woensdag 4 juli 2012

Yasser Arafat naar alle waarschijnlijkheid vergiftigd met het sterk radioactieve polonium-210

 

 Al-Jazeera English (verslaggever Clayton Swisher) lijkt een einde te hebben gemaakt aan jarenlange speculaties over waaraan de Palestijnse president Yasser Arafat in 2004 is gestorven. Arafat werd in 2004, 75 jaar oud, plotseling ernstig ziek en stierf na een ziekte van enkele weken. Al jaren deden allerlei geruchten de ronde, over de oorzaak die destijds in het Franse ziekenhuis waar hij naartoe was vervoerd, niet kon worden achterhaald. Die geruchten varieerden van thallium vergiftiging tot zelfs Aids. Al Jazeera gaf acht jaar na dato kledingstukken, waaronder de keffieh en muts, en ook de tandenborstel  van Arafat in onderzoek bij het Institut de Radiophysique in Lausanne, Zwitserland. Aan de hand van achtergebleven sporen van urine, bloed, speeksel en zweet van Arafat kon na gedegen onderzoek worden vastgesteld dat zij waren besmet met polonium 210, een uiterst radioactief materiaal (de straling is vijf keer sterker dan van radium), aldus dat Zwitserse instituut.
Polonium is in 1898 ontdekt door Marie Curie in Frankrijk. Het eerste bekende slachtoffer ervan was haar dochter Irene die in het laboratorium per ongeluk eraan was blootgesteld. Al-Jazeera meldt, zonder bronvermelding, dat ooit ook twee Israeli's die te maken hadden met het Israelische atoomprogramma eraan zouden zijn overleden. Het bekendste slachtoffer van polonium-210 vergiftiging was echter de overgelopen Russische spion Alexander Litvinenko, die in 2006 stierf in een Londens ziekenhuis na een ziekte van enkele weken. Een Brits onderzoek vond toen uit dat hij was vergiftigd met polonium dat in een pot thee zat in een Londens restaurant.
Litvinenko op zijn ziekbed
Litvinenko's  symptomen waren hevige, waterige diarree, voortdurend overgeven, gewichtsverlies en inwendige bloedingen. Dat waren precies de symptomen waaraan Arafat ook leed. Polonium is een materiaal war niet makkelijk aan is te komen. Algauw moet de verdenking daarom vallen op een staatsapparaat of een nucleaire instelling.   
Arafats weduwe Suha heeft naar aanleiding van het onderzoek van Al-Jazeera de Palestijnse Autoriteit gevraagd het lichaam van haar man op te graven. Onderzoek aan de overblijfselen van Aarfat zou definitief uitsluitsel kunnen geven of polonium-vergiftiging de doodsoorzaak was.
 Wie Arafat hebben  vergiftigd is niet heel erg moeilijk te raden. Al enkele jaren deden verhalen de ronde dat Israels toenmalige premier Ariel Sharon daar de hand in had gehad. Het Amerikaanse blad Counterpunch  
De zieke Arafat
schreef in december 2006 dat Uri Dan, een inmiddels overleden Israelische journalist die makkelijk toegang had tot Sharon, in Frankrijk een boek over Sharon publiceerde, Sharon, een Intiem portret. Daarin schreef Dan dat Sharon hem had toevertrouwd dat hij, Sharon, in 2004 telefonisch van president Bush het groene licht had gekregen om Arafat te doden. Sharon had van Bush te horen had gekregen dat deze niet langer gekant was tegen de liquidatie van Arafat, die toen belegerd werd in zijn zwaar beschadigde presidentiële hoofdkwartier, de Muqata in Ramallah.
Ehud Olmert, toen minister van handel en Sharon's rechterhand, had in 2003 ook al aan onder meer CNN gemeld dat Israel Arafat zou kunnen vermoorden. Andere ministers hadden toen verklaard dat daarover nog geen beslissing was gevallen.

3 opmerkingen:

Lucas zei

According to Gordon Thomas, Meir Amit, who directed Israel's intelligence service, the Mossad, stated that all actions done by the Kidon unit were sanctioned by the prime minister.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kidon

Op 27 maart 1952 werd er met een bom in een postpakket een aanslag op het leven van Adenauer gepleegd, waarbij een Duitse politieagent het leven verloor. Het was destijds al duidelijk dat de aanslag uit de hoek van de Israëlische, zionistische terreurorganisatie Irgun onder leiding van het radicale Knesset-lid Menachem Begin kwam.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Konrad_Adenauer
Lucas

Elisabeth de Boer zei

Ik ben echt verbijsterd. Ik heb deze geruchten nooit echt serieus genomen. (Maar een opmerking in een stuk van Uri Averi waarbij hij het had over de "nooit opgehelderde dood van Arafat" of iets dergelijks is me wel bijgebleven, en aangezien ik zijn inzichten hoog inschat is er toen wel iets in mijn achterhoofd blijven hangen zogezegd.)

Als Israel hier achter zit (met OK van de VS) dan is dit toch al te idioot? Hamas leiders worden te kust en te keur vermoord, maar hoe kun je mensen vermoorden met wie je een onderhandelde overeenkomst hebt gesloten?

Dat zijn toch maffia technieken die onwaardig zijn voor een land waarmee Nederland en de EU en de VS allerlei voorkeursregelingen hebben wat betreft handel e.d.?

Als blijkt dat dit echt waar is, dan hoop ik dat nu een einde komt aan de manier waarop Israel nooit echt aansprakelijk wordt gesteld voor al die inbreuken op wat normaal en beschaafd is in de internationale verhoudingen.

Syrie, Zaire e.d. zijn veel erger maar daar hebben we dan ook geen warme banden mee en we sturen ook geen tulpjes naar hun parken.

En oude Christelijke dames laten ook geen legaten na aan het Syrisch of Zairees Nationaal Fonds, maar wel aan het Joods Nationaal Fonds (hiertoe aangezet door advertenties in onder andere de krant Trouw).

Anoniem zei

ik geloof dat er in de arabische wereld altijd rekening mee is gehouden dat hij vermoord is, wat dat betreft is men hier helaas een stuk realistischer over hoe het achter de schermen toegaat dan in het naieve westen, en ik denk helaas ook dat die christelijke dames het helemaal niet erg vonden dat de terrorist Arafat eindelijk dood was. De westerse wereld vond de uitschakeling van Bin Laden toch ook prima? Daniella

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...