dinsdag 17 juli 2012

Israel bestempelt opnieuw een 'illegale voorpost' tot 'legale' nederzetting

 

 Israel heeft opnieuw een zogenaamde 'illegale voorpost' op de Westoever gelegaliseerd. Het gaat om de 15 huizen tellende voorpost Givat Salit in de Jordaanvallei. De vredesbeweging Peace Now heeft de legalisatie in een persbericht bekendgemaakt. De beweging heeft er ruchtbaarheid aan gegeven nadat zij een brief van de World Zionist Organisation in handen had gekregen waarin de autorisatie bevestigd werd. De legalisatie is uitgevoerd doordat het ministerie van Defensie de voorpost in het geheim tot een wijk heeft bestempeld van de nederzetting Mechola, die 300 meter  verderop ligt. Dat zou al enkele maanden geleden zijn gebeurd. Mechola is een religieuze nederzetting, de noordelijkste nederzetting in de Jordaanvallei.
Givat Salit is een van de 24 'illegale voorposten' die gesticht zijn na maart 2001 en die Israel volgens de zogenaamde 'Roadmap for Peace' had zullen afbreken. Premier Ariel Sharon was de eerste die de toezegging deed dat dat zou gebeuren, Premier Ehud Olmert herhaalde de toezegging en premier Netanyahu deed dat opnieuw in 2009. 
Maar intussen is Givat Salit nu de vijfde voorpost die onder het bewind van Netanyahu is gelegaliseerd. In februari werd de voorpost Shvut Rachel - volgens dezelfde tactiek als nu bij Givat Salit is gevolgd - tot een wijk van de naburige nederzetting Shilo verklaard. (Tegelijkertijd werd daarbij een plan bekendgemaakt om in Shvut Raxchel nog eens 500 huizen bij te bouwen).Twee maanden later verleende  Israel een 'legale' status aan drie nadere voorposten: Bruchin, Rechelim and Sansana. 
Volgens een rapport uit 2005 van de voormalige assistent openbare aanklager Talia Sasson zijn er in totaal 105 'illegale' voorposten.
Givat Salit
 

Geen opmerkingen: