dinsdag 7 maart 2023

Zes doden bij inval van het Israelische leger in Jenin

 
Jenin tijdens de aanval (Foto Wafa)

Updated - Bij een inval van het Israelische leger in Jenin zijn dinsdagmiddag zes doden gevallen. Er waren 26 gewonden.  De doden werden geïdentificeerd als  -Moahmmed Wael Ghazawi (26), Majd Mohammed Huseinieh (26), Tariq Ziad Natour (27), Ziad Amin Zareini (29), Abdul-Fattah Hussein Khrousheh (49), en Mutassem Nasser Sabbagh (22).Twee van de gewonden verkeren in kritieke staat. De één heeft een schot in de borst, de ander in zijn bijbeen. 

De inval begon om drie uur 's middags toen een undercover eenheid in het kamp werd ontdekt. Spoedig daarna stroomden de gepantserde auto's naar binnen, gevolgd door een helikopter, drones en een bulldozer. Twee huizen werden omsingeld, waarvan er één volledig werd vernield doordat er raketten op werden afgevuurd. Na drie uur trokken de Israeli's zich terug nadat er hevige vuurgevechten hadden plaatsgevonden met de plaatselijke ''Jenin-Brigade'', een niet lang geleden opgerichte Palestijnse strijdgroep. De Israelische pers meldde dat er ook twee Israelische gewonden waren die beiden in een ziekenhuis belandden. Eén van hen was redelijk ernstig gewond. Verder slaagde het verzet erin op zijn minst één drone neer te halen. 

Uit berichten in de Israelische pers werd duidelijk dat het eigenlijke doel van de operatie Abdul-Fattah Khrousheh was. Hij zou volgens de Israelische pers de schutter zijn zijn geweest die in Huwwara onlangs twee kolonisten, twee broers, doodde. Deze moord lokte de vervolgens een dag later de pogrom in Huwwara uit. Zijn arrestatie verliep zoals altijd in dit soort gevallen: hij werd standrechtelijk geëxecuteerd. Verder zouden zijn twee zoons gevangen zijn genomen. Er werd tijdens de inval herhaaldelijk een beroep gedaan op medische hulp en ambulances. De Israeli's hielden dat zoals gewoonlijk tegen. In één geval werd een ambulance beschoten.

Premier Netanyahu prees de wijze hoe de militairen met ''chirurgische precisie'' opereerden ''in het hart van het terrein van de moordenaars''. Ned Price, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat hij begreep dat Israel een ''terrorist'' achterna zat die twee Israeli's had vermoord en voegde er de misselijkmakende dooddoener aan toe dat "Israel het recht heeft zijn grondgebied en zijn volk te beschermen tegen alle vormen van agressie''. (Blijkbaar mag het dat ook op deze manier op de Westoever. Je zou denken dat Israel de Westoever al heeft geannexeerd).  Er waren verder veroordelingen van Jordanië, Qatar, Egypte en Turkije. De Coordinator voor het Vredesproces van de Verenigde Naties, Tor Wennesland, zei dat de ''geweldsspiraal onmiddellijk moet worden gestopt en dat Israel de plicht heeft de Palestijnen te beschermen''. Hij herinnerde aan de recente afspraken tussen Israel, Egypte, Jordanië en de PA in Aqaba waarbij alle partijen juist plechtig hadden beloofd zich te onthouden van verdere uitingen van geweld.  Met het aantal van zes nieuwe doden is het  aantal slachtoffers van Israelisch geweld in 2023 gestegen tot 74 .

Het vernielde huis in Jenin  (foto Wafa)


Geen opmerkingen:

VS doet niet mee met Israelische aanval op Iran, Israel mobiliseert 2 divisies voor Rafah

Het Israelische oorlogskabinet vergadert (Isr. regeringsvoorlichtingsdienst)  President Biden heeft de Israelische premier Netanyahu verteld...