dinsdag 10 juli 2012

Adviescommissie van Netanyahu komt met aloude hasbara stelling: de Westoever is niet bezet

 Een juridische adviescommissie die de Israelische premier Netanyahu had ingesteld om te kijken wat er gedaan kon worden aan de juridische positie van de zogenaamde 'illegale voorposten'  op de bezette Westoever, is tot de conclusie is gekomen dat die voorposten .... helemaal niet illegaal zijn. Sterker, de commissie heeft geconcludeerd dat er eigenlijk geen sprake van een bezetting is. Volgens de commissie kunnen Israeli's zich vestigen waar ze maar willen, met als enige beperking dat als dat op privé-grond van Palestijnen gebeurt, die Palestijnen schadeloos worden gesteld. 
Rechter Edmond Levy
Het is even afwachten wat de regering Netanyahu gaat doen met het advies, maar intussen kunnen we vaststellen dat deze commissie, de 'Commissie Levy' genaamd naar zijn voorzitter de oud-vice-president van het Israelische hooggerechtshof Edmond Levy, een nieuwe stap heeft gezet op het pad van de rechtsverkrachting en -verdraaiing waar Israelische juristen toch al heel ver in waren gegaan. Israelische rechters, tot en met het hooggerechtshof toe, hebben zich altijd in bochten gewrongen om een legaal karakter te verlenen aan het nederzettingenbeleid, ook al was dat volgens alle internationale wetten, VN-uitspraken en (en een uitspraak van het internationale gerechtshof) volstrekt illegaal. Zo bepaalde het hooggerechtshof dat nederzettingen in bezet gebied legaal waren, mits ze niet op privé land van Palestijnen waren gebouwd en ze de vereiste, door de regering verstrekte, vergunningen hadden. Dat was in strijd met de Conventies van Den Haag en de Vierde Conventie van Genève die respectievelijk bepalen dat een bezetter als 'care taker' moet optreden en geen veranderingen mag aanbrengen in het gebied, en die verbieden dat de eigen bevolking naar het gebied wordt overgebracht, c.q. de oorspronkelijk bevolking niet mag worden verdreven. 
  Ulpana, de 'voorpost' die moest worden ontruimd, bracht het kabinet-Netanyahu in de problemen. Dat was de reden dat Netanyahu de Commissie Levy instelde om te zoeken naar een juridische uitweg.  

De Commissie Levy gaat nog eens stapje verder. Zij betoogt dat de Westoever nooit tot enig land heeft behoord, met uitzondering van Jordanië, dat het gebied annexeerde in 1948, maar die annexatie was door niemand erkend, aldus de commissie. En omdat de Westoever dus van niemand was, kan er geen sprake zijn van bezetting. En omdat er geen sprake van bezetting is, zijn al die internationale regels ook niet van toepassing.
Deze visie is niet origineel. Het is exact de visie die al sinds jaar en dag naar voren wordt gebracht door de Israelische kolonisten zelf en door wat ik de 'hasbaristen' pleeg te noemen, de colonne van rechtse Israel-aanhangers die alles recht praten wat krom is als het over Israel gaat. En dat de commissie tot deze conclusie kwam is niet verwonderlijk, want volgens de krant Haaretz, hoorde zij twee kanten aan. Aan de ene kant de  visie van links in Israel, van mensen die denken dat het internationale recht van toepassing is op de Westoever, en aan de andere die van de kolonisten. En zie hoe verwonderlijk, voor een commissie die in het leven was geroepen om een uitweg te vinden uit de crisis die de regering bedreigde doordat enkele 'illegale voorposten' moeten worden ontruimd: de visie van de kolonisten won. (Wat de 'zwarte juristerij' van deze kolonisten meer in detail inhoudt heb ik als eens eerder beschreven, onder meer hier in een aanval op de kolonist Yochanan Visser).

