maandag 15 oktober 2018

Kolonisten hakken samen met het Israelische leger 100 olijfbomen om


Naasan's omgehakte bomen. (Foto Ma'an News)

Israelische kolonisten hebben zondag meer dan 100 olijfbomen geveld bij het dorp Mughayyir in het district Ramallah op de Westoever. Het omhakken gebeurde onder toezicht van het Israelische leger, volgens mensen uit het dorp. De bomen behoorden toe aan Rateeb al-Naasan. Toen al-Naasan met zijn kinderen geschrokken naar het land wilde om de schade on ogenschouw te nemen werd hij door het leger tegengehouden en zelfs aangevallen.
De aanval in Mughayyir staat niet op zichzelf. Dit weekeinde alleen al werden honderden bomen vernield op diverse plaatsen. Ook de houding van het Israelische leger is niet ongewoon. De Mensenrechtenorghanisatie B'tselem kwam op 2 augustus van dit jaar met een rapport waarin het het omzagen van rond de 2.000 wijnranken en olijfbomen documenteerde, plus het brandstichten in een korenveld en in balen hooi tussen begin mei en 7 juli. In veel van die gevallen deed het leger helemaal niets, in sommige andere gevallen hielpen de militairen bij het vernielen van de gewassen, aldus B'tselem.
Het vernielen van olijfbomen en dergelijke en het stelen van de oogst is een normaal verschijnsel op de Westoever in deze tijd van het jaar, zo merkt ook OCHA op, het bureau van de VN dat de humanitaire hulp coördineert. B'tselem tekent erbij aan dat het vernielen van de bomen profijtelijk is voor Israel, omdat het ertoe bijdraagt dat Israel de gebieden makkelijker in bezit kan nemen.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...