zaterdag 7 juli 2012

Ex-raadgever Arafat die ooit als eerste coup tegen Hamas aan de kaak stelde, overlijdt in Amman

In Amman is donderdag Hani al-Hassan (74)overleden, ooit één van de naaste raadgevers van Yasser Arafat, en de man die in 2007 als eerste naar buiten bracht dat de zogenaamde coup van Hamas in Gaza in feite een reactie was op een poging van Fatah om Hamas een kopje kleiner te maken.
Hani al-Hassan
 Hani al-Hassan, die een jongere broer was van één van de stichters van Al-Fatah en de PLO, Khaled al-Hassan, is lid geweest van van de Centrale Raad van Fatah en heeft veel functies gehad in de PLO, waaronder ambassadeur in Teheran en Amman. Ook was hij  kortstondig minister van binnenlandse zaken in de Palestijnse Autoriteit, een functie waaruit hij in 2003 uit werd verwijderd onder druk van Mahmoud Abbas, de huidige Palestijnse president en toen een belangrijke adjudant van Arafat.
Al-Hassans belangrijkste rol was echter dat hij decennialang een naaste adviseur van Arafat is gebleven, een positie die hij ook behield nadat hij zich in 1993 had uitgesproken tegen de akkoorden van Oslo. Na Arafats dood bleef hij nog een tijdlang nationale veiligheidsadviseur. Tot Abbas hem in 2007 ontsloeg, omdat hij in een interview met Al-Jazeera het optreden van Fatah tijdens het conflict met Hamas aan de kaak had gesteld.
 Al-Hassan noemde de kortstondige oorlog die in Gaza had plaatsgehad een conflict tussen Hamas en een fractie binnen Fatah rond de vroegere veiligheidsman van Fatah in Gaza, Mohammed Dahlan, die hij de 'collaborateurs' noemde en ook wel de  'Dayton-groep' (naar de Amerikaanse generaal Keith Dayton). Hij beschuldigde de groep ervan een coup te hebben willen plegen tegen Hamas en zei dat Hamas  'om de nationale zaak te beschermen' niets anders kon doen dan de macht grijpen. De leden van de Dayton-groep, waartoe ook Mahmoud Abbas behoorde,  zouden vervolgen op hun beurt Al-Hassan ervan beschuldigd hebben dat hij Hamas gewaarschuwd had dat een aanval van Fatah ophanden was.
Al-Hassan was met zijn mededeling aan Al-Jazeera de eerste die bevestigde dat het conflict in Gaza, waarbij Hamas de macht greep, was uitgelokt door een fractie van Fatah die met hulp van de Amerikanen Hamas had willen verdrijven. Later werd zijn verhaal bevestigd in een artikel in het Amerikaanse blad Vanity Fair. Generaal Dayton was de Amerikaanse generaal die later een nieuwe Palestijnse politiemacht heeft opgezet en tot voor kort getraind. Dat gebeurde op kosten van de VS en in samenwerking met Israel en Jordanië.

Geen opmerkingen:

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...