maandag 15 oktober 2018

Israel gaat 31 woningen voor kolonisten bouwen op wat Hebrons centrale busstation is geweest

Het busstation in de vroege jaren '80

Het Israelische kabinet heeft zondag de bouw goedgekeurd van 31 nieuwe woningen voor de Joodse  kolonisten in het hart van de bezette stad Hebron op de Westoever. Het project heet het Hezekia project en zal het  bedrag van NIS 21.6 million (een kleine 5 miljoen euro) gaan kosten, oftewel 700.000 shekel (ongeveer 140.000 shekel) per appartement. Diverse ministeries, zoals die van Milieu, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie zullen er allemaal aan mee betalen.
Het is belachelijk hoge aanbesteding voor een bouwproject. Maar de plaats van het project is daarvan de reden. Het zal verrijzen op wat tot de jaren '80 het gemeentelijke centrale busstation van Hebron was, totdat dit door het leger werd gevorderd om er een militaire basis in te vestigen om de kolonisten in de stad (intussen enkele honderden) te ''beschermen'' tegen de 200.000 Palestijnse bewoners. Om het project mogelijk te maken moet die militaire basis verhuizen en dat gaat 21.6 miljoen shekel kosten.
Ísrael breekt met het besluit overigens zijn eigen wetten, want als de ''veiligheidseisen'' vervallen moet moet de betreffende locatie terug gegeven worden aan zijn eigenaars. In duit geval is dat de gemeente Hebron, die het land vóór 1967 gehuurd had van de Jordaanse overheid en huurbescherming genoot.

 Het busstation nu.

Israel lapt dat nu aan zijn laars met het argument dat de grond vóór 1948 Joods eigendom is geweest, waarmee het opnieuw aangeeft dat het de restitutie van vroegere Joodse eigendommen na blijft streven terwijl restitutie van wat vroeger Palestijns bezit was, onmogelijk blijft. De gemeente Hebron en de NGO Vrede Nu hebben beroep aangetekend tegen het verlenen van een vergunning van dit project, onder meer op grond van het feit dat niet de normale procedures zijn gevolgd.
Het is de eerste uitbreiding van de nederzettingen in Hebron sinds 2002. De bouw van het Hezekia project zal echter mede door de ligging het karakter van de Oude Stad van Hebron drastisch en ingrijpend veranderen. Dat is ook precies Israels bedoeling. De eerste plannen ervoor stammen al uit 2017 en waren een reactie op een resolutie van UNESCO waarin het Palestijnse karakter van Hebron werd onderstreept.
De geplande nieuwbouw. 

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...