vrijdag 10 december 2021

Demonstraties tegen nieuwe nederzetting eisen een negende slachtoffer

Jamil Abu Ayyash
Het Israelische leger heeft vrijdag opnieuw een slachtoffer gemaakt. Het is de negende dode die viel bij de demonstraties die het dorp Beita (bij Nablus) iedere vrijdag houdt als protest tegen de vestiging van een nieuw nederzetting, Evyatar, op de berg Sabih die tot hun land behoort.
Het slachtoffer was dit keer de 31-jarige Jamil Abu Ayyash, die door scherpe munitie aan het hoofd werd gewond. Hij werd nog naar het Rafidiyya ziekenhuis in Nablus gebracht, maar daar overleed hij. Het Israelische leger gaf een verklaring uit dat bij de demonstratie met stenen was gegooid en dat er brandende autobanden naar de soldaten en de leden van de grenspolitie waren gerold, waarop was gereageerd met middelen om de menigte te verspreiden. In Israel hoort schieten met scherp blijkbaar helaas ook tot de methodes om menigten te verspreiden. Gewoonlijk vallen er bij deze demonstraties ook veel gewonden.Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan waren het er dit keer 68. 
Zonder dat u hierover ooit iets leest bij het CIDI, of het NIW, of bij Jonet, protesteert  Beita al sinds mei tegen de nieuwe (wilde) nederzetting Givat Evyatar. De nederzetting werd in juli weliswaar op last van het hooggerechtshof weer ontruimd, maar de gebouwen mochten blijven staan tot het moment dat een commissie had bepaald of het ging om staatsgrond of privéland. Als het staatsland was zouden de kolonisten kunnen terugkeren. De krant Haaretz meldt dat dit onderzoek nu bijna is afgerond en dat in ieder geval een deel van het land door Israel als staatsland zal worden aangemerkt. Weliswaar behoort het dan ook nog steeds aan Beita, maar de Israelische wet ziet dat dus heel anders. Bij de demonstraties zijn tot nu toe dus al negen menen omgekomen, terwijl er rond d 600 zijn gewond. 
Overigens zijn de demonstraties ook gericht tegen het feit dat er land van dorpen Huwwara en Za'atara is afgenomen voor de aanleg van een speciale weg naar Givat Evyatar. Daarnaast GaAt hEt niet alleen tegen EVyatar, maar is er behalve een nederzetting op de top van de berg Sabih een maand of wat geleden op een andere bergtop, iets ten noorden van Jabal Sabih, op Jabal Arma,ookeen wilde nederzetting opgericht. Beide nederzettingen zijn op deze manier gevestigd op strategische plaatsen,die uitkijken over dit deel van de uiterst vruchtbare Vallei van de Jordaan,waarmee ze de opzet demonstreren om het hele gebied stap voor stap te koloniseren door er nederzettingen te vestigen.

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...