vrijdag 2 februari 2024

Er ontbraken nog een paar Israelische misdaden aan de lijst

Het Belgische kantoor vóór....
Ik was kennelijk nog wat Israelische  misdaden vergeten te melden in mij vorige blogje. Nou ja, niet echt. Nauwelijks had geschreven over de vondst van 30 lijken met blinddoeken voor, en gebonden handen, het stelen van lijken uit vernielde begraafplaatsen, het vullen met zeewater van ondergrondse tunnels, of het vermoorden door verklede militairen van drie mensen in hun ziekenhuisbedden, of de krant Haaretz kwam met het nieuws dat militairen lukraak honderden huizen tot de grond toe hebben afgebrand en - wat de krant ook erg schijnt te vinden - zonder dat er door ''geautoriseerde militairen verlof voor was gegeven''. 

''Hoewel het in oorspronkelijk alleen mocht in speciale gevallen,'' schrijft de krant, ''is het meer en meer een gewone zaak geworden naarmate de oorlog langer duurde.'' De soldaten begonnen er zelf over te schrijven op bijvoorbeeld Facebook. Iedere dag is er een ander peloton dat huizen binnenvalt en grondig doorzoekt, in de banken, achter de kasten, schreef één van hen. Naar wapens, inlichtingen, schachten van tunnels en raketlanceerinrichtingen. En uiteindelijk wordt het huis verbrand met alles wat erin is. Volgens Haaretz is het een manier die in de plaats is gekomen van de oorspronkelijke manier om huizen(blokken) op te blazen met landmijnen. Drie officieren die in Gaza waren gestationeerd die door de krant waren ondervraagd, zeiden dat het nu de gewone praktijk is. Het leger, dat weet dat het in wilde weg verbranden van huizen van mensen die niet aan gevechten deelnemen in strijd is met  de  voorschriften, ontkende echter dat het gebeurt. De woordvoerder zei dat, als er gevallen zijn, ze zullen worden onderzocht. 

..en na Israels bombardement.
Daarbij bleef het niet. Dezelfde dag dat bovenstaande aanvulling kwam op de reeks misdaden, kwamen er diverse getuigenissen van ex-gevangenen die Israel uit Gaza naar Israel had vervoerd en die uiteindelijk werden vrijgelaten. Zij verklaarden 72 uur (drie volle dagen) niets te eten of drinken te hebben gekregen en in die tijd ook geen toestemming te hebben gekregen om naar de wc te gaan. Ze waren in die tijd onophoudelijk geslagen en ook bedreigd met honden. Sommigen van hen hadden gebroken armen of hoofdwonden. Ze waren ook voortdurend uitgejouwd. Een man van 70 klaagde dat hij 10 dagen lang urenlang zijn knieën gebogen had moeten houden en steeds dezelfde vragen over tunnels en gijzelaars had moeten antwoorden terwijl hij werd uitgescholden en vernederd.

België heeft - zoals bekend - zich niet aangesloten bij de meer dan tien landen die UNRWA geen geld meer geven, nadat Israel zijn beschuldiging heeft geuit dat 12 employees van UNRWA deel zouden hebben genomen aan de inval van 7 oktober. Vandaag werd bekend wat Israel daar tegenover stelde. Het Belgische kantoor voor ontwikkelingssamenwerking in Gaza-stad, een gebouw van zes verdiepingen is gisteren tot gruis gebombardeerd. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeur van Israel ontboden om hem om opheldering te vragen. 

Het beleg van het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis is nog niet opgeheven, maar de Israelische minister van Defensie, Yoav Gallant, verklaarde dat de Israelische operatie niet volledig is als Israel niet ook Rafah heeft uitgekamd. Er zitten ongeveer een miljoen mensen opeengepakt in dat gebied, maar Rafah zal de volgende Israelische prooi zijn. Vanzelfsprekend veroorzaakte hij grote paniek onder de opgejaagde menigte. Overigens had Gallant ook een leuke quote over UNRWA. Tijden een bezoek van ambassadeurs van de VN verklaarde hij dat het ''Hamas met een facelift'' was. "Fondsen van landen uit de hele wereld zijn door UNRWA geleid om terroristen te betalen,'' voegde hij eraan toe. Vanzelfsprekend vindt hij dat UNRWA moet worden opgeheven.  

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...