden.  

Familieleden van Ata Shalabi vertelden dat hij werkte in een Israelische fabriek in een nederzetting in de buurt van al-Jalameh en op weg was naar zijn werk toen hij de auto zag met de lichamen van Zakarneh en al-Damaj. Hij wilde gaan helpen maar werd neergeschoten met een schot in zijn hoofd, plus drie in zijn borst en drie in zijn rug. ''Ze houden van bloed,'' becommentariëerde iemand op Twitter, waar ook de video werd getoond waarin dit tafereel te zien was. 

Er werd verder het vuur geopend op een ambulance die gewonden afvoerde. De.chauffeur wist ternauwernood tijdig weg te komen. Er waren 10 gewonden door kogels, die werden afgevoerd naar ziekenhuizen. Hoeveel mensen werden gearresteerd was niet duidelijk. Eén van hen was een hoge officier van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit.

Woensdagavond werd ook een man gedood die eerder vanuit een rijdende auto het vuur geopend zou hebben op de nederzetting Ofra. Hij werd achterna gezeten door de militairen en vlakbij zijn huis in Silwad (regio Ramallah) doodgeschoten, nadat hij was gestopt en het vuur op zijn achtervolgers had geopend. Het was de 32-jarige Mujahed Mahmoud Hamad uit Silwad. Hij had al 11jaar in Israelische gevangenissen doorgebracht waarvan een deel als administratieve gedetineerde. Hij zou het verblijf in gevangenissen moe zijn geweest.

Er zij nu dit jaar 164 mensen door de Israeli's gedood op de Westoever, een recordaantal.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...