maandag 26 november 2018

Gouverneur Jeruzalem en 32 anderen opgepakt wegens ruzie over aan kolonisten verkwanseld huis

Het door de kolonisten in bezit genomen huis.

De Israelische politie heeft maandagmorgen 32 Palestijnse inwoners van Jeruzalem gearresteerd onder de beschuldiging dat zij werken voor de politie van de Palestijnse Autoriteit (PA). De serie arrestaties vond plaats nadat zaterdag Adnan Gheith, de man die de Palestijnse Autoriteit tot gouverneur van Jeruzalem heeft benoemd, was opgepakt. Zij hechtenis is intussen tot donderdag verlengd. Het was overigens de tweede keer in korte tijd dat Gheith werd opgepakt. 
De arrestaties hebben te maken met een strijd die is uitgebroken tussen de Palestijnse Autoriteit en de Israelische autoriteiten na de verkoop van een beroemd, Palestijns huis in de islamitische wijk, dicht bij de "Klaagmuur'' en de Aqsa moskee, dat op 4 oktober tot ontzetting van de Palestijnse omwonenden plotseling door Joodse kolonisten in bezit werd genomen. Het bleek in een schimmige deal ondershands en in het geheim aan een kolonistenorganisatie te zijn verkocht. Sindsdien zou de PA mensen erop uit hebben gestuurd en zouden meer schimmige deals aan het licht zijn gebracht. De man die het huis aan de Joodse organisatie verkocht, ene Issam Aqel, werd intussen door de PA in Ramallah in hechtenis genomen. Op de verkoop van Palestijns onroerend goed aan Israelische Joden staat onder de Palestijnse wetten de doodstraf. 
Volgens de Israelische politie werden de huizen van de 32 arrestanten doorzocht en werd daarbij
geld (Israelisch en buitenlands), uniformen, officiële papieren, wapens en munitie, documenten en foto's in beslag genomen. Onder de akkoorden van Oslo is het verboden voor inwoners van Jeruzalem om op te treden namens of voor de Palestijnse Autoriteit. Ook gouverneur Gheith, wiens functie niet door Israel wordt erkend, zit nu vast onder ''sectie 7'' van de wet op de Oslo Akkoorden die inwoners van Jeruzalem, verbiedt samen te werken met de veiligheidsdiensten van de PA. Hij is overigens pas de tweede in de geschiedenis die onder dit artikel wordt aangeklaagd. Eerder werd toevallig ook een Israelische activist, Ezra, Nawi, onder dit artikel aangeklaagd omdat hij informatie aan de autoriteiten in Ramallah zou hebben doorgegeven. 
Adnan Gheith

De arrestatie van Gheith leidde zondag tot een demonstratie in de Salah Eddin straat bij de Damascuspoort, die door de politie van Jeruzalem uiteen werd geslagen.
Begin november vielen de politie de Shin Bet, de geheime veiligheidsdienst, ook de burelen van de Goeverneur van Jeruzalem in ar-Ram binnen. Daar werden toen documenten en computers in beslag genomen. Bovendien werden vier werknemers van het kantoor zodanig toegetakeld dat zij zich onder medische behandeling moesten stellen.
In de Knesset werd de Israelische regering bekritiseerd dat zij zich niet heeft opgeworpen als beschermer van Issam Aqel die in Ramalleh gevangen zit. De ultra-rechtse Bezalel Smotrich van de partij het Joodse Huis (Bayit haYehudi) riep de regering toe: ''Waarom hebben jullie niet de telefoon gepakt en de PA en de verantwoordelijke autoriteiten gezegd die man komt binnen twee uur vrij anders beginnen er gebouwen in te storten?" 
 De tegenstellingen zijn voorlopig nog niet voorbij. Voor Adeeb Joudeh, de man die het huis voor ongeveer 2,5 miljoen aan een Palestijn in Amerika, een getrouwe van Mohammed Dahlan (een verklaard tegenstander van de PA) verkocht, nadat anderen, meer in de buurt, er geen belangstelling voor toonden, heeft de hele affaire een grimmige wending gegeven aan zijn bestaan. De familie Joudeh, alhoewel moslim, is al sinds eeuwen de behoeder van de sleutel van de Heilig Grafkerk in  Jeruzalem nadat christelijke sekten het daar met elkaar aan de stok hadden gekregen. Adeeb (55) was de man die hem in bezit had. Maar nu de deal zo smadelijk is uitgepakt wordt hij door de buurt gemeden en heeft zijn familie publiekelijk bekend gemaakt dat zij de sleutelbewaarderspositie van hem heeft overgenomen en aan een ander familielid heeft toevertrouwd.

1 opmerking:

Mark r zei

De israelische politie noemt de PA een terroristische organisatie, dan is samenwerking verder uitgesloten.
The police will take a hard and uncompromising hand against Israeli residents and civilians acting in the name of the Palestinian Authority and other terrorist organizations in violence of the law, while violating the sovereignty, governance and security of the citizens of the State of Israel,” Israel Police said in a statement.
https://southfront.org/israel-arrested-32-arabs-serving-in-palestinian-authoritys-security-services/

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...