Als Israel geen bezetter is, is natuurlijk veel mogelijk. Maar de Commissie Levy gaat ook dieper in op de details. Zo gaat zij een stap verder dan een rapport uit 2005 van Talia Sasson, de vroegere adjunct-hoofd openbare aanklager, waarin werd geconcludeerd dat de 'íllegale voorposten' (die alleen illegaal waren omdat ze zonder de vereiste overheidsvergunningen waren neergezet), waren gebouwd met medewerking van tal van overheidsdiensten die wegen, communicatielijnen, scholen, busdiensten, tijdelijke gebouwen en bewaking hadden geleverd. De Commissie Levy leidt daaruit af dat ze eigenlijk met instemming van de overheid tot stand zijn gekomen, en dat de inwoners dus terecht van mening kunnen zijn geweest dat hun onderneming legaal was. Ergo: de overheid zou er goed aan doen ze allemaal te legaliseren.
Nog een aanbeveling van de Commissie Levy  - een buitengewoon gevaarlijke - is om het kadaster weer open te stellen op de Westoever. Dat kadaster dateerde van de Turkse tijd en was verouderd. Daarom was Jordanië bezig het te vernieuwen en nieuwe landmetingen uit te voeren, net voor Israel het gebied in 1967 veroverde. Israel heeft die vernieuwing van het kadaster toen stopgezet, en dat is iets waar het, toen de bouw van de nederzettingen op stoom kwam, flink van heeft geprofiteerd. Tal van Palestijnse claims werden als ongeldig, verouderd of ongeloofwaardig afgedaan. (So much voor de bepaling van het hooggerechtshof dat nederzettingen niet mochten worden gesticht op privé-land. Ik heb in 1987 voor de Volkskrant nog eens in een artikel beschreven hoe het privé land van de boer Obeidallah uit Husan, die zijn eigendomsrecht met behulp van acten uit de Turkse tijd kon aantonen, met medewerking van de rechterlijke macht in een paar stappen in een deel van de nederzetting Betar is veranderd).
 
Foto uit 1987: Abu Pessoptimist bekijkt met Palestijnse collega Jawdat het bewijs uit de Turkse tijd dat boer Obeidallah in Husan eigenaar is van een stuk land. De boer en zijn vrouw kijken toe. Het eigendomsbewijs was door een rechtbank in Jeruzalem als niet rechtsgeldig aangemerkt. Op het land staat tegenwoordig de nederzetting Betar. (Foto Daniel Koning/deVolkskrant) 

De Commissie Levy nu, beveelt aan dat alle kolonisten en Palestijnen hun claims op land laten registreren zodat er weer een kadaster ontstaat. En als dat conflicten oplevert zou dat maar voor de rechter moeten worden uitgevochten. Het is in feite een aanbeveling om alle diefstallen uit het verleden maar gauw te gaan legaliseren. Nog een gevaarlijke aanbeveling was om een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof, dat de praktijk verbood om land tot militair terrein te verklaren om er vervolgens een nederzetting te stichten, te herzien. De Commissie vindt dat deze praktijk in ere moet worden hersteld dat en ook alle gebieden die tot nationale parken zijn verklaard, door Israel moeten worden genaast.      
En waarom deze aanbevelingen zo gevaarlijk zijn? Omdat ze best wel eens zouden kunnen worden uitgevoerd. Dat de regering-Netanyahu de redenering overneemt dat er geen sprake is van een bezetting, zie ik, tegen de achtergrond van hoe de publieke opinie dat zou opvatten, nog niet een-twee-drie gebeuren. Maar met de praktische aanbevelingen ligt dat anders. Die passen eigenlijk wel in de stap-voor-stap-stategie die altijd al een wezenskenmerk is geweest van de nederzettingenpolitiek. Enfin, we zullen zien.

20 opmerkingen:

Esther zei

Bezetting, betwist, illegaal, kolonie, kolonisten, groene lijn, het zijn termen waarin slechts politiek links geloofde en overgenomen werd door de Arabieren die gedreven worden (het gros) door Jodenhaat. Men loog, bedroog en geloofde in eigen fabels.

De geschiedenis geeft Israël gelijk, al meer dan 3000 jaar, verder de Torah en bovendien San Remo.

Jaap Hamburger zei

Dit zei de woordvoerder van het State Department, maandag:

The US government came out Monday against the findings of the Levy Committee Report, which recommended legalizing most West Bank outposts and facilitating the growth of Jewish settlements in the West Bank.

Speaking to reporters, State Department spokesman Patrick Ventrell said that the US did not accept the document, which was released on Monday by a government-sponsored legal team.

