dinsdag 1 januari 2019

Palestijnse rechters veroordelen man tot levenslang wegens rol bij verkoop in Jeruzalem


 Het stiekem verkochte huis.

Updated (zie onderaan) Een strafhof in Ramallah heeft maandag een 53-jarige Palestijn uit Oost-Jeruzalem tot levenslang veroordeeld wegens het verkopen van Palestijns onroerend goed aan Joden. De man, Issam Akel (zoals de Israelische kranten hem noemen, de Palestijnen omschrijven hem alleen met zijn initialen) werd ruim twee maanden geleden in Ramallah gearresteerd op verdenking dat hij de man was achter de fel omstreden, schimmige verkoop via via, waarbij een huis in de Oude Stad van Jeruzalem, vlakbij de ''westelijke muur'' of ''Klaagmuur''., dat in gebruik was als apotheek ineens bleek te zijn verkocht aan de rechtse organisatie van kolonisten Elad. Verkopen van Palestijnse bezittingen in Oost-Jeruzalem of de Westoever zijn volgens de Palestijnse wetgeving zeer streng verboden. Een maatregel die niet vreemd is als men bedenkt dat de Palestijnse inwoners van de betreffende gebieden onder bezetting leven en geen bezittingen kunnen kopen in Tel Aviv of andere plaatsen in Israel, en anders dan Joden, niet hun sinds 1948 verloren bezittingen kunnen terug claimen.
De verkoop zorgde voor veel beroering in Oost-Jeruzalem en functionarissen van de Palestijnse Autoriteit kwamen in actie om uit te zoeken wat er was gebeurd. Dat, en de arrestatie van Akel, zette weer Israelische tegenacties in beweging. Er volgden maatregelen tegen de door de Israeli's als ''illegaal'' gekenmerkte Palestijnse pogingen om  te proberen dit soort sneaky verkopen uit te bannen.  Zo pakte Israel Jihad Al-Faqeeh op, het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst in de stad, evenals de door de PA benoemde goeverneur van Jeruzalem, Adnan Gheith. Gheith, wiens naam door de site YNet werd  verbasterd tot ''Rit" werd zelfs  driemaal vastgezet.  Er vielen er nog 32 andere arrestaties. Ook werden de burelen van Gheith in ar-Ram doorzocht en wel zo hardhandig dat daarbij vier mensen gewond raakten. 
Gheith kreeg bovendien een verbod om naar de Westoever te reizen of er contact mee te onderhouden. Majed Faraj, één van de verantwoordelijke voor de ''veiligheidscoördinatie'' met Israel en het hoofd van de elite Tanzim-eenheid van Fatah, kreeg eveneens zo'n verbod volgens de site YNet. 
Bij de arrestaties van de Palestijnen werden papieren, uniformen, munitie en tienduizenden shekels in belag genomen. In de Knesset gingen ondertussen onder  rechtse fracties stemmen op om de Palestijnse Autoriteit militair onder druk te zetten. Ook de Amerikaanse ambassadeur Friedman bemoeide zich ermee - de gearresteerde Issam Akel had ook de Amerikaanse nationaliteit. Volgens Friedman bedreigde de PA met Akels arrestatie ''de coëxistentie''. (Drie weken na dato werd Issam Akel onder Israelische en Amerikaanse druk aan de Amerikanen overhandigd,meldden de Israelische kranten. Hij zou zijn vertrokken naar de VS).
Het is de vraag of de verborgen oorlog die op de omstreden verkoop van de apotheek volgde met de veroordeling van Akel is geëindigd. Het lijkt niet waarschijnlijk. Er zijn nu eenmaal vrijwel geen zaken die zo de gemoederen op scherp zetten als de achterbakse manier waarop kolonistenorganisaties als Elad of  Ateret Cohaniem, gespekt met grote hoeveelheden dollars van Amerikaanse donors, proberen de stad Jeruzalem stapje voor stapje over te nemen en te verjoodsen. 

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...