donderdag 4 oktober 2018

Kolonisten nemen huizen over, stelen olijvenoogst, hakken bomen om en doden schapen

Het overgenomen gebouw in Jeruzalems Oude Stad. (Foto Ma'an)

Even een opsomming van wandaden van joodse kolonisten van de laatste twee dagen. Het is soms teveel om er allemaal berichtjes aan te wijden, en soms ook op zichzelf niet interessant genoeg (kolonist overrijdt een paar schapen) als apart nieuws. Maar alles bij elkaar is het toch vandaag ineens teveel om het onbenoemd te laten.
In de Oude Stad van Jeruzalem namen kolonisten donderdagmorgen vroeg bezit van een oud, historisch gebouw in de wijk Aqbat Darwish. Het was eigendom van de familie Joudeh en in gebruik als kliniek./apotheek. De juridische omstandigheden zijn niet helemaal duidelijk. Woensdag namen andere kolonisten, leden van Elad, onder begeleiding van politie, ook al een perceel van twee huizen en 800 vierkante meter tuin over in Silwan (eveneens Jeruzalem). De familie Maswadeh (zeven mensen) die het pand al 30 jaar huurde werd op straat gezet. Het perceel was eigendom van een Palestijnse familie die in de VS woont en het zou hebben verkocht.
Het hoofd van de gemeente Burin, bij Ranallah, Yahya Qadous, meldde intussen dat kolonisten nog voor de Palestijnen met oogsten zijn begonnen, alvast zijn begonnen met de olijvenoogst te stelen. Qadous zei dat het gaat om tientallen dunums land, behorend aan meerdere families. Voor velen van hen is het de voornaamste of zelfs de enige bron van inkomsten. De Palestijnse Autoriteit heeft het begin van de oogst op 10 oktober vastgesteld. Hieronder een video waarop de kolonisten tijdesn de diefstal te zien zijn.


Een dag eerder meldde het dorpshoofd van het dorp Turmusayya (in de buurt van Ramallah) dat kolonisten van de nederzettingen Adi Ad en Amichai die allebei op het land van Turmussayya zijn gebouwd, 40 olijfbomen hadden vernield van Mahmoud al-Araj uit het dorp.
Woensdag ook werd een Palestijnse werker die terugkeerde naar huis, Nassif Saleh Khalifa, bij het checkpoint bij Ni'lin op het trottoir omver geredn door een snelrijdende kolonist. Hij belandde in een ziekenhuis.
Tenzuiden van Hebvron reed een andree kolonist donderdag een aantal schapen over van Ismail Daamin, die in open terrein aan het grazen waren. Een aantal schapen werd gedood. Diezelfde dag deden militairen invallen in huizen in Zuid-Hebron waarbij grote schade aan deuren en interieurs werd aangericht.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...