“The US position on settlements is clear,” Ventrell said. “Obviously, we’ve seen the reports that an Israeli government appointed panel has recommended legalizing dozens of Israeli settlements in the West Bank, but we do not accept the legitimacy of continued Israeli settlement activity, and we oppose any effort to legalize settlement outposts.”

Ventrell’s statements came ahead of this week’s visit to Israel by Deputy Secretary of State William Burns and next week’s visit by Secretary of State Hillary Rodham Clinton.

Dat beloven gezellig bezoekjes te worden...Netanyahu ziet de bui hangen, en heeft een trucje bedacht: er komt een cie. om het rapport van de cie. Levy te bestuderen...

Let overigens op de zeer uitgekiende woorden van Ventrell: "we do not accept the legitimacy of continued Israeli settlement activity, and we oppose any effort to legalize settlement outposts.”

Die woorden laten -alle- ruimte voor het aanvaarden van bestaande nederzettingen, de roeruchte 'landswaps', die bepaalde 'nederzettingenblokken' incl. Oost Jeruzalem binnen Israël zouden moeten brengen in een definitieve regeling, mits met instemming van de Palestijnen...

'Nederzetingenblokken' is overigens een bewust misleidend begrip, het impliceert namelijk tevens annexatie/usurpatie van het tussen nederzettingen in gelegen gebied.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Als ik en heel sombere bui heb, denk ik wel eens hetzelfde. Internationaal recht = een uitvinding van links, je hebt er iets aan. Maar dat is alleen als ik echt heel somber ben. Want in werkelijkheid is het internationale recht natuurlijk in opmars. En dat betekent dat de bezetting een bezetting is, en dat alle nederzettingen illegaal zijn.

Lucas zei

While the search for oil beneath Israel has been going on for years, the most recently drilled well in the Meged oil field, on the edge of the West Bank, is raising concern that it might draw from untapped Palestinian reserves.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18690346

Trees zei

Best Esther.
Ik ben vandaag en morgen in de buurt van Hebron, in een stad (palestijnse stad) genaamd Yatta. Ik heb met veel mensen gesproken en geluisterd naar hun verhalen.Gewone mense, een oude Palestijnse vrouw van 70 jaar, die vertelde hoe ze een gebroken elleboog en gebeten was door een hond door setters, omdat ze haar land aan het besproeien was Ik heb gehoord hoe schapen gedood worden, hoe men palestijnse huizen binnenvalt, vader even een goed pak slaag geeft, om de rest van de familie te intimideren, etc.etc.etc. Ik zie hoe de settlemetns zich uitbreiden, steeds meer huizen, steeds meer water afpakken van de palestijnse dorpen en steden.Ik sprak met en man waarvan een zoon van 14 gedood is door eth Israelische leger en een andere van 16 verlamd is geraakt vanaf zijn borst. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik zou jou graag eens willen uitnodigen om met mij een reisje over de west bank te maken, en gewoon eens te luisteren naar de verhalen van de mensen. Zonder enige politieke gedachte, gewoon bij een bakkie koffie, en dan zou ik je willen vragen wat je er nu echt van vind.Voor mij mag je blijven vinden dat de West bank bij de Joodse staat hoort, maar ik zou heel graag van je willen horen wat je nu vindt van al deze verhalen en of je dat goed kan keuren.

Ik weet niet of je wel eens hier komt, maar ik nodig je echt uit om gewoon eens met mij wat mensen te bezoeken en te luisteren. Ik ben benieuwd.

Anoniem zei

Abu, je hebt waarschijnlijk gelijk, maar..waarom hoor ik nooit iets over de Arabische landen en hun behandeling van Joodse inwoners...dit is toch echt veel slechter dan AL de berichten die jij op jouw blog schrijft...ani mitztaeret, maar ik hoop dat je (ietwat) eenzijdige visie een keer gaat veranderen...
JJ

Abu Pessoptimist zei

JJ,
Als mijn visie eenzijdig zou zijn,zou ik hem zeker veranderen. Voorlopig is daar geen aanleiding toe, Joden in Arabische landen worden tien keer beter behandeld dan Palestijnen in Israel.

