vrijdag 5 oktober 2018

Burgemeester Barkat: UNRWA moet weg uit de stad, Jeruzalem neemt het over

Nir Barkat
De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat heeft donderdag aangekondigd dat de gemeente Jeruzalem de scholen, gezondheidsklinieken en sport centra van de organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties, UNRWA, wil overnemen. Volgens Barkat opereert UNRWA zonder vergunning, dus illegaal, in Jeruzalem en bevordert de organisatie verzet en opruiing tegen Israel. De burgemeester die aan het eind van de maand na verkiezingen voor een nieuwe burgemeester zal aftreden, zei dat de beslissing van de Verenigde Staten van eerder dit jaar om de bijdragen aan UNRWA te schrappen, de gelegenheid voor deze stap heeft geschapen.
 "De beslissing van de VS heeft een onverwachte mogelijkheid geschapen om de diensten van UNRWA te vervangen door diensten van de gemeente Jeruzalem. We gaan een eind maken aan de leugen van het Palestijnse vluchtelingenprobleem,en de valse pogingen om binnen een soevereiniteit een soevereiniteit te creëren,'aldus Barkat. De burgemeester voegde eraan toe dat de stap is gecoördineerd met de Israelische regering.
Barkat gaf geen duidelijke indicatie over wanneer de overname gaat plaatsvinden. Maar volgens de gemeente gaan de scholen , waar les wordt gegeven aan 1.800 leerlingen, dicht aan het eind van het huidige schooljaar. Er is nog geen reactie van UNRWA op dit bericht.
De stap, zo voeg ik AbuP. eraan toe, is natuurlijk in overeenstemming met het Israelische beleid dat aanvankelijk het bestaan van Palestijnen, later van Palestina en tenslotte van Palestijnse vluchtelingen heeft gebagatelliseerd of rondweg ontkend. De stap om UNRWA te elimineren is een zoveelste poging om het probleem van de huidige vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen weg te denken in de hoop dat het dan is verdwenen.De stap is in strijd met resolutie 194 van de Verenigde Naties die het recht van de Palestijnen (en uiteraard ook van hun baby's en kinderen) op terugkeer heeft erkend en gaat in tegen VN besluiten om UNRWA te laten bestaan totdat het vluchtelingenprobleem is opgelost in het kader van een vredesregeling. Het maakt opnieuw duidelijk dat Israel lak heeft aan internationale wetten en afspraken en alleen de VN-uitspraak respecteert waarbij het zelf in het leven werd geroepen.

1 opmerking:

Elisabeth de Boer zei

Geweldig voor Israel dat de internationale gemeenschap al jaren betaalt om de verdreven Palestijnen in Jordanie, Libanon, Gaza, de West-Bank en Oost Jeruzalem van onderwijs, voedsel en gezondheidszorg te voorzien. Daar sta je toch telkens weer verstomd van: De onbeschaamdheid waarmee Israel de rest van de wereld afbekt en voor het hoofd stoot, terwijl er tegelijk van geprofiteerd wordt. Het zou me niet verbazen als het onderwijs van Palestijnse vluchtelingen binnen Israel ook door de internationale gemeenschap bekostigd wordt. (Je weet wel, die 'present absentees'. )

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...