woensdag 23 januari 2019

Israel heeft plannen om alle UNRWA-scholen in Jeruzalem over te nemen

Gaat Israel de UNRWA -scholen in Oost-Jeruzalem sluiten? Het is één van die vele vragen die oprijzen tussen het nieuws over verdergaande verjoodsing van de stad, zoals bijvoorbeeld het nieuws van de tientallen families in onder meer de buurten Sheikh Jarah en Wadi Hilweh (Silwan) die al jaren worden bedreigd met uitzetting uit hun huizen, die ooit zijn gebouwd op grond die vóór 1948 in het bezit van Joden is geweest. De krant Times of Israel kwam drie dagen geleden met het nieuws dat Israel van plan is de vergunningen in te trekken van de scholen in Jeruzalem die worden gerund door UNRWA, het VN-orgaan voor de Palestijnse vluchtelingen.
De krant citeerde de Israelische Hadashot televisie. Die meldde dat de Nationale Veiligheidsraad afgelopen maand een beslissing had genomen om UNRWA geheel uit Oost-Jeruzalem te verbannen. Die beslissing volgde op het besluit van de Amerikaanse president Trump van verleden jaar om de Amerikaanse betalingen aan UNRWA te stoppen, omdat UNRWA de ''integratie'' van Palestijnse vluchtelingen in hun nieuwe omgeving en omstandigheden zou tegenhouden. Eerder had de inmiddels vertrokken burgemeester van Jeruzalem, Nir Bakat, in oktober ook al een keer gemeld dat de de gemeente een plan voorbereidde om de scholen, maar ook de sociale bijstand en gezondheidszorg die UNRWA in bijvoorbeeld het Shu'afat kamp biedt, over te nemen en die zaken zelf aan te gaan bieden.
Een nieuwe dreiging deed zich voor toen bekend werd dat de Gemeente Jeruzalem onlangs heeft besloten aan het einde van dit schooljaar de Qadisieh school in de Oude Stad, dicht bij de Aqsa-moskee, te sluiten en de 385 leerlingen dan onder te brengen in een andere publieke school. De Qadisieh school is 120 jaar oud en gebruikt een gebouw op een gebied van 1200 vierkante meter, dat ooit een ziekenhuis en later de zetel van het Ottomaanse kalifaat was. De verwachting is dat het gebouw nu zal worden overgedragen aan een organisatie van Joodse kolonisten. De Islamitisch-Christelijke Raad van de stad waarschuwde afgelopen maandag. dat dit een voorbode is van het ook ''verJeruzalemiseren'' van de UNRWA-scholen.
UNRWA heeft zeven scholen in twee vluchtelingenkampen in het oostelijke (bezette Palestijnse) deel van de stad, dat Israel na 1967 eenzijdig heeft geannexeerd. Er zitten ongeveer 3.000 leerlingen op. UNRWA gaf dinsdag een verklaring uit als reactie op het nieuws, waarin de organisatie zei dat zij volstrekt geen bericht heeft gehad van Israel dat er tot sluiting van de scholen is besloten. UNRWA voegde eraan toe dat Israel partij is van de Conventie van 1946 omtrent de ''Privileges en Immuniteit van de Verenigde Naties'', die de vrijheid van de VN waarborgt dat zij  al haar functies kan uitoefenen zonder inmenging van buitenaf.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...