zondag 14 oktober 2018

Israeli's schieten zeven mensen dood in Gaza, kolonisten stenigen vrouw, Israel dreigt Gaza met ''hardst mogelijke aanpak''

De vermoorde Aisha al-Rabi met haar echtgenoot. (Foto IMEMC)

Afgelopen vrijdag zijn zeven mensen in Gaza gedood door Israelische sluipschutters tijden de Gote Mars van de Terugkeer-demonstraties, zo heeft het ministerie van Gezondheid in Gaza bekendgemaakt. Ook werden er 252 mensen gewond, van wie 154 met scherpe munitie. Van hen waren 50 kinderen, 10 waren vrouwen en ook raakten  een journalist en twee paramedici gewond. De laatsten toen het Israelisch leger ten oosten van het Bureij kamp gericht op een medische post schoot.
Afgezien daarvan werd deze vrijdag ook door kolonisten bij het checkpoint Za'atar ten zuiden van Nablus een aanval met stenen gepleegd op de auto van een Palestijns echtpaar uit de plaats Bidya ten noordwesten van Salfit. Grote stenen braken de vooruit en de kolonisten troffen de 47-jarige vrouw Aisha Mohammed Talal al-Rabi, moeder van zeven kinderen, vervolgens aan de zijkant van haar hoofd. Zij overleed enkele minuten later. Haar man raakte gewond. Aisha's broer werd ook al onder deze bezetting gedood. Fawzad Mohammad Bolat werd in 1999 doodgeschoten door militairen toen hij naar Ramallah reisde om zijn huwelijk voor te bereiden.
De Israelische krant Yediot Ahronot meldde dat de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet deze moord zal onderzoeken. De daders zullen echter waarschijnlijk nooit gevonden kunnen worden, want deze verdachten zijn Joden. Er worden geen nederzettingen van de buitenwereld afgesloten, huizen doorzocht of familieleden en buren van verdachten opgepakt als het om Joodse verdachten gaat. Dat gebeurt alleen bij Palestijnen. Zo hielde het Israelische leger  vrijdag na een klopjacht de 19-jarige man aan die donderdag een 32-jarige Israelische reservist bij aan bushalte verwondde met een mes. 
Het ministerie van Gezondheid in Gaza maakte intussen bekend dat de volgende zeven mensen deze vrijdag slachtoffer werden van de Israelische kogels.:
  1. Mohammad Issam Mohammad Abbas, 21, uit de Sheikh Radwan buurt in Gaza-stad.
  2. Ahmad Ibrahim Zaki Taweel, 27, uit het from Nusseirat kamp in Midden-Gaza.
  3. Ahmad Ahmad ِAbdullah Abu Na’im, 17, eveneens uit het Nusseirat vluchtelingenkamp.
  4. Mohammad Abdul-Hafiz Yousef Ismael, 29, uit het Bureij kamp in cmiddeen- Gaza.
  5. Afifi Mahmoud Ata Afifi, 18, uit Gaza-stad.
  6. Abdullah Barham Suleiman ad-Daghma, 25, from Abasan al-Jadidabij Khan Younis,
  7. Tamer Eyad Mahmoud Abu ‘Armana, 22, uit Rafah, in het zuiden.
Twee broers van Abdullah ad-Daghma, de nummer 6 in het rijtje hierboven, werden eerder gedood door het Israelische leger: zijn broer Suleiman  in 2005, en Bassam in 2011.
Israel gaf Hams de schuld van de situatie van vrijdag en meldde dat een aantal Palestijnen in het zuiden van de Strook vrijdag  het grenshek hadden beklommen en er een explosief aan hadden bevestigd dat zij lieten ontploffen. Ook was een 20--tal mensen aan de andere kant van het hek gekomen, in de buurt van Israelische militairen die er toen drie hadden doodgeschoten. Bovendien waren er nieuwe meldingen van branden in Israel door ''vuurvliegers of -ballonnen. 
Minister van Defensie Avigdor Lieberman zette als reactie op de gebeurtenissen waarbij Israel zichzelf afschilderde als slachtoffer de levering van brandstof aan de elektriciteitscentrale van Gaza weer stop. Die wss net deze week met geld van Qatar weer op gang gekomen. Een week geleden bracht hij als straf ook al de visserijzone voor Gaza's vissers terug van negen mijl naar zes mijl.  Lieberman waarschuwde dat het tijd was om Gaza aan te pakken ''op de hardst mogelijke manier''.  Premier Netanyahu herhaalde die waarschuwing zondag. Hij zei dat ''als de aanvallen van Gaza op Israel niet stoppen er een ander soort antwoord gegeven zal worden''.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...