maandag 14 januari 2019

Een week in Palestina: honderden bomen vernield, land afgenomen, kassen gesloopt.

De illegale outpost Mitzpe Danny in 2016. Nu worden er op 139 geconfisqueerde dunam opnebare gebouwen, een nieuwe weg en een commercieel centrum aan toegevoegd, zie hieronder.  (Foto New York Times)

Het Israelische leger heeft maandag een flink stuk landbouwgrond vernield bij al-Burj, in de noordelijke Vallei van de Jordaan. Dat gebeurde doordat een bulldozer een weg van een kilometer lengte aanlegde over het land van een inwoners van al-Burj omdat het leger daar wilde oefenen. Een militaire oefening was ook de reden dat 13 families uit Ibzig, ten noorden van Tubas, tijdelijk van hun grond werden verjaagd.
In Hebron vernielden kolonisten zondag een aantal olijfbomen in de tuin van de Ibrahimi moskee, volgens Jamal Abu Aram, een lid van het bestuur van de Waqf (de stichting die de islamitische bezittingen beheert). Volgens Abu Aram gebeurde het afzagen van de bomen in het volle zicht van militairen die, zoals vaker in  dit soort gevallen, niets deden om het te verhinderen. Pas toen de Waqf contact opnam met de Israelische autoriteiten hield het op.  
Bij Burqa, ten noorden van de stad Nablus in het noorden van de Westoever, vernielden Joodse kolonisten zondag enkele honderden jonge boompjes. De boompjes stonden aan de rand van het dorp  en waren klaar om te worden uitgeplant in een bos in aanleg dat een deel van het land van het dorp zou moeten veranderen in een natuurpark.

Eveneens zondag vernielden Israelische bulldozers in Beit Iksa, ten noordwesten van Jeruzalem, een aantal kassen en een schuur voor de dieren van de broers Haytham en Ibrahim Abdul-Wahhab.De vernieling vond plaats omdat de broers niet in het bezit waren van een vergunning. Die wordt overigens behoudens een enkele uitzondering nooit aan Palestijnen in Jeruzalem of 'Area C' van de Westoever verleend.  In Beit Iksa is de situatie trouwens sowieso onhoudbaar. Het dorp is aan drie kanten omringd door de zogenoemde ''Israelische veiligheidsmuur'' en aan de vierde kant is een checkpoint.
De rest van afgelopen week was ook niet zonder schade voor de Palestijnse boeren en burgers. Donderdag rukten Israelische kolonisten ruim 30 jonge olijfboompjes, druivenranken en amandelboompjes uit in het dorp Tarqumiya, ten westen van Hebron, die behoorden aan de familie al Ja'afra. De kolonisten waren van de nederzetting Telem, volgens het hoofd van het Centrum voor de Documentatie van Landbouwschade, Hashem Badarin. die het terrein inspecteerde 
Het Israelische ministerie van Financiën keurde intussen een plan goed om 139 dunam land (13,9 hectare) van het dorp Deir Dibwan ten oosten van Ramallah in bezit te nemen ten behoeve van de nederzetting (een ''outpost'')  Mitzpeh Danny. Het Palestijnse ''Land Research Center'' deelde mee dat Israel van plan is van de 139 dunam 48 dunam te gebruiken voor openbare gebouwen, 26 dunam voor een nieuwe weg alleen voor Joodse kolonisten en 15 dunam voor parkeerplaatsen en commerciële centra.   
Afgelopen dinsdag werden 30 olijfbomen afgezaagd ten oosten van Yatta, in het zuiden van het disctrict Hebron. Dat gebeurde, volgens de locale activist Ratem Jabour, door kolonisten van de nederzttingen Ma'on en Havat Ma'on. De bomen behoorden toe aan de familie Rabie en waren ruim 30 jaar oud.   
En vorige week zondag, tenslotte, werd bij het dorpje Yanoun, ten zuiden van Nablus, een aantal jonge amandel- en olijfboompjes ontworteld en gestolen. Dat werd gedaan, volgens een locale activist, door kolonisten van de illegale outpost 777 die in het bezit waren van een bulldozer.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...