donderdag 23 december 2021

Rechtbank in Tunesië veroordeelt ex-president Marzouki tot vier jaar

Een rechtbank in Tunesië heeft de vroegere Tunesische president Moncef Marzouki woensdag in absentia veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens ''het vanuit het buitenland ondermijnen van de staatsveiligheid'' en wegens ''het veroorzaken van diplomatieke schade''. De 76-jarige Marzouki, die in Frankrijk woont, heeft het vonnis ''belachelijk'' genoemd. Het is niet uitgevaardigd door een rechtbank, volgens hem, maar door een onrechtmatige president die de grondwet buiten werking heeft gesteld, een ''couppleger die ik niet langer erken als de rechtmatige president van Tunesië".
Deze woorden sloegen op president Kais Said die in juli de regering ontsloeg en het parlement buiten werking stelde. Eerder deze maand maakte Said bekend dat het parlement opgeschort blijft tot er nieuwe verkiezingen zijn gehouden op17 december volgend jaar, en dat er in juli een referendum zal worden gehouden over een nieuwe grondwet, terwijl er intussen 11 weken lang ''consultaties''zullen worden gehouden over de veranderingen.
Marzouki (Foto Wikipedia)
Marzouki heeft zich in Frankrijk tegen deze ''coup'' van Said gekeerd en campagne gevoerd om Tunesië steun te onthouden. Zo keerde hij zich tegen een conferentie van Franssprekende landen die in oktober in Tunesië werd gehouden, omdat dit het prestige van Said zou versterken,en pleitte hij ook voor het verder opschorten van financiële steun die Tunesië heel hard nodig heeft.
Marzouki, die van 2011 -2014 president was, is fel tegen de ''dictator'' Kais Said. Hij verwerpt verwijten van Said dat vorige regeringen alleen met politiek bezig waren en niets deden om de situatie van de Tunesische bevolking te verbeteren. Hij verzekerde dat hij daarvoor een programma van vijf jaar had gestart. Maar Rashid Ghannouchi, de leider van de gematigd islamistische Annahda partij, die intussen ook uit de gratie is bij Kais Said, was in 2013 bang geworden na de coup in Egypte van Abdel Fattah al-Sissi en de vervolging van de Egyptische Moslim Broederschap. Als leider van degroostte partij had hijdaarom een bondje gesloten met de rechtse partijen. Met als gevolg dat Marzouki in 2014 de verkiezingen verloor aan Caid Essebsi, die nog een medewerker was geweest van de omvergeworpen Zine al-Abidin Ben Ali. Dat leiddeeen ruk naar rechts in.
Tegenover het blad Middle East Eye ging Marzouki nog een stap verder en lichtte hij toe welke drie landen er volgens hem verantwoordelijk zijn voor de ellende de Arabische wereld na de Arabische Lente te verwerken kreeg, zoals in Syrië, Jemen, Egypte en Tunesië. ''Dat zijn de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Arabische Emiraten''.
Marzouki, die voor hij president werd zich  met menserechten bezigheild, is overigens wel gewend om door verschillende presidenten voor de rechter te worden gebracht. Het gebeurde zeker zeven maal eerder onder president Habib Bourguiba En ook onder Ben Ali kreeg hij een keer 11 maanden.

Geen opmerkingen:

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...