Anoniem zei

Trees en andere lezers,Esther is niet geïnteresseerd in menselijk leed( behalve in het leed van joodse mensen) het is praten tegen de bierkaai dus verspilling van tijd en energie. Van kinderen kun je meer medeleven en gevoel verwachten, het lijkt wel of ze immuun is voor het leed van anderen en dat is zeer gevaarlijk, gevaarlijk voor haar en niet joodse mensen.
Ik kan er niet meer boos om worden, heb medelijden met haar en anderen die denken zoals zij.
De wereld zou zoveel mooier kunnen zijn als al die mensen hun hart zouden openen,
gr. Jose

Esther zei

@Trees zei...

Dergelijke verhalen maken geen enkele indruk op mij en bovendien als ik weer in Israël ben ben ik niet geïnteresseerd in die zogenaamde zielige verhalen van Arabieren. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Houdt vandaag de terreur van Arabieren op is het vrede, zo simpel ligt dat.
Het punt dat de islam niet deugt, want moslims kunnen niemand uitstaan, of het nu Joden zijn in Israël, Joden en Christenen in Denemarken die afpersingsgeld betalen omdat anders hun synagoge of kerk in brand gestoken wordt (Gellerup), Groenlanders die in elkaar geslagen worden of Britten of Nederlanders. Het maakt niets uit, overal waar moslims komen is het oorlog. Je zou er eens goed aan doen om tot je te laten doordringen dat deze islamitische terreur al ruim 1400 jaar aan de gang is. Zelfs hun eigen volk jagen zij over de kling en zien er geen been is alles kapot te maken, want, ja, onislamitische en dus worden de beelden in Bamiyan opgeblazen, kerken afgebrand en geplunderd (geheel volgens de koran)zoal nu door die vredelievende oppositie (bende moordenaars) in Syrië gedaan wordt. De lijst is eindeloos lang evenals de leugens van en over de zielige moslims die zich altijd gediscrimineerd voelen terwijl zij geen enkel ander om zich heen dulden.

Abu Pessoptimist zei

'Houdt vandaag de terreur van Arabieren op is het vrede, zo simpel ligt dat.'

Natuurlijk Esther, je litanie over 1400 jaar moslims kennen we nu wel. Maar die bovenstaande zin is te leuk om te vergeten. Als reactie op een stukje over het feit dat een commissie in Israel aanbeveelt om de rest van Palestina nu ook maar af te pakken en de jacht te openen op de resterende privé grond van Palestijnen, vertel jij ons dat het vrede wordt als de terreur van de Arabieren ophoudt. Eigenlijk moet ik daar vooral heel hard om lachen...

Esther zei

Je kunt natuurlijk wel sneren, Abu, maar moslims hebben met iedereen ruzie, met ieder oorspronkelijk volk als zij zich ergens vestigen. Het is ook het enige volk dat meent dat iedereen zich aan hen heeft aan te passen.


Overigens heeft Ventrell het over zijn eigen mening, dus die van Obama en zei niets over het zogenaamde illegale er van. Van Obama kun je ook niets anders verwachten aangezien hij 30 jaar gehersenspoeld werd door Jeremiah Wright (vriend van Louis Farrakhan (Joden zijn bloedzuigers, Judaïsme is een religie van het riool), die Joden en Israël haat en dit ook nooit onder stoelen of banken heeft gestoken in zijn 'kerk'.

Je had natuurlijk ook kunnen zeggen dat je het eens bent met de opvattingen van Reagan wat betreft de 'nederzettingen'.

Abu Pessoptimist zei

Esther, Ventrell had het over de positie van de VS. Die is al 45 jaar vrijwel ongewijzigd en die houdt in dat de nederzettingen illegaal zijn, zij het dat - sinds Bush jr - expliciet de mogelijkheid wordt opengehouden dat nederzettingenblokken onder een regeling bij Israel worden getrokken in ruil voor compensatie aan de Palestijnen in de vorm van stukken landen op andere plaatsen (Galilea, de Negev).

Trees zei

Ongelooflijk,
Die Esther kan niet echt zijn, dit is satire. Ik wilde alleen mijn hand naar je uitsteken.Ik bedoelde het echt zeer integer. Net om mijn gelijk te krijgen, en de verhalen die ik 2 dagen lang gehoord heb, zijn niet zielig, het zijn gewoon feiten, punt. En je wordt er niet gelukkig van.
EN ik denk ook niet dat die houding van zo'n Esther niet alleen goed is voor niet joden, maar ook voor onze joodse medemens lijk mevrouw Esther me niet echt een goed voorbeeld. Dus laat ik maar aannemen dat ze gewoon niet spoort. Hier is niet mee te discussiëren.

