zondag 7 oktober 2018

Palestijn schiet twee mensen dood in de nederzetting Ariel en verwondt een derde

 Palestijnen aan het werk in de Lipski plasticfabriek in Barkan. (Getty)

Een 23-jarige Palestijn heeft zondagmorgen vroeg in het industriële gedeelte van de nederzetting Ariël op de Westoever twee mensen doodgeschoten en een derde verwond. De man was een gebouw binnengegaan in ''Barkan'' het industriële gedeelte van Ariel. en opende het vuur met naar gezegd werd een M-16 geweer. Daarbij doodde hij twee dertigers, een een man een een vrouw, terwijl een vrouw van 54 gewond raakte. Zij is buiten levensgevaar. De Palestijn wist te vluchten. Zijn identiteit is echter bekend. Israel heeftw egen afgezet en een grote zoekactie gestart. Hij zal zeker  worden gepakt of doodgeschoten.
De Israelische politie wist aanvankelijk niet of het om een ''terreurdaad'' ging , maar gaf later aan dat het ging om een wraakneming. De Palestijn zou zijn ontslagen. Employees van het bedrijf waar de schietpartij plaatsvond, een bedrijf waar afval wordt gerecycled, betwistten dat echter. Zij zeiden  dat de Palestijn maar  kort in dienst was, een maand of vier, en daarna niet meer was komen opdagen.
Ariël is de vierde nederzetting in grootte op de Westoever met een bevolking van rond de 20.000 en een door de Israelische regering erkende universiteit. De nederzetting is langgerekt, op grond van de Palestijnse dorpen Salfit, Marda en Iskaka, en snijdt die in de Westoever in. De industriële zone Barkan werd in 1982 geopend. Het is één van de 14 industriële zones in bezet gebied. Palestijnen kunnen noodgedwongen vaak alleen hier terecht bij het vinden van werk, nadat Israel grote delen van het land heeft ingepikt of onbegaanbaar heeft gemaakt en omdat hun eigen industrie wegens de bezetting niet van de grond kan komen. Kolonisrten noemen het om die reden plaatsen van ''coëxistentie''. De bedrijven werken in 80% van de gevallen voor de export,. onder meer naar Nederland, want import artikelen uit de illegale nederzetttingen is in de EU vreemd genoeg niet verboden.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...