Anoniem zei

Het is toch Ratna Pelle niet? Die kraamt ook zulke onzin uit. Of anders heeft ze het daarvan.

Corrie

Anoniem zei

Esther zou haar hand niet omdraaien voor het over de klink jagen van moslims, eng, zeer eng.
Ook haar verhalen over ruzie tussen moslims onderling is enge propaganda, propaganda die zij de moslims verwijt.
Gevaarlijke gedachten en opvattingen, gelukkig heeft ze niet veel macht,
gr. Jose

Anoniem zei

ik vind het echt prachtig wat er op dit blog gebeurt, er komt een dag dat Esther er niet meer omheen kan, kom op Esther niemand wil je je mening afnemen, maar doe in ieder geval je hart open, dat kun je niet nog niet omdat je weet dat je theorien dan omver vallen,maar met theorien schiet het gewoon niet op, wel als je in iemands ogen kijkt, joden ogen, moslim ogen, tranen zijn zout, sowieso, groet, van Daniella

Trees zei

Mooi gezegd Daniella.
Mensen hebben recht op hun mening, en ook wij hebben de wijsheid niet in pacht, om het maar eens zo te zeggen. Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat dit lijden erkend wordt. En het helpt niet echt als je zo vast blijf zitten in het eenzijdige denken.Ik wil niet te veel woorden vuilmaken aan Esther, maar zij is een typisch voorbeeld van tunnel visie.En hiermee zal er niets opgelost worden. Er wordt aan 2 kanten geleden, en er zijn groepen hier van Joodse en Palestijnse ouders die met elkaar om de tafel zitten en erkennen dat ze beiden slachtoffer zijn van een dader, de bezetting.Helaas zijn dit soort van initiatieven er nog te weinig. En ook dit zal niet leiden tot een oplossing, maar het is mogelijk dat mensen, wat voor kleur of religie of wat dan ook, elkaar kunnen ontmoeten en elkaar kunnen steunen.Mensen als Esther , waar er helaas te veel van zijn, maken alles alleen maar moeilijker.

Mr.johanyip zei

Ik ben ook van mening, dat Judea en Samaria, Israel toebehoren. Ik ben echter wel van mening, dat iedereen hier samen moet kunnen wonen, eigenlijk zoals het altijd is geweest. Of valt dit ook onder tunnel visie? Dit lijkt mij ook de enige oplossing van het probleem.

Anoniem zei

ja Trees het gedeelde menszijn zeg maar, dan is er een hoop op te lossen... wereldwijd zijn we er nog ver vandaan helaas, maar alles begint klein he, en voor de mensen die het in praktijk brengen (zoals de initiatieven die je beschrijft) is de wereld voor altijd veranderd. Daniella

Trees zei

Mr. Johanyip, dan zou je kunnen stellen dat en de West bank en wat nu Israel is en zelfs Gaza een staat zou kunnen zijn, met gelijke rechten voor iedereen. Maar als je dat beweert, dan krijg je gelijk degenen over je heen die dan zeggen dat dit "political suïcide for thé Jewish State " is ( Rechter Asher Grunis).

Als U dit bedoelt , nee, dan zie ik geen tunnel visie, integendeel, dan zijn we het zelfs met elkaar eens.
Bedoelt U dat de West Bank ( of Judea en Samaria, zoals U het noemt) bebouwd zou moeten worden met nederzettingen op gestolen land, gestolen water, verschillende wegen voor Joods en palestijns, en Palestijnen verbieden om in wat nu Israel is, te wonen,dan hebben we een probleem.Als U Judea en Samaria ziet ( ach, what's in a name) als een gebied waar de nederzettingen op gestolen grond gebouwd mogen worden, waar water van palestijnen gestolen mag worden, waar de palestijnen een marginaal leven leiden , en onderdrukt worden op vele fronten door het Israelische leger, setters etc.ja, dan denk ik dat ik de term tunnel visie kan gebruiken.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...